Sveikatos mitai

Turite baimių dėl įvairių tyrimų? Nežinote, ar tikrai reikia operacijos? Gerti tabletes, o gal geriau masažas ar mankšta? Tai klausimai, kurių ieškosime kartu su gydytojais profesionalais. Būtent jie pasidalins savo patarimais ir rekomenduos, kaip išsaugoti savo sveikatą.

Nesudėtinga operacija

Kaip aiškina „Northway“ medicinos centro urologas Vakaris Varyginas, vazektomija yra visą gyvenimą trunkantis patikimos kontracepcijos metodas. Tai operacija, kurios metu atliekama sėklinio virželio intervencija – taip siekiama užtikrinti vyrų sterilizaciją. Procedūros metu sėkliniai latakėliai perpjaunami ir perrišami, dėl to spermatozoidai nepatenka į šlaplę ir neišsiskiria su sperma.

„Operacija atliekama vietinėje nejautroje, kurios metu į kapšelį įduriama adata ir suleidžiamas užšaldantis vaistas. Pacientas jaučia adatos dūrimą, kuris panašus į vaistų leidimą į raumenis. Vėliau pacientas aštraus skausmo nejaučia, nebent lengvą tempimą. Operacijos metu atliekami du simetriški apie 1 centimetro ilgio pjūveliai abiejose kapšelio pusėse, per kuriuos ištraukiami sėkliniai latakėliai, perpjaunami ir perrišami. Operacija trunka apie 30 minučių“, – aiškina jis.

Po operacijos likę du maži pjūviai užsiuvami tirpstančiu siūlu, kuris ištirpsta po 1,5–2 savaičių.

„Kol siūlai neištirpę, nerekomenduojama ilgai mirkyti žaizdos vandenyje, todėl baseinai ar ežerai nerekomenduojami, galimas tik dušas. Kad nepūliuotų žaizda, patariama du kartus per dieną dezinfekuoti spiritinio pagrindo dezinfektantu“, – sako gydytojas.

Nuo ligų neapsaugo

Urologas aiškina, kad po operacijos kurį laiką mylėtis be apsaugos nepatartina, nes rizika apvaisinti dar išlieka.

„Po praeitų kontaktų sėkliniame latakėlyje, prostatos sekrete galėjo likti spermatozoidų, operacijos metu galėjo įvykti komplikacijos, iki galo nebuvo perpjautas ar perrištas latakėlis, retais atvejais galimi keli latakėliai (anomalija), kurių galima nepastebėti. Todėl po operacijos be apsaugos nerekomenduojama mylėtis apie 2,5–3 mėnesius. Po 3 mėnesių, tik atlikus spermogramą ir joje neradus nė vieno spermatozoido, galima būtų mylėtis be apsaugos“, – aiškina V. Varyginas.

Vis dėlto, gydytojas taip pat atkreipia dėmesį, kad vazektomija apsaugo tik nuo apvaisinimo, tačiau nuo lytiškai plintančių infekcijų – ne. Todėl net ir atlikus operaciją, pacientai raginami mylėtis saugiai.

„Lytiškai plintančios bakterijos plinta krauju, todėl vazektomija neapsaugo nuo lytiškai plintančių infekcijų. Todėl net po vazektomijos rekomenduojama mylėtis su prezervatyvu, siekiant išvengti ligų“, – sako pašnekovas.

Procedūra populiarėja

Pasak urologo, ši operacija visame pasaulyje labai populiari ir sudaro apie 8 procentus visų sterilizacijos metodų.

„Jungtinėse Amerikos Valstijose kas 6 vyras, vyresnis nei 35 metų, atlieka šią procedūrą. Lietuvoje tikslių duomenų kol kas nėra, tačiau pagal operacijų kiekį per mėnesį, galima spręsti, kad tai populiarėjanti procedūra ir pas mus“, – svarsto V. Varyginas.

Vis dėlto, šią procedūrą urologas rekomenduotų ne visiems vyrams. Tie, kurie dar tik planuoja šeimos pagausėjimą arba yra labai jauni, tokios procedūros kol kas turėtų atsisakyti.

„Operaciją rekomenduočiau vyrui, kuris turi tris ar daugiau vaikų, kuriam yra daugiau nei 50 metų, o lytinio akto metu jis ar jo partnerė jaučia didelį diskomfortą dėl kontraceptinių metodų arba net jaučia sveikatos pablogėjimą dėl jų naudojimo. Tačiau niekada jos nerekomenduosiu jaunam vyrui, kuris neturi vaikų. Net jei ir turi du ar tris vaikus, bet jam tik 30 metų, vis tiek nerekomenduočiau.

Visas gyvenimas prieš akis, neaišku, kaip viskas gali susiklostyti su dabartine žmona. Visiems jauniems vyrams pasakoju atvejį iš savo patirties apie vieną vyrą, kuris atliko vazektomiją būdamas 30-ies, nes jau turėjo tris vaikus. Po kelių metų jis skaudžiai išsiskyrė su žmona, įsimylėjo kitą, su kuria norėjo turėti vaikų, tačiau vaisingumo atstatyti jam nebuvo galimybės“, – prisimena gydytojas.

Vakaris Varyginas

Retais atvejais gailisi

Urologas pasakoja, kad vyrai po šios procedūros beveik visais atvejais patenkinti, tačiau visada išlieka rizika, jog teks gailėtis priimto sprendimo. Kaip antai anksčiau minėtas atvejis. Kaip aiškina gydytojas, atstatyti vaisingumą įmanoma, tačiau tik tuo atveju, jei procedūros metu atliekamas sėklinio latako perrišimas, o ne perpjovimas.

„Po tokios procedūros atsiranda didelė tikimybė, kad spermatozoidai vis tiek prasibraus ir išsiskirs su sperma, todėl ji nerekomenduojama. Atlikus tokį variantą, vaisingumą atstatyti įmanoma per pirmus metus, tačiau kuo ilgiau delsiama, tuo tikimybė mažesnė. Dėl minėtos rizikos spermatozoidams patekti į sėklinį latakėlį po perrišimo, dažniausiai atliekamas latakėlio perpjovimas. Po tokios procedūros vaisingumo atstatyti praktiškai neįmanoma“, – pabrėžia pašnekovas.

Vis dėlto, gydytojo teigimu, šiuolaikinė mikrochirurgijos plėtra padidino latakėlio atstatymo operacijų efektyvumą. Tiesa, jis pabrėžia, kad garantijų dėl tokios operacijos sėkmės niekas nesuteikia.

„Tai labai sunki, brangi, kainuojanti 10–15 tūkstančių JAV dolerių procedūra, trunkanti apie 2 valandas. Vaisingumo atstatymo operacijas nori atlikti nuo 2 iki 6 procentų anksčiau sterilizuotų vyrų. Dažniausios to priežastys – pakartotinė santuoka, vaiko mirtis arba noras susilaukti vaiko dėl geresnės finansinės padėties“, – pasakoja jis.

Gydytojas paneigia populiarius mitus

Vyrai, svarstantys apie vazektomiją, neretai susiduria su įvairiausias visuomenėje sklandančiais mitais. Vienas tokių – neva neigiamas poveikis vyro lytiniam gyvenimui. Pavyzdžiui, svarstoma, kad atlikus šią procedūrą sutriks vyriškosios lyties potencija ir libido, netgi sutrumpės lytinio akto trukmė. Pasak gydytojo, tai – visiškas mitas.

„Procedūra neturi ilgalaikio šalutinio poveikio ir nekelia grėsmės vyro sveikatai. Neigiamos operacijos pasekmės gali pasireikšti tik infekcinio proceso išsivystymu, kai pacientas nerūpestingai prižiūri žaizdos paviršių arba nepaiso rekomendacijų mažinti fizinį aktyvumą, susilaikyti nuo lytinių santykių ir aktyvaus sporto.

Vyriškų lytinių hormonų gamyba po vazektomijos išlieka tame pačiame lygyje, todėl procedūra neturi įtakos lytiniam potraukiui, erekcijai ar orgazmui. Statistiniais duomenimis, didžioji dalis atvejų rodo, kad partnerių seksualinis gyvenimas net pagerėja. Tai sąlygoja ir psichologinis faktorius, kai vyras prisiima atsakomybę už kontracepciją“, – aiškina gydytojas.

Pasitaiko ir galvojančių, kad procedūros metu vyras netenka sėklidžių, o tokiu būdu ir dalies vyriškojo pasididžiavimo.

„Kaip jau minėjau anksčiau, procedūros metu sėklidės nepašalinamos, o perpjaunami ir perrišami tik sėkliniai latakėliai“, – pabrėžia urologas V. Varyginas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)