Sveikatos mitai

Turite baimių dėl įvairių tyrimų? Nežinote, ar tikrai reikia operacijos? Gerti tabletes, o gal geriau masažas ar mankšta? Tai klausimai, kurių ieškosime kartu su gydytojais profesionalais. Būtent jie pasidalins savo patarimais ir rekomenduos, kaip išsaugoti savo sveikatą.

„Ateina vyras ir sako, kad jau šešis vaikus turi, o jei dar vienas atsiras, tikrai nebegalės išlaikyti šeimos. Žmona negali pakęsti kontraceptinių tablečių ar spiralės, o be apsaugos priemonių pastoja labai lengvai“, – istorijas, kodėl vyrai nusprendžia ryžtis šiai procedūrai, pasakojo urologas Balys Dainys.

„Northway“ klinikos urologas Robert Jankovski taip pat pripažįsta, kad vyrus apsispręsti darytis vazektomiją neretai paskatina moterų problemos dėl kontracepcijos: moteriški harmoniniai vaistai joms sukelia komplikacijų, o, pavyzdžiui, nuo kontraceptinės spiralės atsiranda kraujavimas.

„Apie vazektomiją galima galvoti ir kaip vyro atsidėkojimą savo moteriai, jei ši negali naudoti kontraceptinių priemonių. Ji vyrui padovanojo vaikus, vyras ją myli ir taip atsidėkoja. Žinoma, galima ir moterų sterilizacija, tačiau ši operacija jau atliekama su narkoze ir didesnė komplikacijų rizika“, – kalbėjo gydytojas.

Kiek laiko užtrunka procedūra?

Abu specialistai tikina, kad vazektomijos operacija yra pakankamai paprasta ir komplikacijų rizikos beveik nėra. Procedūrai atlikti nereikalinga narkozė ir užtenka vietinės nejautros.

„Vazektomijos metu pašalinama vieno centimetro ilgio latakėlio, kuriuo pernešami spermatozoidai, dalis. Tuomet latakėlių galas yra uždeginamas specialiu prietaisu ir dar jis perrišamas, todėl galima sakyti, kad vyras nuo moters apvaisinimo apsaugomas trigubai“, – kalbėjo R. Jankovski.

Robert Jankovski

Pasak jo, procedūra nėra labai skausminga ir vyrai retai kada skundžiasi didesniais skausmais operacijos metu.

„Operacijos metu yra padaromas mažas pjūvis kapšelyje, tada surandamas latakėlis, jis ištraukiamas į išorę, pašalinama minėta dalis, uždeginama ir užrišama. Visa procedūra trunka apie 30–40 minučių“, – aiškino urologas.

B. Dainys pridėjo, kad operacijos trukmė gali būti ir ilgesnė dėl individualių vyrų skirtumų: „Procedūra užtrunka iki valandos, bet tai priklauso ir nuo vyro. Jei jis sveria 75 kg, neturi viršsvorio, tai viską atlikti galima ir per 20 min, bet jei vyras sveria 150 kg, operacija gali pareikalauti ir apie valandos ar daugiau“.

R. Jankovski teigimu, ilgiau vazektomiją gali tekti atlikti ir dėl vyro turimų ligų. Pavyzdžiui, sergant vandenlige, gydytojui, atliekančiam operaciją, gali būti sunkiau rasti jau minėtus latakėlius.

Ar yra kelias atgal?

Neretai visuomenėje gajus mitas, kad vazektomija vaisingumą iš vyro atima visam laikui. Portalo DELFI kalbinti urologai pasakojo, kad kelias atgal yra, tačiau jų nuomonė išsiskyrė apie tai, kiek jis gali būti sėkmingas.

„Tai, kad vazektomija yra negrąžinama procedūra, mitas, – sako B. Dainys. – Vyro galimybę turėti vaikų galima sugrąžinti, tačiau ne visada tai pavyksta. Tai priklauso nuo to, kiek laiko yra praėję nuo procedūros. Jei, sakykime, bandoma atstatyti latakėlius per pirmus penkerius metus, tikimybė didelė, tačiau, jei jau praėjo dvidešimtmetis, tai padaryti gali būti labai sunku“.

Balys Dainys

Savo ruožtu urologas R. Jankovski teigė, kad vyro galimybės turėti vaikų atstatymo galimybė po vazektomijos daugiau teorinė: „Įvairiuose straipsniuose rašoma, kad tikimybė atstatyti padėtį 15–20 proc. Norint šios procedūros, darbą atlieka mikrochirurgai, kur su mikroskopu randami latakėlių galai ir jungtis atnaujinama“.

Kalbant apie gijimą po vazektomijos, abu urologai teigė, kad po operacijos į normalų gyvenimą sugrįžtama labai greitai, o vyro seksualinis gyvenimas nė kiek nenukenčia.

„Nors operacija yra nesudėtinga ir gijimas paprastas, siūlau vyrams po procedūros porą dienų neplanuoti didelių fizinių krūvių, nekilnoti sunkumų. Tačiau dažniausiai jokių problemų vazektomija nesukelia, nes operacijos metu yra atliekamas tik mažas įpjovimas“, – sakė R. Jankovski.

Lytinis gyvenimas nenukenčia

Urologas B. Dainys teigė, kad praėjus 2–3 mėnesiams po vazektomijos vyrui vertėtų atlikti spermos tyrimą, kuris patikrintų, ar vyro spermoje tikrai nėra spermatozoidų: „Kartais vyro organizmas pats vėl sujungia latakėlius. Be to, gali būti neteisingai perrištas latakas. Todėl po kurio laiko reikėtų patikrinti prostatos sekretą, ar jame nėra spermijų“.

Specialistai teigė, kad vazektomija vyro lytiniam gyvenimui jokios įtakos neturi, o moterys net nepastebės, ar vyrui ši procedūra yra atlikta.

„Sėklidėse ir toliau gaminasi spermijai, tačiau daug mažesne apimtimi. Jie auga, bręsta, žūsta ir liekanos pasisavinamos į kraują. Tačiau didžiąją dalį spermos sudaro prostatos sekretas. Po vazektomijos tiesiog į jį nebepatenka spermijai, todėl spermos kiekis praktiškai po procedūros nepakinta“, – pasakojo B. Dainys.