Vasara arčiau tavęs

Labiausiai žalumos lietuviai išsiilgsta orams šiltėjant

Rinkdamiesi augalus savo namams, dažniausiai vertiname jų grožį ir žiūrime, kas labiausiai tiktų atskiriems namų kampeliams papuošti. Tačiau pamiršti nereikėtų ir svarbiausio dalyko – pasidomėti, kokiomis sąlygomis augalui augti komfortiškiausia. Štai įspūdingomis spalvomis nusidažę krotonai mėgsta būti įkurdinti šalia langų – be saulės šviesos ir drėgmės jie kaipmat nugeibs, o pinigų medis – nepretenzingas, puikiai veši ir tamsesnėje erdvėje.

Be abejonės, svarbu pasirūpinti ir augalų priežiūrai skirtomis priemonėmis – laiku juos persodinti, bent retkarčiais patręšti. Persodinti patartina ką tik įsigytus augalus, mat ilgai augti durpinėje terpėje, kurioje buvo auginami, jie negali. Taip pat ir tuos, kurie jau spėjo išaugti savo vazonus. Porą kartų per metus lapiniams augalams duokite trąšų su azotu, o žydinčias gėles palepinkite trąšomis su kaliu ir fosforu.

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad žmonės namuose esančių gėlių gerove įprastai susirūpina pavasarį, o aktyviausi būna kovo ir balandžio mėnesiai. Tačiau kambarinių augalų priežiūrai skirtos prekės perkamos ir vasarą.

„Didelę lietuvių meilę kambariniams augalams rodo mūsų prekybos tinklo pardavimų duomenys. Pasiekusios pardavimų piką pavasarį tokios prekės kaip trąšos, žemių mišiniai į krepšelius keliauja iki pat vėlyvo rudens.

Be to, pirkėjai šiltuoju sezonu aktyviau domisi ir augalais – namus puošia ne tik skintomis gėlėmis, bet ir vazonėliuose parduodamais kambariniais augalais. Štai kalankė kainuoja 1,99 eur, o trispalvė sansevjera, dar vadinama uošvienės liežuviu, – 8,99 eur. Tikrai nebrangu, neištuština piniginės, o apie augalų nešamą naudą – valomą orą, jaukumą ir pan. – nereikia nė sakyti“, – tvirtina V. Budrienė.

Kambariniai augalai, nereikalaujantys daug priežiūros

Jei savo namuose norite kuo daugiau žalumos, tačiau apie gėlininkystę išmanote nedaug, sunkiai prižiūrimų, reikalaujančių ypatingos priežiūros augalų geriau atsisakykite. Pasirinkimas šiais laikais išties platus, tad savo skoniui ir gyvenimo būdui neabejotinai rasite kažką tinkamo.

Prieš tai jau minėtas pinigų medis zamiokulkas (lot. zamioculcas zamiifolia) – kone idealiausias pasirinkimas. Augti jis gali tiek šviesioje erdvėje, tiek prietemoje, tad puikiai tinka ne tik svetainei papuošti, bet ir vonios kambaryje. Be to, jis visai nelepus – drėgmės reikalauja nedaug, o ir ilgą laiką nepalaistytas tiesiog numeta lapus, tačiau pats nežūsta: žemėje pasislėpęs gumbas, kantriai sulaukęs geresnių sąlygų, ir vėl subujoja.

Juka ir skindapas

Jei namus norite papuošti sparčiai augančiu vijokliniu augalu, rinkitės skindapą (lot. epipremnum aureum). Maždaug 10 cm ilgio lapai auga ant minkštų stiebų, kurie paremti lipa į viršų arba dailiai nukloja sienas. Augalas nepretenzingas – nors sparčiau naujus lapus skleidžia būdamas šviesesnėje erdvėje, nesunkiai prisitaiko ir prie tamsesnių patalpų, o dažno laistymo taip pat nereikalauja.

Svyrančių augalų tarpe verta išskirti karolinę žilę (lot. senecio rowleyanus) – tarsi žirneliais pasipuošęs augalas priskiriamas sukulentams, tad yra pratęs gyventi karštame klimate su minimaliu kiekiu drėgmės. Žiemą karolinės žilės apskritai patariama nelaistyti, o vasaros metu – saikingai. Tiesa, šviesos šiam augalui nepagailėkite – statykite arčiau langų.

Mėgstantiems aukštus augalus, verta atkreipti dėmesį į juką (lot. yucca). Ji nelepi, beveik nereikalauja dėmesio, gerai pakelia saulėkaitą, tačiau ilgą laiką gali išbūti ir tamsesnėje vietoje. Šaltuoju sezonu juką patariama laistyti retai – pakaks karto ar dviejų per mėnesį. Vasarą persistengti taip pat nereikėtų. Jei norite, kad šis kambarinis augalas tiesiog suklestėtų, išneškite į lauką, tik nelaikykite ant tiesioginių saulės spindulių.