Vasara be rūpesčių

Sąlyginai ne taip jau seniai lietuviai ėmė auginti ir artimas mėlynių giminaites šilauoges. Ne veltui sakoma, kad saujelė šilauogių apsaugo nuo daugybės ligų. Šios uogos mažina laisvuosius radikalus, o tuo pačiu oksidacinį stresą organizme, gerina kognityvines funkcijas, saugo smegenis nuo senatvinių neurodegeneracinių procesų. Šilauogėse gausu antocianinų ir kitų flavonoidų, tad jos gali pagerinti širdies kraujagyslių sistemos būklę, sumažinti vėžio riziką ir tam tikras lėtines ligas.

Orai pokštauja, tačiau uogų bus

Norėdama savo akimis pamatyti, kaip yra auginamos šilauogės, „Vasara be rūpesčių“ kūrybinė komanda šį kartą apsilankė Dargužių kaime įsikūrusiame Petro Basalyko šilauogių ūkyje.

Ūkio šeimininkas atviras – šiemet derlius pernelyg nelepina dėl gamtos iškeltų pokštų: „Šiemet žiema buvo šilta, mažai snieginga. Saulė kaitinti pradėjo jau vasario pabaigoje, o naktimis – šalnos iki pat gegužės. Skaičiuojame, kad dėl gamtos išdaigų derlius gali būti kiek mažesnis, nei įprastai, tačiau visumoje viskas tikrai gerai“, – pasakoja ūkio šeimininkas.

Dar 1991-aisiais Petro Algirdo įkurta augalininkystės ir želdinimo įmonė tik gerokai vėliau prisijaukino šilauoges, o dabar yra viena didžiausių šių uogų augintojų Lietuvoje. P. A. Basalykas įsitikinęs, kad žmogaus organizmui tai yra ypač vertingos uogos.

„Nors šilauogės lietuvių tarpe tampa vis populiaresnės, palyginus su amerikiečiais jų suvartojame labai mažai – kokius dešimt kartų mažiau. O juk šilauogės – labai vertingas augalas. Augdamos rūgščioje terpėje, jos įgauna tų pačių naudingųjų savybių, kuriomis pasižymi itin vertinamos spanguolės bei bruknės“, – pasakoja ūkininkas.

Uogas patartina valgyti šviežias

Dažnai sakoma, kad vasarą – uogų sezono metu – jų reikia valgyti kuo daugiau tam, kad papildytume organizmą vitaminais ir sukauptume jų atsargas. Tačiau daugelio vitaminų mums reikia „čia ir dabar“, tad suvaldę labai didelius kiekius uogų vienu metu didesnės naudos negausime.

Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė, šilauogės lietuvių tarpe išskirtinai populiarios visus metus.

„Nors įprasta, kad uogomis dažniausiai mėgaujamės vasaros metu, kuomet mūsų šalyje – pats uogų sezonas, iš šiltųjų kraštų atvežtomis šviežiomis šilauogėmis lietuviai noriai mėgaujasi ir šaltuoju metų laiku, taip papildydami natūralias vitaminų atsargas organizme“, – sako V. Budrienė.

Norintys turėti natūralių vitaminų visus metus, uogas jau vasaros metu gali pasiruošti šaltajam sezonui – jas tiesiog užsišaldyti. Tereikia atrinkti jau prinokusias ir sveikas uogas, jas nuplauti ir prieš šaldymą nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Tam, kad uogos neprarastų formos, šaldyti jas geriausia sudėjus ant plokščio indo ar popieriaus vienu sluoksniu. Uogoms pakankamai sutvirtėjus iš išorės, galima jas perdėti į sandarius maišelius ar kitas šaldymui skirtas pakuotes.

Šaltinis
Specialus projektas „Vasara be rūpesčių“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją