Sveikatos mitai

Turite baimių dėl įvairių tyrimų? Nežinote, ar tikrai reikia operacijos? Gerti tabletes, o gal geriau masažas ar mankšta? Tai klausimai, kurių ieškosime kartu su gydytojais profesionalais. Būtent jie pasidalins savo patarimais ir rekomenduos, kaip išsaugoti savo sveikatą.

– Pradėkime nuo to, kokie yra lėtinės slogos simptomai? Kaip ją atskirti nuo paprastos slogos?

– Lėtinės slogos simptomai yra tokie patys, kaip ir paprastos slogos, tik jei paprasta sloga trunka 5 dienas, lėtinė yra laikoma tokia sloga, kuri tęsias 4-6 ir daugau savaičių. Jos simptomai: negalėjimas prakvėpuoti, nosies užgulimas, sekreto tekėjimas iš nosies.

– Kokios jos priežastys?

– Jos gali būti labai įvairios. Vieniems lėtinė sloga yra uždegiminės kilmės, ją gali sukelti nuolatiniai virusai, pasikartojančios bakterijos. Kitiems – cheminiai dirgikliai, gal žmogus dirba kur nors, kur ore sklando įvairios dalelės, parfumerijos gamyboje ar pan. Dar viena priežastis – endokrininiai organizmo pokyčiai: mėnesinės, brendimas, nėštumas. Taip pat lėtinę slogą gali sukelti kraujo spaudimą reguliuojantys vaistai, rūkymas, kontraceptinių priemonių vartojimas. Bet, deja, labai dažnai priežasties kilmė gali būti neaiški. Gali būti tiesiog apsunkintas kvėpavimas per nosį, kuris gali paaštrėti atsiradus kažkokiems dirgikliams (stipresniems kvapams ar pan.) Tai gali atrodyti kaip alerginė sloga, tačiau jokie testai alergijos neparodys.

– Sakote, kad lėtinę slogą lengva supainioti su alergine sloga?

– Taip, bet jei kalbėsime apie gydymą, tai iš principo, priežastis čia nėra tokia jau svarbi. Tiek alerginė, tiek nealerginė sloga gali būti gydomos chirurginiu būdu. Tai, kad žmogui yra alerginė sloga, nėra rodiklis, kad jis turės kentėti visą gyvenimą. Tiesiog reikėtų nebijoti kreiptis į specialistą. Jis apžiūrės ir paskirs tinkamiausią gydymą.

Vilma Beleškienė

– Tie, kas susidūrę su nuolatine sloga, puikiai žino, kaip ji kenkia gyvenimo kokybei…

– Tikrai taip. Pabandysiu trumpai papasakoti apie mūsųnosies fiziologiją. Apatinės nosies kriauklės yra atskiras organas nosies erdvėje, turintis savo kaulą. Jau seniai buvo pastebėta, kad, pašalinus tą apatinę kriauklę, labai pablogėja žmogaus gyvenimo kokybė. Todėl ji net įgavo pavadinimą „šventas kaulas“. Tai yra svarbus organas, kurio paskirtis – reguliuoti oro srautą per nosį. Jos ne tik sušildo orą, kad šis į plaučius patektų šiltas ir sudrėkintas, bet ir jį išvalo, sulaiko svetimkūnius. Nuo to, kaip žmogus kvėpuoja per nosį, labai priklauso gyvenimo kokybė. Ypač miego metu, nes daugelis, kas turi lėtinę slogą, naktį negali kvėpuoti per nosį. Taip pat fizinis krūvis – pacientai nenori aktyviai sportuoti, nes to neleidžia daryti apsunkintas kvėpavimas per nosį. O kur dar uoslės sutrikimas, jei nosis nuolat yra užgulusi. Pacientai, kurie nekvėpuoja per nosį, pradeda naudoti vaistus, sutraukiančius nosies gleivinės kraujagysles. Trumpam pagerėja, bet tie vaistai yra pavojingi tuo, kad kuo toliau, tuo trumpiau veikia, stipriai pažeidžia gleivinę, dėl ko vėliau ji pradeda džiūti, gal atsirasti šašų ir pan. Reikia įsidėmėti, kad tokius vaistus galima naudoti tik 5-7 dienas.

– Minėjote, kad lėtinę slogą galima gydyti chirurginiu būdu. Kas tai yra?

– Lėtinės slogos gydymas yra pakopinis. Pacientas kreipiasi, medikas įvertina ir dažniausiai iš pradžių paskiria vaistus. 20-30 proc. pacientų vaistai padeda, kitiems lieka operacinis gydymas, kurio metu koreguojamos būtent tos apatinės kriauklės, apie kurias kalbėjau. Gali būti ir kreiva nosies pertvara, bet tai pasitaiko rečiau. Jei ji kreiva, bet nekelia jokių simptomų, pacientui netrukdo, tai nereikia jos ir liesti. Jei dėl jos išsivysto lėtinė sloga, tuomet galima koreguoti.
Gripas

– Kaip tokiai operacijai pasiruošti?

– Operacinis apatinių nosies kriauklių gydymas vadinamas konchoplastika. Ji atliekama bendroje nejautroje. Suardomas pogleivis, jei randame, kad kaulas hipertrofavęs, pašaliname dalį kaulo. Pacientas vieną dieną turi būti su tamponais. Namo paleidžiamas tą pačią dieną. Pooperacinis periodas nėra ypatingas, rekomenduojama tik kurį laiką riboti fizinį krūvį. Nosis pradeda kvėpuoti beveik iš karto. Reikia atvykti tik keliems nosies išvalymams. Mėlynių nebūna. Mėlynės būna tik vienu atveju, kai keičiame nosies formą, bet tą jau darome dėl grožio, o ne dėl sveikatos. Nosis po konchoplastikos sugis ir galutinis rezultatas matysis po mėnesio. Žmogus gali grįžti į darbą po 3-4 dienų, jei tai nėra sunkus fizinis darbas.

– Kokios galimos komplikacijos ir ar nereikia tokios operacijos po kiek laiko kartoti?

– Retai kada būna komplikacijų. Ar visam gyvenimui bus rezultatas, sunku pasakyti. Jei žmogus neturi alergijos, gali būti ir visam gyvenimui. Jei turi alergiją, efektas gali būti kokiems penkeriems metams. To nenuspėsi. Bet kai gerai kvėpuoji kad ir penkerius metus, tai didelis džiaugsmas, jei tu prieš tai nekvėpavai.

– Ar tokia operacija yra kompensuojama?

– Dalis operacijos kainos kompensuojama su šeimos gydytojo siuntimu. Bet pastebiu, kad daugelis apskritai nežino apie tokią operaciją, todėl kenčia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)