Velykas pasitiko sočiai, tačiau neišlaidaudami


Šventėms artėjant parduotuvės prisipildė džiugaus šurmulio – kas ingredientus tradicinei baltajai mišrainei į krepšelius dėjo, kas dairėsi kokybiškos mėsos gardiems kepsniams ar šventinį stalą papuošiančių desertų. Žinoma, velykinis pirkinių krepšelis neįsivaizduojamas ir be kiaušinių. Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė, tradiciniai kiaušiniai vis dar yra populiariausias tinklo pirkėjų pasirinkimas, tačiau prieš Velykas įprastai kelis kartus išauga ir putpelių kiaušinių pardavimai.

Sumaniai apsipirkti jau pratę pirkėjai artimuosius lepino ir gurmaniškais delikatesais, kurie šventinę savaitę viliojo ypatingomis kainomis ir leido Velykų stalą papuošti rečiau į krepšelius keliaujančiais nuostabiais produktais – vytintais kumpiais, įvairių rūšių sūriais, ikrais ar jūros gėrybėmis.

„Sočias ir be galo skanias Velykas galima suruošti be vargo ir be didelių išlaidų. Tuo jau spėjo įsitikinti būriai pirkėjų, krepšelius pildę „Iki“ parduotuvėse. Šventinę savaitę pažėrėme visą aibę itin naudingų akcijų ir solidžių nuolaidų patiems įvairiausiems produktams, tačiau pirkėjus džiuginame ne tik prieš šventes – kiekvieną savaitę nuolaidas taikome maždaug 5 tūkst. prekių“, – sako G. Kitovė.

Virti kiaušiniai dar tikrai pravers


Pilna pintinė margintų velykinių kiaušinių džiugina akis, tačiau šventei pasibaigus tenka pasukti galvą – ką gi daryti su tais, kurių suvalgyti nespėjote? Išmesti neskubėkite, juk kiaušiniai gali tapti puikiu ingredientu gardžiausiems patiekalams.

Jei norite, kad po Velykų užsilikę nesuvalgyti margučiai savo kelionę pabaigtų naujuose kulinariniuose atradimuose, „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė pataria nepamiršti jų laikyti šaldytuve – tuomet virtus kiaušinius tikrai saugu bus valgyti ir praėjus kelioms dienoms po šventės.

„Kiaušiniai puikiai dera su daugybe ingredientų, kurių įprastai lieka po švenčių, tad jais galite įdaryti virtus kiaušinius arba viską sumaišę tarpusavyje, pasigaminti net kelių rūšių mišraines ar skirtingų skonių užtepėles, kurias skanaukite su skrudinta duonele. Šiek tiek fantazijos maišant ingredientus ir net nepastebėsite, kaip pasimėgaudami suvalgysite visus šventės likučius“, – sako G. Urbonavičiūtė ir dalinasi keliais puikiais receptais.

Brokolių, avokadų ir kiaušinių mišrainė

Reikės:

  • 50 g šoninės,
  • 1 sunokusio avokado,
  • 1/2 brokolio,
  • 2 šviežių agurkėlių,
  • 2 virtų kiaušinių,
  • 1 valg. š. kaparėlių,
  • 2 valg. š. graikiško jogurto,
  • 1 valg. š. citrin7 sulčių,
  • žiupsnelio druskos ir maltų juodųjų pipirų


Gaminimas:

Brokolį porą minučių apvirkite – jis turi tik šiek tiek suminkštėti, tačiau jokiu būdu nesutižti. Nupylę vandenį, palikite trumpam atvėsti. Tuo metu keptuvėje paskrudinkite gabaliukais pjaustytą šoninę, pasmulkinkite šviežius agurkėlius, griežinėliais ar kvadratėliais supjaustykite avokadus.

Ketvirčiais pjaustytus virtus kiaušinius, brokolius, smulkintus agurkėlius, kaparėlius ir šoninę sumaišykite su graikišku jogurtu, apšlakstykite citrinų sultimis, pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais.

Užtepėlės su kiaušiniais

Reikės:

  • virtų kiaušinių,
  • mėgstamo sūrio,
  • majonezo arba graikiško jogurto,
  • papildomų priedų skirtingiems skoniams – česnakų, šviežių svogūnų laiškų, rūkytos skumbrės, sūdytos lašišos ar kt.

Gaminimas:

Kiaušinius smulkiai supjaustykite, sumaišykite su mėgstamu sūriu ir majonezu, o jeigu norisi mažiau kalorijų – tiks ir graikiškas jogurtas. Klasikinę kiaušinių užtepėlę papildykite skirtingais ingredientais, taip sukurdami naujus skonius – su rūkyta skumbre ar sūdyta lašiša, česnakais ar svogūnų laiškais.

Įdaryti kiaušiniai – su avokadais ir lašiša


Reikės:

  • virtų kiaušinių,
  • sunokusio avokado,
  • šviežių citrinų sulčių,
  • česnako skiltelės,
  • sūdytos lašišos.

Gaminimas:
Virtus kiaušinius perpjaukite pusiau ir išimkite trynius. Juos sutrinkite kartu su gerai sunokusiu avokadu, tuomet pašlakstykite šviežiai spaustomis citrinų sultimis ir, jei norisi intensyvesnio skonio, pagardinkite išspaustu česnaku.

Paruošta užtepėle įdarykite kiaušinius, o ant viršaus dėkite griežinėlį sūdytos lašišos ar puoškite ikrais.