• Psichologinė savijauta
  • Grožis
  • Šeimos sveikata
  • Imunitetas

Kokie pagrindiniai medikams žinomi migrenos sukėlėjai?

Nėra išaiškinta vieno konkretaus veiksnio, nulemiančio migrenos išsivystymą. Laikomasi nuomonės, kad migrena tai yra daugiafaktorinis sutrikimas, kurio etiopatogenezėje svarbus įvairių mechanizmų kompleksas.

Ar migrena yra tik įgimta, ar gali būti ir įgyta gyvenimo eigoje?

Migrena gali būti genetinės kilmės, tačiau svarbu paminėti, kad jos išsivystymą nulemia ir kitos priežastys. Jos susijusios su lytiniais hormonais, pavyzdžiui estrogeno ir progesterono pusiausvyros kitimais, bei aplinkos veiksniais – stresu, nuovargiu, miego režimo nesilaikymu, medžiagų apykaitos sutrikimais ir kt.

Gydytoja neurologė Monika Žilionė

Ar migrenos skausmas turi kokių tik jai būdingų bruožų, kad žmonės jo nepainiotų su hipertenziniu skausmu, kokio nors darinio galvoje provokuojamu skausmu, dehidratacijos skausmu ir panašiai?

Migrenai būdingas intensyvus, vienpusis pulsuojantis skausmas, kuris yra priepuolinis. Migreninį skausmą lydi pykinimas, vėmimas, šviesos ir triukšmo netoleravimas. Itin svarbus migrenai būdingas kriterijus – skausmas trikdo kasdieninę veiklą, kas nėra dažna prie kitų galvos skausmų tipų.

Kaip diagnozuojama migrena ir ar tiesa, kad tai gali būti padaryta tik priepolio metu?

Tikrai ne, nes migrena diagnozuojama anamnezės su pacientu metu – sergantysis išsamiai nupasakoja savo patirtus galvos skausmų priepuolius, apibūdina skausmo pobūdį, lydinčius požymius, intensyvumą bei trukmę.

Žmonės, susiduriantys su migreniniu skausmu, žino, kad miego, maisto trūkumas, įtampos perteklius gali provokuoti priepuolius. Tačiau kokių medžiagų organizme trūkumas ar perteklius gali iššaukti dažnesnius migrenos priepuolius? Geležis? Magnis? Kokie nors vitaminai?

Atliekama vis daugiau tyrimų, siekiant įvertinti geležies ir magnio trūkumo ryšį su migreninio skausmo išsivystymu. Magnis yra naudingas smegenų kraujagyslėms. Jis būtinas ne tik smegenų, bet ir kitų organų energijos homeostazei. Jau yra žinoma, kad geležis atlieka svarbų vaidmenį serotonino, dopamino ir norepinefrino sintezėje.

Geležies stoka anemijos metu sumažina serotonino kiekį. Serotoninas yra pagrindinis neurotransmiteris migrenos neurobiologijoje. Pastebėta, kad jo kiekis sumažėja migrenos priepuolių metu centrinėje nervų sistemoje. Tai tik vienas iš galimų geležies stokos ir migrenos mechanizmų, toliau vykdomi tyrimai šia linkme.

Migrena

Svarbus migrenos etiopatogenetinis veiksnys – oksidacinis stresas. Vartojant preparatus, pasižyminčius antioksidaciniu poveikiu ir padedančius šalinti laisvuosius radikalus, siekiama retinti migreninius priepuolius. Šiuo poveikiu pasižymi papildai su riboflavinu, kofermentu Q10, alfa lipoine rūgštimi, vitaminais C ir E, kurkuminu. Užtenka papildus pavartoti kursais pora kartų per metus po 2–3 mėnesius.

Nemažai paplitusių nuomonių apie liaudiškas priemones migrenos skausmo metu – kojų mirkymas itin karštame vandenyje, ledų valgymas ir panašiai. Ką galvojate apie tokius būdus kovoti su skausmu?

Šaltas kompresas skaudamoje vietoje, pvz. smilkinio, kaktos zonoje, padeda palengvinti migreninį skausmą. Ramybė, tamsi, netriukšminga aplinka taip pat padeda palengvinti simptomus. Dėl mitybos priepuolių metu – liaudyje minimos šalto arba druskingo maisto valgymas – nėra vieningos nuomonės. Iš medicininės pusės – neretai migreninį skausmą lydi pykinimas arba netgi vėmimas, dėl to sunku būtų kalbėti apie ledų ar kitų maistų produktų valgymą esant intensyviam skausmui, prieš tai nenuslopinus pykinimo medikamentais.

Laiku – pačioje priepuolio pradžioje – suvartotas vaistas nuo skausmo arba triptanų grupės vaistas padeda išvengti priepuolio užsitęsimo iki kelių dienų.
Liaudiškos priemonės individualu kiekvienam asmeniui. Nors ir nėra patvirtintos moksliniais tyrimais, tačiau jeigu jos padeda ir nedaro žalos sveikatai – galima jomis naudotis. Vis dėlto svarbu apie jas pasakyti ir aptarti su gydytoju.

Ar tiesa, jog sudėtinės kontraceptinės tabletės ir migrena yra niekaip tarpusavyje nesuderinami dalykai? Tai itin aktualu, mat dažna moteris ginekologei net nesumoja pasakyti, kad turi migreną. Galbūt yra dar kokių vaistų ar kitų medžiagų, kurių migrena sergantys žmonės turėtų itin privengti?

Tyrimų metu nustatyta, kad migrenos priepuolius gali sukelti estrogenų kiekio staigus kitimas. Taip nutinka artėjant menstruacijoms. Dėl hormonų pusiausvyros svyravimo ciklo metu moterys migrena serga dažniau nei vyrai.

Sudėtiniai hormoniniai kontraceptikai ilgą laiką buvo neskiriami moterims, kurios serga migrena su aura. Teigta, kad tokie vaistai nesaugūs sergantiems migrena ir padidina išeminio insulto riziką. Tačiau ilgainiui atsirado vaistų, į kurių sudėtį kombinuojama mažesnė nei 30 mikrogramų etinilestradiolio dozė, kuri yra mažiau rizikinga net ir sergant migrena ir kai kuriais atvejais netgi gali būti naudinga gydant hormoninę migreną.

Kontraceptinės tabletės

Visgi, jeigu moteriai nėra būtinas gydymas hormonine kontracepcija dėl ginekologinių priežasčių ir ji turi dažnus bei sunkiai valdomus migreninius priepuolius, geriau rinktis barjerinę kontracepciją saugantis nuo nepageidaujamo nėštumo. Dėl to tiek neurologams, tiek ginekologams renkant anamnezę svarbu išsiaiškinti apie migreninius skausmus bei apie kontraceptinius preparatus.
Sergantiems migrena taip pat reikėtų vengti alkoholinių gėrimų, pvz. raudono vyno, šampano, saldumynų, ypač juodojo šokolado, kofeino.

Apibendrinant, ką svarbiausio su migrena susiduriantis žmogus gali padaryti pats, kad priepoliai būtų kuo retesni, o užėję praeitų kuo lengviau?

Labai svarbu ne tik kontroliuoti priepuolius, bet ir jų išvengti. Prie to gali prisidėti pats sergantysis, pildydamas skausmų dienyną, atsižymėdamas tikėtinus provokuojančius veiksnius, pvz. skausmas buvo po patirto streso arba nepavalgius, ir ateityje siekdamas jų išvengti.

Skysčių vartojimas, stresinių faktorių vengimas arba jų kontrolė taikant atsipalaidavimo priemones, fizinis aktyvumas, darbo ir poilsio režimas padeda valdyti migreną. Visgi kiekvienas žmogus kaip ir kiekvienas migrenos priepuolis – individualūs, todėl svarbu pasitarti su gydytoju dėl tinkamiausios priepuolių prevencijos ir gydymo taktikos.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Sveikesnio gyvenimo receptas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją