Tulpės – tarp populiariausių pasirinkimų šventėms

Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė, gėles lietuviai pratę pirkti ne tik švenčių proga, bet ir kasdienai. Nors jų pasirinkimas parduotuvėse gausus ištisus metus, tarp populiariausių neabejotinai puikuojasi tulpės – nebrangios, tačiau džiuginančios skirtingų spalvų bei formų žiedais, per Šv. Velykas jos dažnai karaliauja ant šventinio stalo.

„Pirkėjai šventinę atmosferą nori pajusti dar gerokai prieš Velykas, tad namus puošti pradeda iš anksto. Žinoma, pirkėjų krepšeliuose didžiausią šventei skirtų prekių dalį sudaro kiaušinių dekoravimui skirtos priemonės, tačiau pasinaudodami puikiais kainų pasiūlymais, į krepšelius pirkėjai noriai deda ir gurmaniškus delikatesus – įvairių rūšių sūrius, vytintus kumpius, paštetus. Prieš pat šventes dažnas stabteli ir gėlių skyriuje. Nors jų pasirinkimas labai platus, pavasarį pirkėjai dažniausiai renkasi skintus narcizus ir tulpes“, – sako G. Kitovė.

Tulpės džiugins kur kas ilgiau – svarbiausi patarimai ir netikėti triukai

Nors tulpės puikiai atrodo ir vienos vazone, jos tinka ir skirtingoms puokščių kompozicijoms kurti. Prekybos tinklo „Iki“ šviežių gėlių ir augalų kategorijos vadybininkė Vesta Paukštelo atkreipia dėmesį į kelias svarbias taisykles, kaip derinti skirtingas gėles.

„Nepaisant to, kad tulpės dera su dauguma gėlių, viena vaza dalintis su narcizais nemėgsta, mat jie išskiria lipnų sekretą – sultis, galinčias pakenkti kitiems augalams. Mirkstančioms toje pačioje vazoje tulpėms bus gerokai sunkiai sugerti vandenį, kurį jos labai mėgsta. Nepasisavinusios reikiamo vandens kiekio ir jame esančių naudingų medžiagų, tulpės nuvys žymiai greičiau. Taigi tulpes ir narcizus geriau merkti atskirai“, – aiškina V. Paukštelo.

Velykos

Tiems, kurie per Šv. Velykas nuspręs namus puošti tulpėmis, specialistė pataria iš anksto pasirūpinti joms tinkama vaza. Ne visi žino, kad net ir nuskintos tulpės dar paauga keliais centimetrais, todėl joms pamerkti reikėtų rinktis aukštesnę vazą nei įprastai. Taip gėlės gaus pakankamą atramą, ilgiau išlaikys formą.

Vandens nepagailėkite ir pilkite išties šaltą – tokiame jos tiesiog klesti. Jei matote, kad tulpės jau pradeda nuleisti galvas, galite jas pamerkti ir į vandenį su ledukais. Nepamirškite vandens reguliariai pakeisti – geriausia kiekvieną dieną, o kotus kas porą dienų patrumpinkite pjaudami įstrižai 45 laipsnių kampu (o narcizų kotus pjauti tiesiai). Būtinai pašalinkite gėlių lapus, kurie liečia vandens vazoje paviršių.

Tam, kad tulpės ilgiau džiugintų žiedais, vandenį galite praturtinti specialiais gėlėms skirtais milteliais, o jei tokių neturite, įberkite žiupsnelį citrinų rūgšties ar pusę šaukštelio cukraus.

Nenustebkite, jei kada tulpių vazone pamatysite ir įmestą varinę monetą – tai senas triukas gėlėms ilgiau išlaikyti. Varis yra natūralus fungicidas, naikinantis įvairias bakterijas bei grybelius, kurie vystosi stovinčiame vandenyje ir trumpina gėlių gyvenimą. Tik atkreipkite dėmesį, kad anaiptol ne visos monetos yra pagamintos iš vario – didžioji dalis naujo leidimo monetų variu tik padengtos, tad naudos turės mažiau.

Dar viena gudrybė, kurią verta išbandyti – adata pradurti kiaurai gėlės stiebą porą centimetrų žemiau žiedo. Ilgiau pastovėję stiebai sunkiau sugeria vandenį, tad padarę juose skylutę, suteiksite gėlėms antrą kvėpavimą – vos po kelių valandų vysti pradėjusios tulpės į viršų iškels žiedus ir džiugins grožiu dar bent porą dienų.