Sveikatos mitai

Turite baimių dėl įvairių tyrimų? Nežinote, ar tikrai reikia operacijos? Gerti tabletes, o gal geriau masažas ar mankšta? Tai klausimai, kurių ieškosime kartu su gydytojais profesionalais. Būtent jie pasidalins savo patarimais ir rekomenduos, kaip išsaugoti savo sveikatą.

Atkreipkite dėmesį į artimųjų pėdas: tai daug pasako ir apie jus

Jeigu jūsų senelės ar tetos pasiskųsdavo iššokusiais pėdos kauliukais, nereikėtų nustebti, jei vieną dieną tai pastebėsite ir savo pėdose. Medicinos centro „Northway“ gydytojas ortopedas-traumatologas Ignas Riauba nurodo, kad dažniausiai atsikišusių pėdos kauliukų problema susijusi su paveldėjimu, o su ja susiduriančios pacientės kone kaskart gydytojui patvirtina, kad tokių atvejų būta ir artimųjų gretose.

Nors įprastai iššokęs pėdos kauliukas yra įgimtos arba įgytos plokščiapėdystės pasekmė, I. Riauba nurodo, kokios dar priežastys gali turėti įtakos problemos atsiradimui.

„Mūsų pėda turi du skliautus – skersinį ir išilginį. Kalbant apie plokščią pėdą, mes įprastai įsivaizduojame, kad tai yra išilginio skliauto problemos, bet neretai žmonės turi ir skersinio skliauto problemas. Dėl jų pėda išsiplečia, jaučiamas nykščio skausmas, pėdos krypsta į išorę, o pažengusiose stadijose nykštys gali lįsti po antruoju pirštu. Nepatogi avalynė bei antsvoris, be abejo, turi įtakos pėdos plokštėjimui – visa tai sudėjus, pėdos deformuojasi“, – aiškina I. Riauba.
Ignas Riauba

Žinoma, kad ši pėdų deformacija gerokai dažniau sutinkama tarp moterų, tačiau gydytojas ortopedas-traumatologas pastebi, kad ji neaplenkia ir vyrų. Taip pat pastebima, kad šiai problemai itin reikšmingas žmogaus amžius, nes ilgainiui mūsų jungiamasis audinys ir raiščiai silpnėja, o dėl to pėda pradeda deformuotis. Moterims pėdų deformacijos dažniau linkusios progresuoti menopauzės laikotarpiu, keičiantis hormonų pusiausvyrai.

Kas įgimta – nepakeisime, tačiau kai kurias grėsmes galime kontroliuoti

Ne tik amžius ir lytis apsprendžia tikimybę, kad galimai teks susidurti su diskomfortu, kurį kelia atsikišęs pėdos kauliukas.

Kaip nurodo gydytojas ortopedas-traumatologas, pėdos deformaciją gali skatinti ilgai trunkantis stovimas darbas – net ir įprastos 8 darbo valandos, praleistos stovint prie konvejerio, diena iš dienos gali didinti problemos riziką. Tačiau pėdos deformacija vyksta dar greičiau, jei tuo pačiu dėvima ir nepatogi avalynė. Kalbant apie ją, I. Riauba pirmiausia skuba kaltinti visai ne aukštakulnius.
Batai

„Aukštakulnių nešiojimas neretai minimas kaip vienas iš veiksnių, dėl kurių moteris dažniau kamuoja atsikišę pėdos kauliukai, tačiau jis kelia didelių abejonių. Atlikta daug tyrimų, kuriuose neaptinkama jokių įrodymų, kad aukštakulniai bateliai gali išprovokuoti pėdos deformaciją. Tačiau, jei moteris turi polinkį į šią problemą, nepatogi avalynė gali paskatinti jos progresavimą, ypač tuomet, jei bato priekis yra siaurėjantis, spaudžiantis kojų pirštus“, – teigia gydytojas ortopedas-traumatologas.

Kol problema neskausminga, gelbsti avalynė: vėliau prireikia operacijos

Kalbant apie priemones, padedančias koreguoti pastebimą pėdos deformaciją, I. Riauba pirmiausia pabrėžia patogios avalynės svarbą. Ypač atidūs turi būti tie, kuriems nustatyta plokščiapėdystė, mat šiandien esama būdų šiai ydai koreguoti.

„Pirmas dalykas, kurį turime suvokti – patogi avalynė yra labai svarbu. Turime atidžiai pasirinkti, kad avalynė nebūtų per siaura, nespaustų ir nesukeltų pėdos deformacijos. Šiuo metu nemaža avalynės dalis standartiškai turi viduje įdėklus, leidžiančius palaikyti taisyklingą pėdos formą. Tokie įdėklai ypač svarbūs turintiems plokščiapėdystę – ortopedinės įmonės kuria specialus batų įdėklus, pagamintus pagal kompiuteryje išanalizuotą individualų pėdos antspaudą. Tai leidžia koreguoti pėdos skliautus ir stabdyti deformacijos plitimą“, – teigia I. Riauba.
Pėdos skliautų išlinkimo tipai: normalus išlinkimas (normal); aukštas išlinkimas (high) ir plokščiapėdystė (flatfoot)

Vis dėlto, sudėtingesnėse stadijose ortopedinių batų įdėklų nepakanka. Kai atsikišęs pėdos kauliukas kelia didelį diskomfortą ir skausmą, problema išsprendžiama operacinėje, kurioje per pastaruosius metus procedūra tapo paprastesnė.

„Operaciją reikia daryti tada, kai pacientas jaučia didelį diskomfortą, dėl kurio jam sunku vaikščioti ar prisitaikyti avalynę, o nuo to juk kenčia jo gyvenimo kokybė. Operacinis gydymas šiandien yra reikšmingai pažengęs, o jo rezultatai žymiai skiriasi nuo tų, kuriuos matydavome prieš 20-25 metus. Tuo metu, nors ir nedažnai, bet deformacija po operacijos atsinaujindavo, tačiau šiuolaikinės metodikos mums leidžia operacijas, po kurių problema nesugrįžta“, – lygina gydytojas ortopedas-traumatologas.

Per 20 metų operacija pasikeitė, tačiau likusius mitus tenka neigti iki šiol

Operacijos sėkmė priklauso ne tik nuo pažangių medicinos metodikų, bet ir paties paciento, deformacijos sudėtingumo. Geriausi rezultatai pasiekiami tuomet, kai pacientas sąžiningai laikosi gydytojo nurodytų pooperacinio laikotarpio rekomendacijų.
Iššokęs pėdos kauliukas

Kita vertus, I. Riauba pastebi, kad kartais net ir didelį diskomfortą kenčiantys pacientai nesiryžta operacijai dėl klaidingų įsitikinimų. Vienas iš dažniausių mitų – anksčiau minėtas problemos atsinaujinimas po operacijos, kuris, nors ir retai, tačiau pasitaikydavo prieš daugiau nei 20 metų atliktose operacijose.

„Tenka susidurti su mitais, kuriuos turime paneigti. Pastaraisiais metais pasikeitė operacijų metodikos, ir pačios pėdos, kaip konstrukcijos, suvokimas. Vis dar sklando toks senas įsitikinimas, kad mes tik kauliuko kraštą nupjauname, ir tokiu būdu operacija įvyksta. Taip operacijos atrodydavo prieš 25 metus, o šiuo metu taip niekas nebedaro. Šiandien atliekama kaulo ašių korekcija, iškoreguojant ir skersinę plokščiapėdystę, ir didžiojo piršto padėtį. Tokiu būdu kaulas auginamas naujoje, teisingoje padėtyje“, – teigia I. Riauba.

Profilaktinės priemonės padeda problemą atitolinti

Paklaustas, koks mūsų elgesys turi daugiausiai reikšmės tam, kad ateityje netektų susidurti su nemaloniomis pėdų deformacijomis, gydytojas ortopedas-traumatologas pirmiausia akcentuoja patogią avalynę, pėdų masažą ir vaikščiojimą basomis per žolę, smėlį, akmenukus, nes tai stimuliuoja pado receptorius ir didina pėdos raumenų tonusą.
Avalynė

Taip pat išlaikyti taisyklingą pėdos skliautą padeda burbulinės vonelės ar dygliuotų kamuoliukų ridenimas pėdomis.

„Profilaktinės priemonės pristabdo problemos atsiradimą ir padeda žmogui išlaikyti taisyklingą pėdos struktūrą. Vis dėlto, jei žmogus turi polinkį į pėdos deformaciją, šis polinkis niekur visiškai nedingsta. Įsivertinti, ar turime polinkį į pėdos deformaciją, geriausia kuo anksčiau – ankstyvas galimų pėdos deformacijų įvertinimas gali žmogui pagelbėti ilgiau išlaikyti taisyklingą pėdos skliautą“, – pataria I. Riauba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)