Sveikatos mitai

Turite baimių dėl įvairių tyrimų? Nežinote, ar tikrai reikia operacijos? Gerti tabletes, o gal geriau masažas ar mankšta? Tai klausimai, kurių ieškosime kartu su gydytojais profesionalais. Būtent jie pasidalins savo patarimais ir rekomenduos, kaip išsaugoti savo sveikatą.

Procedūra populiarėja

Vazektomija yra ilgalaikis chirurginis vyrų kontracepcijos metodas, panaikinantis galimybę apvaisinti partnerę ir taip apsaugantis nuo nepageidaujamo nėštumo. Operacijos metu perkerpami, perrišami, uždeginami ar kitaip pažeidžiami sėkliniai latakai, dėl ko orgazmo ir ejakuliacijos metu sustabdomas spermatozoidų patekimas į šlaplę, taip išvengiama moters apvaisinimo.

Įvairūs tyrimai rodo, kad vazektomijos populiarumą lemia šalies išsivystymas – kuo labiau išsivysčiusi šalis, tuo populiaresnė ši procedūra. Pavyzdžiui, tokiose šalyse kaip Kanada, Didžioji Britanija ar Nyderlandai ji atliekama dažniau nei kitose valstybėse. Lietuvoje dar prieš keletą metų apie tokį kontracepcijos būdą buvo kalbama puse lūpų, o kai kurie vyrai apie šią procedūrą buvo susikūrę daugybę mitų. Laimei, daugėjant informacijos, mitų lieka vis mažiau, o norinčiųjų tokiu būdu apsisaugoti nuo nepageidaujamo partnerės nėštumo – vis daugiau.

Anot urologo E. Buržinskio, vienas didžiausių mitų apie vazektomiją visuomenėje vis dar egzistuoja. „Daugelis vis dar galvoja, kad po procedūros neva suprastės lytinių santykių kokybė. Kai kurie vyrai vis dar abejoja, ar jų lytiniai santykiai bus tokie patys, kokie buvo, ar jie nejaus diskomforto, ar nesumažės spermos kiekis ir t.t. Galiu patvirtinti, kad visi moksliniai tyrimai įrodo, kad tai tėra mitai“, – sakė specialistas.

Jis sutinka, kad šiandien dėl vazektomijos kreipiasi kur kas daugiau vyrų nei, tarkime, prieš keletą metų. „Susidomėjimas šia procedūra auga, tam įtakos turi ir Vakarų valstybių praktika. Vakaruose tai populiari ir dažnai atliekama procedūra. Visuomenei jaunėjant, susidomėjimas vazektomija Lietuvoje irgi auga“, – teigė pašnekovas.

Kreipiasi tik tvirtai apsisprendę

Dažniausiai dėl šio kontracepcijos būdo į medikus kreipiasi vyrai vyresni nei 40 metų, gyvenantys santuokoje, turintys 2-3 ar daugiau vaikų, esantys tikrai apsisprendę, kad daugiau atžalų nenorės. Pagrindinis kreipimosi motyvas, pasak urologo, saugi, efektyvi kontracepcija, o taip pat – noras nuimti kontracepcijos naštą nuo partnerės pečių.

Paklaustas, ko vyrai labiausiai baiminasi, medikas sakė, kad didžiausia baimė tėra viena. „Pacientai nerimauja, ar ši procedūra nepakenks jų erekcijai, lytinio gyvenimo kokybei, ar vis dar patirs tokį patį malonumą“, – sakė medikas. Jis ramina visus vyrus, kad realios rizikos praktiškai nėra. „Moksliškai yra įrodyta, kad visos šios rizikos yra nepagrįstos. Vazektomija neturi jokios įtakos seksualiniam gyvenimui, erekcijai, neturi įtakos patiriamam malonumui. Viskas pagrįsta mokslu, vyrams tiesiog reikia pasidomėti ir atsikratyti tų baimių“, – teigė pašnekovas.

Nepaisant to, kad kontraindikacijų praktiškai nėra, yra grupė žmonių, kuriems jis vazektomijos nerekomenduoja. „Reikia suprasti, kad ši procedūra moraliniu požiūriu yra labai subtili, todėl jos negalima rekomenduoti jauniems vyrams (iki 30 metų), kurie neturi sukūrę šeimos, neturi žmonos, vaikų, jaunimui, kuris tiesiog nusprendė, kad vaikų šiuo metu nenori. Atlikti šią procedūrą ar ne, turi apsispręsti pats vyras, jo sprendimui negali daryti įtakos partnerė ar kitas žmogus“, – sakė urologas.

Jis džiaugiasi, kad kol kas savo praktikoje neturėjo situacijos, kad atėjusį pacientą reikėtų atkalbėti nuo vazektomijos. „Galima pasidžiaugti, kad lietuviai yra sąmoningi ir dažniausiai kreipiasi apsisprendę, kai jau būna viską apgalvoję“, – sakė medikas.

Tikimybė pastoti lieka

Anot statistikos, po vazektomijos procedūros, tikimybė pastoti yra mažesnė nei 1 proc. „Kaip ir kiekviena kontracepcijos priemonė, taip ir ši nėra 100 procentinė, bet netoli to. Šios operacijos efektyvumas yra 99,9 proc. Tikimybė susilaukti vaiko išlieka, bet tai būna vienas atvejis iš 1000. Be to, dažniausiai pastojimas įvyksta tada, kai po operacijos vyras neišlaukia trijų mėnesių saugios ribos. Lytinius santykius be apsaugos galima pradėti po trijų mėnesių nuo operacijos. Jei vyrai neišlaukia ir pradeda anksčiau, yra tikimybė, kad moteris pastos. Kuo daugiau laiko praeina nuo operacijos, tuo tie šansai yra mažesni“, – teigė urologas.

Paklaustas, kodėl nerekomenduojama turėti lytinių santykių be apsaugos tris mėnesius, pašnekovas pasakojo, kad per tą laikotarpį išsivalo spermatozoidai. „Lytinius santykius po operacijos turėti yra būtina, bet jie turi būti su apsauga. Per tris mėnesius iki galo išsivalo spermatozoidai, kurie galėjo būti susikaupę prostatoje ar kur kitur. Po trijų mėnesių būtina atlikti spermogramą, kad įsitikintume, kad vyras tikrai yra nevaisingas. Tam, kad viskas išsivalytų, reikia 20 ejakuliacijų per tris mėnesius nuo operacijos. Tik tada, jei spermos tyrimas parodo, kad spermatozoidų neberandama, laikoma, kad vyras yra nevaisingas ir jis gali turėti lytinius santykius be apsaugos nuo nėštumo“, – pasakojo gydytojas.

Operacija neskausminga

Nors daugeliui vyrų ši procedūra gali atrodyti skausminga, iš tiesų ji yra gan paprasta. „Vazektomija atliekama operacinėje, dažniausiai naudojant bendrinę nejautrą. Jos trukmė yra iki pusės valandos. Atliekami du nedideli, maždaug centimetro dydžio, pjūveliai kapšelio srityje, yra perrišami latakėliai ir užsiūnama tirpiais siūlais. Pacientas dažniausiai namo vyksta tą pačią arba kitą dieną. Jis turi vieną-dvi savaites pasisaugoti nuo intensyvesnio fizinio krūvio, bet po to jau gali grįžti prie įprasto gyvenimo, įprasto fizinio aktyvumo, gali gyventi įprastą gyvenimą, gali turėti lytinius santykius“, – sakė specialistas. Jis patikino, kad pacientas po operacijos nejunta jokių nemalonių pokyčių lytinių santykių metu.

Vis dėlto daugeliui pacientų išlieka amžinas klausimas – ar galima grąžinti vaisingumą po vazektomijos? Kaip rodo pasauliniai tyrimai, maždaug 6 proc. vyrų po procedūros persigalvoja ir nori tapti tėčiais. Būtent dėl to urologas patariai labai gerai apgalvoti, prieš priimant sprendimą. „Pacientui, kuris kreipiasi dėl šios operacijos, būtina paminėti, kad ši operacija yra negrįžtama. Nors šiuo metu yra duomenų, kad vaisingumą galima sugrąžinti, bet tai yra be galo sudėtinga procedūra ir tikimybė, kad vaisingumas sugrįš, yra labai nedidelė. Dėl to mes pacientą turime nuteikti, kad tai yra negrįžtama procedūra, o jei ateity jis užsinorėtų vaikų, jam galima mėginti padėti, bet tikimybė yra labai nedidelė“, – pokalbį baigė pašnekovas.