Vasara arčiau tavęs

Šviežio derliaus daržovės – nuo ankstyvo pavasario

Pavasariui įsibėgėjus, daugelis savo mitybą stengiasi praturtinti lengvu bei energijos suteikiančiu maistu. Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė pastebi, kad šiltuoju metų laiku susidomėjimas sveikesniais produktais pirkėjų tarpe išauga, tad prekių krepšelius jie noriai pildo šviežio derliaus daržovėmis.

„Šviežių daržovių derlius kiekvienais metais yra nekantriai laukiamas pirkėjų, todėl visada siekiame dar nesulaukus kalendorinio pavasario jiems pasiūlyti įvairių rūšių šviežių salotų, laiškinių svogūnų, ridikėlių, morkų, bulvių ir kitų daržo gėrybių.

Mūsų pirkėjai itin laukia lietuviškų šviežio derliaus gėrybių, tad glaudžiai bendradarbiaujame su vietos augintojais – dar vasario pradžioje į „Iki“ parduotuvių lentynas atkeliavę pirmieji lietuviški agurkai, kaip ir kasmet, sulaukė didelio dėmesio, o dabar pirkėjai jau gali mėgautis ir šviežio derliaus lietuviškais pomidorais“, – sako V. Budrienė.

Daržovių turėtume suvalgyti daugiau

Šviežios, troškintos, garintos ar raugintos – įvairiais būdais paruoštų daržovių į savo racioną turėtume įtraukti ištisus metus. Pavasarį, žinoma, geriausia mėgautis šviežiomis, sukaupusiomis daugiausiai vitaminų ir naudingųjų medžiagų.

Jei gaminti salotas tingisi, daugiau daržovių suvalgysite gamindami iš jų gardžius užkandžius. Tikrai patiks ir tiems, kurie mėgsta dažnai praverti šaldytuvo dureles ar pakramsnoti patogiai įsitaisius priešais televizorių.

Daržovių lazdelės su padažu

Pamirkytos į namuose gamintus padažus, lazdelėmis supjaustytos įvairiaspalvės šviežio derliaus paprikos, agurkai, morkos ar salierai taps vitaminais turtinga alternatyva kur kas mažiau sveikiems, tačiau daugumos pamėgtiems traškučiams ar duonos lazdelėms.

Užkandis tas pats, o skonių įvairovė – nesibaigianti. Ryškiu skoniu išsiskiriantis avokadų ir fetos sūrio, o gal grietinės ir krapų – pasitelkę fantaziją sugalvosite šimtus šiam užkandžiui tinkančių padažų, kuriuos iš anksto pasigaminę, galėsite skanauti kelias dienas.

Avokadų ir fetos sūrio padažas

Sumaišykite sutrintą sunokusį avokadą, 100 gramų graikiško jogurto ir 50 gramų fetos sūrio. Pagardinkite norimomis šviežiomis žolelėmis, šlakeliu šviežiai spaustų citrinos sulčių, trintu česnaku (pakaks skiltelės ar dviejų) bei druska ir maltais juodaisiais pipirais.

Grietinės ir krapų padažas

Į liesą grietinę įpilkite šiek tiek lieso kefyro, įmaišykite 2 sutrintas česnako skilteles ir saują smulkiai pjaustytų krapų. Pagardinkite šviežiais česnako ar svogūno laiškas, jei norisi – kitomis šviežio derliaus žolelėmis. Papildomo pikantiškumo padažui suteiks smulkiai tarkuotas kietasis sūris.

Įdaryti šviežio derliaus pomidorai

Šiųmečiai pomidorai jau pildo parduotuvių lentynas, tad jų skanaukite į valias. Švieži ar kepti – pomidorai idealiai tiks gardiems užkandžiams.

Kepti česnakiniai pomidorai

Smulkiavaisius pomidorus sudėkite į kepimo indą. Atskirame indelyje sumaišykite šlakelį alyvuogių aliejaus, tiek pat balzaminio acto ir 1 arbatinį šaukštelį medaus. Pagardinkite keliomis skiltelėmis tarkuoto česnako, šviežiomis smulkintomis žolelėmis, druska bei maltais juodaisiais pipirais. Viską supilkite ant pomidorų ir maždaug 20 min. kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Pomidorų karpačas su citrusiniu žolelių padažu

Pomidorus supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais ir sudėkite į lėkštę. Nedideliame dubenėlyje pasiruoškite padažą: kuo smulkiau supjaustykite saują petražolių ir kalendrų, susmulkinkite skiltelę česnako, sutarkuokite pusės apelsino ir tiek pat citrinos žievelės, išspauskite šiek tiek apelsinų ir citrinų sulčių. Visus ingredientus sumaišykite su 50 ml alyvuogių aliejaus ir pagardinkite druska bei rūkyta malta raudonąja paprika. Paruoštu padažu apšlakstykite pomidorus.