Vasara be rūpesčių

Greitas būdas nuvalyti groteles

Namuose esame įpratę panaudotus įrankius išplauti, o ką daryti gamtoje, jei vandens telkinio šalimais nėra? Šveisti groteles tiesiog kempinėle ar šveistuku – sprendimas, tačiau ne pats efektyviausias. Išduosime jums paslaptį: visiškai natūraliai, nebrangiai ir tikrai efektyviai groteles nušveisite paprasčiausiu svogūnu.

Viskas paprasčiau nei paprasta. Įkaitinkite ugnį ir palaikykite nešvarias groteles kelias minutes, kad prilipę maisto likučiai sudegtų ir lengvai nubyrėtų. Tuomet perpjaukite svogūną pusiau, pasmeikite šakute ar kitu laikymui patogiu įrankiu ir vidine svogūno puse patrinkite grotelių paviršių. Jei situacija visai prasta, prieš tai groteles galite palaistyti citrinos sultimis – nuvalyti nešvarumus bus dar paprasčiau. Beje, nuplauti grotelių po valymo svogūnu tikrai nebūtina, mat ši daržovė turi antibakterinių savybių.

Netikėta gudrybė, kad mėsa prie grotelių nekibtų

Labiau nei purvinos grotelės erzina prie jų nuolatos kimbanti mėsa ar žuvis? Turime naudingų patarimų ir šiai problemai spręsti. Tikriausiai apie lašelį aliejaus pagalvojote ir patys, tačiau jeigu jo po ranka neturite, čiupkite bulvę.

Bulvę perpjaukite pusiau, persmeikite šakute ar kitu laikymui patogiu įrankiu ir vidine bulvės puse patrinkite groteles prieš dėdami ant jų kepimui pasirinktus produktus. Jokio kibimo – kepsnį apversite be jokių problemų.

Kepimui tinkamą temperatūrą matuokite delnu

Dar vienas aktualus klausimas – kaip patikrinti, ar žarijos kepimui nėra pernelyg karštos? Įprastai kepsnį ant grotelių skubame dėti vos tik atvirai ugniai užgesus, tačiau jei norite sultingos mėsos, skubėti nereikėtų.

Kitą kartą išbandykite štai tokią gudrybę: palaikykite ištiesę delną maždaug 15 cm aukščiau grotelių (pabrėžiame – aukščiau grotelių, o ne pačių žarijų). Jei vos po sekundės ar dviejų delną instinktyviai norisi atitraukti – karštis pernelyg didelis ir vietoj gardaus sultingo kepsnio greičiausiai gausis sausas degėsis. Optimali temperatūra yra tuomet, kai delnas stipriai kaista, tačiau jį galite išlaikyti 4-5 sekundes.

Vietoj iešmelio - rozmarinas

„Grilinimo tendencijos Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, kasmet populiarėja. Vasaros metu kepimui gamtoje skirtų produktų paklausa išties išauga ženkliai. Pirkėjai dairosi ne tik grilio reikmenų bei tradicinių šašlykų, bet ir noriai ragauja grilinimui jau paruoštus produktus, perka kur kas daugiau šviežio derliaus daržovių, kurios taip pat atranda savo vietą ant grotelių“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Švelniai pakepinti vyšniniai pomidoriukai, ant iešmelio suvertos įvairiaspalvės paprikos, mažosios cukinijos ar pievagrybiai – kepti galima viską! Svarbiausia – ne tik skanu, bet ir sveika! O ką daryti, jei iešmelių daržovėms neturite? Pagelbės rozmarino šakelė, kurią gardžios mėsos mėgėjai visada turėtų turėti po ranka. Suverkite daržoves ant rozmarino šakelės ir kelias minutes pakepinkite ant grotelių. Pažadame, atrasite visai naujus daržovių skonius!

Šaltinis
Specialus projektas „Vasara be rūpesčių“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją