Vasara arčiau tavęs

Pasakojama, kad pirmieji šį patiekalą sugalvojo egiptiečiai, pasninko metu ieškoję sočios alternatyvos mėsai. Tiesa, tuomet falafeliai buvo gaminami visai ne iš avinžirnių, o fava pupelių – būtent iš šių pupelių rūšies pavadinimo kilo ir patiekalo „falafeliai“ vardas. Kiek tame tiesos, tikriausiai niekada nesužinosime, mat šimtmečiais falafeliais gardžiavosi ir kitos Vidurio Rytų šalys, o kiekviena iš jų falafelius vadina tradiciniu savo virtuvės patiekalu. Šiandien jie žinomi kone visur – nuo maisto kultūra garsėjančios Prancūzijos iki atokiausių pasaulio kampelių.

Tradiciškai šis patiekalas gaminamas iš trintų avinžirnių, gardintų šviežiomis ar džiovintomis prieskoninėmis žolelėmis, tačiau skirtingose kultūrose patiekiamas labai įvairiai – vieni traškiais avinžirnių rutuliukais mėgaujasi kaip užkandžiu su šviežiomis daržovėmis ar humusu, kiti jais įdaro pitos duonelę ir gardina skirtingais padažais.

Nauji skoniai skinasi kelią ir lietuvių virtuvėje

Falafelių nauda organizmui slypi pagrindiniame jų ingrediente – supermaistu tituluojamuose avinžirniuose, tačiau svarbiausias šio patiekalo akcentas – tinkamai pasirinkti prieskoniai.

Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė, vien tik druskos ir pipirų lietuviams jau nebepakanka. Į savo virtuvę jie vis dažniau įsileidžia naujus skonius, tad pirkinių krepšelius noriai pildo įmantresniais produktais bei prieskoniais.

„Pastebime, kad gamindami patiekalus, lietuviai eksperimentuoja ne tik su ingredientais: renkasi egzotiškesnius vaisius, įmantresnes jūrų gėrybes, bet ir įvairesnius prieskonius – kuminą, maltą imbierą, kalendros sėklas. Šie prieskoniai vis dažniau atsiduria pirkėjų krepšeliuose bei puikiai tinka ne tik mėsos, bet ir vegetariškiems patiekalams, tokiems kaip falafeliai, pagardinti“, – teigia V. Budrienė.


Supermaistu tituluojami avinžirniai – puikus mėsos pakaitalas

Dažniau pirkinių krepšelį paįvairinti naujais, sveikatai palankiais produktais, verta ir dėl geresnės savijautos – įvairesnė mityba padeda džiaugtis geresne savijauta, užtikrina, kad organizmą papildysite maistinėmis medžiagomis ir vitaminais. Net ir nedideli mitybos pokyčiai bei tam tikrų produktų įtraukimas į kasdienį racioną padeda energingiau jaustis ir sustiprinti imuninę sistemą, tad jei dar neatradote avinžirnių – pats metas jų paskanauti.

Šis ankštinis produktas yra puikus baltymų ir vitaminų šaltinis, tačiau ypač avinžirniai vertinami dėl juose esančių skaidulų gausos. Avinžirniai pasižymi ir žemu glikeminiu indeksu (GI), todėl tinka žmonėms, kurie serga cukriniu diabetu. Papildydami savo racioną avinžirniais, pagerinsite virškinimo sistemos veiklą, išlaikysite stabilų cukraus kiekį kraujyje, stiprinsite imunitetą.

Tačiau ne mažiau svarbu ir tai, kad avinžirniai puikiai pasotina, o pinigų jiems išleisite visai nedaug. Tai išties geras sprendimas planuojant valgiaraštį ir galvojant apie maistui skirtą biudžetą.

Norėdami įtraukti daugiau avinžirnių į kasdienę savo mitybą, gardinkite jais lapines salotas, sutrinkite ir gaminkite sveikas užtepėles, papildykite troškinius ar sriubas. Ir, žinoma, būtinai paragaukite visą pasaulį sužavėjusių falafelių, kuriuos nesunkiai pasigaminsite ir namuose.

Traškūs iš išorės ir lengvai trapūs viduje

Reikės:

  • 2 stiklinių avinžirnių;
  • 1 didesnio smulkiai pjaustyto svogūno;
  • 3 skiltelių smulkiai pjaustyto česnako;
  • 3 valgomųjų šaukštų miltų;
  • 1–2 saujų smulkintų šviežių žalumynų;
  • 1 arbatinio šaukštelio kumino;
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų.


Gaminimas:

Tam, kad avinžirniai išsaugotų kuo daugiau naudingųjų maistinių medžiagų, gamindami falafelius jų neišvirkite – vietoje to išbrinkinkite vandenyje per naktį. Kai avinžirniai išbrinks, sumalkite juos trintuvu ir sumaišykite su likusiais ingredientais. Šviežias žoleles naudokite kokias tik norite – tinka ir krapai, ir kalendros ar petražolės.

Iš gautos masės suformuokite standžius vieno kąsnio rutuliukus ir maždaug 5 minutes virkite įkaitintame aliejuje, kol jie įgaus auksinę spalvą ir pasidengs traškia plutele. Iškepusius falafelius sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kuris sugers aliejaus perteklių.

Prie falafelių puikiai tinka paprastas jogurtinis padažas, kurį pasigaminsite natūralų ar graikišką jogurtą paskaninę druska, maltais juodaisiais pipirais ir šviežiai spaustomis citrinų sultimis.

Patiekite su šviežių daržovių salotomis arba padažu aplietais falafeliais ir pjaustytomis daržovėmis įdarykite pitos duonelę.

Šaltinis
Temos
Projektas „Vasara arčiau tavęs“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją