Sveikatos mitai

Turite baimių dėl įvairių tyrimų? Nežinote, ar tikrai reikia operacijos? Gerti tabletes, o gal geriau masažas ar mankšta? Tai klausimai, kurių ieškosime kartu su gydytojais profesionalais. Būtent jie pasidalins savo patarimais ir rekomenduos, kaip išsaugoti savo sveikatą.

Į šiuos klausimus atsako ir smulkiai su operacijų atlikimu bei pasekmėmis supažindina medicinos centro „Northway“ plastikos chirurgai.

– Kokio amžiaus moterys dažniausiai kreipiasi?

– Arūnas Jankauskas: Dažniausiai kreipiasi moterys, kurios jau pagimdžiusios du ar kelis vaikučius ir daugiau neplanuoja. Jos nori atstatyti prarastas kūno formas – dažniausias amžius nuo 35 m. iki 45 m. Bet pasitaiko ir jaunesnių, ir vyresnių.

– Indrė Sakalauskaitė: Vienos labai skuba pasirodyti po gimdymo, nes jaudinasi, kad čia niekas gali nepasikeisti, kitos palaukia metus ar kelerius. Jeigu ateina maitinančios mamos, visada pasakome, kad ateitų, kai nuo maitinimo užbaigimo praeis koks pusė metų. Tada bus galima įsivertinti realius kūno pokyčius. Tiesa, kuo ilgiau moteris maitina, tuo geriau tvarkosi jos riebalinis audinys, kūnas greičiau numeta per nėštumą priaugtą svorį.

Asociatyvioji nuotr.

– Kas įeina į „mommy makeover“ (mamytės pokyčiai, – Red.) sąvoką?

– A. J.: Tai – kompleksinės operacijos, siekiant atstatyti iki gimdymo turėtas kūno formas. Tai pilvo sienos atstatymas, lokaliai susikaupusių riebalų nusiurbimas, kurių neišeina atsikratyti, ir krūtų formos atstatymas. Dažniausiai – tik pakėlimas, bet gali būti ir pakėlimas naudojant implantus, jeigu reikia ir tūrio, arba vien implantai.

– I. S.: „Mommy makeover“ yra krūtų ir pilvo korekcija, riebalų nusiurbimas, kartais – lytinių lūpų plastika. Tai yra dažniausiai pažeidžiamos vietos. Kiti kūno pokyčiai yra labai individualūs.

– Kokios šių operacijų kainos? Kai kurios moterys bijo kreiptis manydamos, gal kainuoja 10 tūkstančių?

A. J.: Pilvo sienos korekcija – nuo 3000 eurų, krūtų pakėlimas – apie 3000 eurų, krūtų didinimas implantais – apie 3500 eurų, krūtų didinimas implantais ir pakėlimas – nuo 4500 eurų. Visas operacijas galima atlikti vienos narkozės metu, kompleksinis jų atlikimas gali kainuoti apie 6000 eurų.

– Kas nutinka kūnui nėštumo ir gimdymo metu, kad tos operacijos apskritai prireikia?

– A. J.: Pirmiausia reikia pasakyti, kad visi tie pokyčiai yra labai individualūs. Formų pasikeitimas labai priklauso nuo figūros, nuo dubens pločio, nuo vaisiaus dydžio, nuo moters odos elastingumo, nuo žindymo trukmės ir kiek pieno buvo.

Jeigu vaisius didelis – be abejo, pilvas persitempia. Jeigu priaugama svorio – dar daugiau persitempia. Jeigu yra didelės riebalų sankaupos, vėlgi sunkiau. Kai mažas odos elastingumas – atsiranda strijos. Strijos tai vidiniai odos randai. Jei atsiranda daugiau strijų, tai oda tose vietose nesusitraukia, nusvyra.

Jeigu moteris turėjo daug pieno, dideles krūtis ir ilgai žindė, be abejo, baigus žindyti krūtys stipriau subliukš ir nusvirs. Jeigu nedidelė krūtinė, moteris nemaitino arba maitino mažai, žinoma, bus mažesni pokyčiai.

– Kaip galima koreguoti krūtinę?

– I. S.: Labai individualiai. Implantai reikalingi norint atstatyti prarastą didelį tūrį. Pakėlimo dažniausiai reikia, nes po nėštumo ir gimdymo krūtinė būna nusvirusi. Testų ir naminių savęs patikrinimo būdų yra įvairių, bet žiūrint iš medicininės pusės – viskas apskaičiuojama.

Ties kaklu yra vadinamoji jungo duobė. Atstumas nuo jos iki spenelio turėtų būti apie 10 proc. moters ūgio. Jeigu ūgis yra 170 cm, atstumas turėtų būti apie 17 cm. Jeigu atstumas ženkliai didesnis, galima įvertinti, kad krūtys yra nusvirusios.

Northway plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas dr. Arūnas Jankauskas

– O kaip nėštumas ir gimdymas paveikia pilvo sieną? Kokių nepatogumų tai sukelia?

– I. S.: Kiekvienai moteriai, kuri yra gimdžiusi, baltoji pilvo linija šiek tiek prasiskiria. Bet kai prasiskiria per daug, gali atsirasti išvaržų, komplikuotis. Tai įvertinti gali padėti chirurgas ar plastikos chirurgas. Tuomet aišku, ar reikia skubėti operuoti, ar nereikia nieko daryti.

Dažniausiai moterys kreipiasi dėl estetinių sumetimų – kai nesilaukiančią moterį dėl pūpsančio pilvo sveikina su antru ar trečiu nėštumu. Taip pat kyla funkcinių nepatogumų – pavalgius išsipučia pilvas, suaktyvėja peristaltika, burbuliuoja pilvas.

– A. J.: Pilvo siena, esanti po mūsų oda ir riebaliniu audiniu, sudaryta iš raumenų. Per patį vidurį, kur yra mūsų bamba, tarp raumenų turėtų būti piršto – pusantro dydžio tarpelis. Bet jeigu siena labai stipriai tempiama ir elastingumas yra mažas, tarpas padidėja. Kai kurioms pacientėms praėjus kiek laiko viskas grįžta į vietas ir nereikia jokių operacijų – padedant sportu arba natūraliai.

O kitoms persitempimas siekia 4 centimetrus ir daugiau – tada sportas nepadės. Šioms moterims visą laiką bus atsikišęs pilvas, ir ne tik apačioje, o ir virš bambos. Vos išgėrus stiklinę vandens pilvas išsipučia. Keliantis iš gulinčios padėties pilvo vidurys kyla tarsi palapine.

Tokiu atveju atliekame pilvo sienos korekciją ir likviduojame tarpą tarp raumenų. Suartiname pilvo sienos raumenis. Be to, labai dažnai būna, kad nuo to pertempimo išsiplečia bambos žiedas ir gresia bambos išvarža (kartais tokios nedidelės bambos išvaržėlės atsiranda gan greitai). Gali būti ir viduriniosios linijos pilvo sienos išvarža. Tokiu atveju operuojame kartu su bendruoju pilvo chirurgu – abdominalistu – ir viską sutvarkome vienu sykiu.

– Ar visoms, kurios kreipiasi, iš tikrųjų reikia operacijos, ar kartais pakaktų sporto?

– I. S.: Be abejo, būna ir taip, kad patariame pirmiausia išbandyti sportą. Kartais jautresnė moteris, kuri greičiau nori pokyčių, ateina per anksti. Jei tą matome ir suprantame, kad po gimdymo praėjo mažai laiko... na, joks plastikos chirurgas neskubės nieko daryti. Rekomenduojame lukterėti, palaukti, gal kūnas grįš į pradines formas. O jei pakitimai nėra ženklūs, gali būti nebūtina operacija – viskas priklauso nuo pacientės.

Northway plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoja Indrė Sakalauskaitė

– Ar ilgai trunka operacijos ir ar reikia joms kaip nors specialiai pasiruošti?

– A. J.: Vienos operacijos trukmė apie 3 valandos. Pasiruošimas operacijoms: atvykti nevalgius ir negėrus, prieš operaciją nenaudoti kraują skystinančių vaistų, nerūkyti. Jeigu pacientė rūko, visada patariame gerokai prieš operaciją atsisakyti rūkymo – bent jau kelis mėnesius.

– Kaip reikėtų elgtis pooperaciniu laikotarpiu ir kiek jis trunka?

– I. S.: Jeigu kalbame apie pilvo plastiką, tai pooperacinis laikotarpis trunka apie du mėnesius, kol yra nešiojamas specialus korsetas. Jis reikalingas tam, kad greičiau sugytų pilvo siena. Moteris turi laikytis režimo, nekilnoti kažkokių sunkių daiktų, neužsiimti aktyvia fizine veikla.

O po dviejų mėnesių nusiėmus korsetą galima po truputį grįžti į tą įprastą gyvenimo būdą, sportuoti, užsiimti aktyviomis veiklomis. Mylėtis galima mažiausiai po dviejų savaičių – pirmas dvi savaites žaizda dar yra aktyviai gyjanti. Kai pati žaizda sugijusi, tada labai individualu – viskas priklauso nuo to, kaip pati pacientė jaučiasi.

– Ar po to galima pastoti ir gimdyti?

– A. J.: Žinoma, visada rekomenduojame operacijas atlikti jau suformavus savo šeimą. Tačiau jeigu taip atsitinka, kad pastojama, viskas gerai. Po gimdymo jos greičiau grįžta į buvusias formas nei anksčiau neoperuotos moterys.

– I. S.: Jei pacientė dar nori ateityje turėti vaikų, jai rekomenduojame kreiptis po to, kai pagimdys – geriausia operaciją atlikti, kai šeimos noras jau išpildytas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją