Ukrainos Šeimos Lietuvoje


Darželio vadovė pasakoja, kad ji pagalbą teikia pabėgėlių centre, tačiau kartu dar stengiasi įkurdinti šeimas, palaikyti tolesnį ryšį, be to, ieško žmonių, kurie irgi nori prisidėti prie pagalbos, gali išlaikyti ilgalaikį bendravimą ir taip padėti iš karo siaubo pabėgusiems Ukrainos gyventojams.

„Stengiuosi įkurdinti šeimas ir palaikyti su jomis tolesnį santykį, ieškoti žmonių, kurie taip pat nori prisidėti. Iš vieno žmogaus pasidaro didelis tinklas, ir jei kam reikia pagalbos, mes labai greitai surandame ją“, – pasakoja A. Leontjeva-Freind.

Su pabėgėliais moterį suvedė pats likimas – iš oro uosto su viena pabėgėlių šeima ji atvyko į pabėgėlių centrą, nes suprato, kad savarankiškai tą padaryti žmonėms bus sunku.

„Jie buvo sutrikę, sakau, gerai, aš palydėsiu. Ir kai pirmą kartą atsidūriau ten, supratau, koks yra chaosas, kiek reikia savanorių ir organizacinių įgūdžių padėti tiems žmonėms. Aš pasijaučiau savo „rogėse“ ir supratau, kad esu čia, kur turiu būti, ir galiu save maksimaliai aukoti bei suteikti žmonėms pagalbą“, – atvirauja pašnekovė.

Iš arti kasdien atvykusių karo pabėgėlių poreikius matanti A. Leontjeva-Freind sako, kad didžiausia problema yra ne tik apgyvendinimo galimybės, – gavus būstą tenka susidurti su naujakurio svetimoje šalyje iššūkiais.

„Jei ir gauna būstą, susiduria su buities priemonių poreikiu, taip pat – ir su psichologinės sveikatos problema. Esu įtraukusi daug ukrainiečių psichologų, kad palaikytų vieni kitus. Maksimaliai stengiuosi įtraukti ukrainiečius į darbo rinką, kad eitų į darbo pokalbius, kad kuo greičiau įsivažiuotų ir jaustųsi kaip normalūs piliečiai“, – savo veiklos kryptimis dalijasi darželio vadovė.

Moteris sako, kad bene aktyviausiai ji dirba su besilaukiančiomis moterimis ar tomis, kurios tik susilaukė mažylių. Be to, moteris stengiasi suburti didžiulį ratą žmonių, kad būtų galimybė kuo plačiau suorganizuoti visą įmanomą pagalbą.

„Sudarinėju daiktų poreikių lenteles, jomis dalijuosi su 30 tūkstančių žmonių, kad būtų galima papildyti socialinį būstą, kad žmonės tiesiog galėtų ateiti į jį ir jau gyventi. Iš esmės feisbukas labai stipriai dirba, taip pat herojams.lt labai stipriai dirba – paskelbi ten šeimos poreikį ir žmonės įgyvendina. Mes bendradarbiaujame su „MIS love“ organizacija, kuri teikia paramą daiktais, rūbais ir mamoms, ir vaikams“, – pašnekovė vardija, kaip visi norintys gali prisidėti prie paramos iš Ukrainos atvykusiems žmonėms.

A. Leontjeva-Freind sako, kad būna ir nemalonų situacijų, tačiau visuomet ieškoma būdų, kaip
greičiau išspręsti kilusias problemas.

„Buvo neeilinė situacija, kai viešbutis išprašė nėštukę ir su naujagimiu mamytę tiesiog vidury baltos dienos... Mes gavome tuščią socialinį būstą, ir jis nuo pietų iki maždaug devynių valandų vakaro jau buvo šiek tiek apstatytas, žmonės atnešė maisto. Ten jau reikėjo reaktyviai dirbti, nes negali palikti isterijos apimtų žmonių iš Mariupolio – tuo viskas ir pasakyta. Bandai ir kūdikiu pasirūpinti, ir tom mamom, ir pats jau esi sutrikęs, nežinai, ką daryti. Tokios situacijos, žinoma, išmuša iš vėžių“, – pasakoja savanoriaujanti darželio vadovė.

Kam ir ką aukoti, atsirinkti ne visuomet paprasta, tad pašnekovė pataria tiesiog apsidairyti savo namuose – tai ir bus atsakymas, kokie daiktai būtiniausi. A. Leontjeva-Freind vardija, kad jei bute nėra virtuvės, vadinasi, virdulys, kai kurie prietaisai, kad ir minimaliai maistui gaminti, yra būtini.

„Kai jau ilgiau gyvena, aišku, atsiranda ir kitų poreikių, tokių kaip nešiojamasis kompiuteris, kad galėtų dirbti ar mokytis. Manau, kiekvienas lietuvis turi atsakyti sau, ar jis gali gyventi su tuo daiktu, ar negali“, – kaip įvertinti paramos daiktais būtinybę, pataria pašnekovė.

Paramą renkančių ir teikiančių organizacijų Lietuvoje išties daug, visgi ne visuomet reikalingi daiktai yra aukojami, tad socialiniai tinklai visuomet gelbėja. Moteris sako, kad sudėtinga įvardyti poreikius, nes kiekvieno jie skirtingi. Iš esmės būtiniausių daiktų sąraše – tualetinis popierius, higienos priemonės, fenai, virduliai.

Vilniuje būtiniausių daiktų galima paaukoti per „MIS love“ organizaciją, „Caritą“, naujai atidarytame paramos centre Lenkų kultūros rūmuose, o jei nėra galimybės atvežti, platformoje herojams.lt galima sužinoti poreikius, kas ko ieško, ir turimą daiktą skirti konkrečiam asmeniui.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Ukrainos šeimos Lietuvoje“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją