Nustebsite, kokie vertingi yra dar ne visų atrasti produktai

Pagaliau atkeliavęs pavasaris ir šylantys orai į kasdienę mitybą įneša naujų vėjų. Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė, dažnas pirkėjas krepšelius vis gausiau pildo sveikatai palankesniais produktais ir ilgiau stabteli vaisių bei daržovių skyriuje, kuris „Iki“ parduotuvėse ištisus metus džiugina itin plačiu šviežio derliaus gėrybių pasirinkimu.

„Pavasaris daugeliui asocijuojasi su šviežumu, o ši tendencija atsispindi ir lėkštėse – į mitybą norisi įtraukti daugiau daržovių bei vaisių, tačiau mūsų pirkėjai dairosi ir kitų organizmui naudingų, tačiau ne visų dar atrastų produktų. Pavyzdžiui, kviečių želmenų, saulėgrąžų ar ridikėlių daigų, kurie tinka ne tik salotoms gardinti, bet ir žaliesiems kokteiliams gaminti“, – sako G. Kitovė.

Augalinės mitybos mėgėjai tikriausiai jau girdėję apie išskirtines jaunų kviečių želmenų savybes – daugiau nei 90 žmogui reikalingų mikroelementų turintys daigai apdovanoti ir visa puokšte svarbiausių vitaminų bei mineralų, palaikančių imuninės sistemos veiklą ir padedančių organizmui išsivalyti nuo žalingų toksinių medžiagų. Vertingomis savybėmis kviečių želmenims nenusileidžia ir saulėgrąžų bei ridikėlių daigai, teigiamai veikiantys žarnyno veiklą, šarminantys organizmą, suteikiantys jėgų, žvalumo ir energijos.

Tiems, kurie kasdienės mitybos racioną nori praturtinti žaliaisiais kokteiliais, šaldytuve visuomet verta turėti ir šviežių salierų kotų. Ši išskirtinio skonio nekaloringa daržovė turi daug maistinių skaidulų, kurios naudingos virškinimui, padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir skatina sotumo jausmą.

Žalieji kokteiliai – įsiminkite kelis svarbius patarimus

Nors vaisius ir daržoves valgyti tikrai sveika, persistengti nereikėtų – vieno žaliojo kokteilio per dieną tikrai pakaks. Tik nepamirškite, kad žalieji kokteiliai nėra pusryčių, pietų ar vakarienės pakaitalas ir neturėtų pakeisti kiekvieną dieną suvartojamų šviežių vaisių bei daržovių.

Atkreipkite dėmesį ir į tai, kad gaminant kokteilį vertėtų rinktis kelis pagrindinius ingredientus. Sumaišius jų per daug, vietoj taip norimo lengvumo jausmo gali pasireikšti diskomfortas, apsunkti skrandžio veikla. Geriausia, jei žalumynus derinsite su vienu ar dviem vaisiais.

Žaliųjų kokteilių receptų galima sugalvoti tikrai skirtingų, tad tam, kad organizmas gautų daugiausiai naudos, stenkitės įtraukti daugiau įvairovės ir kasdien mėgautis naujais skoniais. Be to, reguliariai kokteiliams naudojant tas pačias lapines daržoves, organizme kaupiasi oksalatai – augalinės kilmės junginiai, kurie vartojami dideliais kiekiais gali skatinti inkstų akmenų susidarymą ir uždegimą. Žaliųjų augalų, iš kurių galite paruošti kokteilį, sąrašas yra ilgas: drąsiai dėkite petražoles, sviestines ar romanines salotas, gražgarstes, salierus, netgi laukuose pavasarį randamas jaunas dilgėles ar kiaulpienes. O vaisius rinkitės šviežius ir tvirtus, gerai sunokusius, idealiu atveju – užaugintus ekologiškai.

Siūlome jums išbandyti vieną išties gardų ir organizmui naudingą žaliojo kokteilio receptą. Šalia pateikiame ir pakaitinius ingredientus, kuriuos galite kaitalioti ar derinti tarpusavyje, kasdien kurdami vis naujus skonius.

Reikės:

  • saujos špinatų (tinka šviežio derliaus kopūstai, brokoliai, kalė salotos, burokėlių lapai, petražolės, gražgarstės),
  • saujos kviečių želmenų daigų (tinka ridikėlių, saulėgrąžų daigai),
  • pusės banano (tinka persikai, kriaušės, obuoliai, avokadai),
  • pusės kivio (tinka apelsinai, mandarinai, pasifloros),
  • 1 valg. š. ispaninio šalavijo sėklų (tinka kanapių sėklos, linų sėmenys, bolivinės balandos),
  • 100 ml natūralaus negazuoto mineralinio vandens.


Gaminimas. Pagaminti žaliąjį kokteilį paprasčiau nei paprasta: visus ingredientus, išskyrus ispaninio šalavijo sėklas, sudėkite į elektrinį trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Tuomet suberkite sėklas ir leiskite joms šiek tiek pabrinkti. Jei norisi gaivesnio kokteilio, galite įmesti kelis ledo kubelius.

Vietoj mineralinio vandens galite naudoti ir paprastą vandenį, daržovių sultis ar augalinį pieną, o gamindami kokteilius stenkitės išlaikyti proporcijas – bendras vaisių ir žalumynų kiekis turėtų sudaryti maždaug 150–200 g.