Sveikatos mitai

Turite baimių dėl įvairių tyrimų? Nežinote, ar tikrai reikia operacijos? Gerti tabletes, o gal geriau masažas ar mankšta? Tai klausimai, kurių ieškosime kartu su gydytojais profesionalais. Būtent jie pasidalins savo patarimais ir rekomenduos, kaip išsaugoti savo sveikatą.

Padeda įveikti skausmą, o persirgusiems COVID-19 grąžina skonį ir uoslę

Akupunktūra – tai terapinė kinų akupunktūros adaptacija, sukurta naudojant dabartines anatomijos, fiziologijos ir patologijos žinias bei įrodymais pagrįstos medicinos principus.

Kaip teigia „Northway“ medicininės akupunktūros gydytoja Nadja Gircis, šiandien akupunktūra yra pagalbinė medicina, taikoma kaip papildomas gydymas prie jau esamo gydymo – pavyzdžiui, chemoterapijos šalutiniam poveikiui lengvinti, arba kaip alternatyva tiems, kurie negali arba nenori vartoti vaistų žindymo metu ar dėl kitų aplinkybių.

Medicininė akupunktūra gali būti pasitelkiama siekiant palengvinti dantų, galvos, mėnesinių, nugaros ir kaklo skausmus, taip pat gali padėti esant osteoartritui, kvėpavimo sutrikimams, alergijoms.

„Akupunktūra stimuliuoja nervų sistemą, daro įtaką neurotransmiterių ir hormonų gamybai, aktyvuoja organizmo savireguliavimo sistemas, stimuliuoja natūralius gijimo procesus, stiprina imuninę sistemą, sukelia analgeziją (skausmo nejautimą – „Delfi“), pagerina kraujo cirkuliaciją ir atpalaiduoja džiaugsmo hormonus, tokius kaip adenosinas, endorfinas, serotoninas, dopaminas, ocitocinai“, – akupunktūros poveikį įvardija N. Gircis.

Gydytoja pastebi, kad šiuo metu daug pacientų ieško natūralios gydymo terapijos nuo nerimo, nemigos, nuovargio, o ypač nuo lėtinio skausmo, kuris turi įtakos ir emocinei žmogaus būsenai. Anot jos, daugybė naujų, pasikartojančių ar nuolatinių sveikatos problemų, daliai pacientų atsirado užsikrėtus virusu, sukeliančiu COVID-19.
Pandemija

„Mes nežinome, kiek ilgai išliks koronaviruso poveikis organizmui, tačiau vis daugiau mokslinių tyrimų patvirtina akupunktūros naudą gydant po infekcijos likusius simptomus. Klinikoje jau teko padėti pacientams, kurie po COVID-19 prarado uoslę ir skonį, kuriems atsirado odos bėrimai, miego sutrikimai ir nuovargis, viduriavimas“, – vardija medicininės akupunktūros gydytoja.

Akupunktūra padeda įveikti ir nevaisingumo problemą

Kai kuriais atvejais medicininė akupunktūra padeda spręsti ir šiuo metu itin opią nevaisingumo problemą, su kuria, manoma, susiduria apie 10–15 proc. šeimų.

N. Gircis teigimu, nevaisingumui turi įtakos tokie veiksniai, kaip gyvenimo būdas, mityba, nutukimas, rūkymas, dažnas kavos ir alkoholio vartojimas, moters amžius, o ypač – stresas.

2002 metais paskelbti moksliniai tyrimai parodė, kad, taikant medicininę akupunktūrą apie 30 minučių prieš ir 30 minučių po embrionų perkėlimo, iš 80 pacientų 42 proc. rezultatai buvo teigiami – moterys pastojo akupunktūros pagalba. Tuo metu 26 proc. rezultatai buvo teigiami netaikant akupunktūros.

„Vakarų medicina tai supranta kaip beta endorfinų padidėjimą, kuris, savo ruožtu, mažina „simpatinį nutekėjimą“ (angl. sympathetic outflow). Tai reiškia, kad medicininė akupunktūra sumažina streso poveikį ir padidina gimdos kraujotaką“, – sako N. Gircis.

Procedūrą dažnai įsivaizduoja visiškai kitaip, nei ji atrodo iš tikrųjų

Gydytoja pastebi, kad akupunktūrinį gydymą pacientai neretai įsivaizduoja klaidingai. Pavyzdžiui, neretai manoma, kad procedūra yra skausminga, o, prisižiūrėję akupunktūrą primenančių scenų filmuose, mano, kad procedūroje naudojami šimtai adatų. Tačiau gydytoja pažymi, jog tai netiesa.
Akupunktūra

„Medicininėje akupunktūroje naudojamos adatos yra sterilios, vienkartinės, padengtos plonu silikono sluoksniu, kad įvedimas būtų neskausmingas. Jos yra labai plonos ir mažos. Procedūros metu vyksta ir muzikos terapija. Grojant muzikai, pacientas guli apie 30 minučių ant nugaros arba ant pilvo. Adatos dedamos į specialius, pagal poreikį parengtus taškus, o jų reikia nedaug – kai kuriems pacientams pakanka vos dviejų. Pacientai atsipalaiduoja ir beveik visi miega“, – sako medicininės akupunktūros gydytoja.

Nors ne kiekvienam žinoma, kad akupunktūra gali būti pritaikoma medicinoje, tačiau tikrai dažnas su šiuo terminu susipažino prekybos vietose, kuriose siūlomi įvairūs akupunktūriniai kilimėliai ar šlepetės.

Anot gydytojos, šias prekes reikėtų vertinti atsargiai – reklamos gali būti apgaulingos, o jose siūlomi produktai gali būti ne tik nenaudingi, bet ir kenksmingi.

„Tarp akupunktūrinių prekių yra daug nepatikimų reklamų ir nenaudingų dalykų. Kartais jos gali pakenkti sveikatai, odai, sąnariams, todėl apie galimą poveikį svarbu paklausti savo gydytojo. Akupunktūros kilimėlis, šlepetės ar rašiklis gali būti naudojami, kai norima pratęsti akupunktūros arba kineziterapijos gydymą namuose, tačiau svarbu žinoti, kur ir kaip naudoti šias priemones. Vis dėlto, adatos yra efektyviau – jas taikant vyksta stipresnis biocheminis pokytis“, – pastebi N. Gircis.
Nugaros skausmas

Vis dar sutinka mitą, kad akupunktūra – placebas: paaiškino, kodėl taip nėra

Kalbėdama apie akupunktūrą gaubiančius mitus, N. Gircis išskiria, kad vienas dažniausių – įsitikinimas, kad akupunktūra yra placebas.

Anot gydytojos, jei tai nebūtų efektyvus gydymas, Pasaulio Sveikatos Organizacija (PSO) jo nerekomenduotų.

Be to, ji pažymi, kad galima rasti apie 490 tūkst. mokslinių straipsnių, įrodančių teigiamą akupunktūros poveikį žmogaus sveikatai.

„Akupunktūra yra naudojama daugiau negu 3000 metų Rytų šalyse, o nuo 1970–ųjų ši terapija taikoma Amerikoje ir Vakarų Europoje. Per pastarąjį dešimtmetį vis daugiau Vakarų gydytojų pradėjo mokytis akupunktūros ir taikyti ją ligoninėse ir klinikose Europoje, ypač Vokietijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje ir Jungtinėje Karalystėje, o taip pat ir Amerikoje. Akupunktūra yra rekomenduojama ne tik PSO, bet ir Europos Urologų Asociacijos dubens lėtinių skausmų ir Europos Skausmo Federacijos bei Amerikos Gydytojų Asociacijos gairėse“, – pabrėžia N. Gircis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją