Sveikatos mitai

Turite baimių dėl įvairių tyrimų? Nežinote, ar tikrai reikia operacijos? Gerti tabletes, o gal geriau masažas ar mankšta? Tai klausimai, kurių ieškosime kartu su gydytojais profesionalais. Būtent jie pasidalins savo patarimais ir rekomenduos, kaip išsaugoti savo sveikatą.

2016-ųjų metų PSO duomenimis, pasaulyje yra apie 2,1 milijardo nutukusių žmonių, vyresnių kaip 18 metų. 700 milijonų serga morbidiniu nutukimu. Morbidinis nutukimas – tai III laipsnio nutukimas, kai KMI (kūno masės indeksas) jau viršija 40.

Tai – ne apie savęs priėmimą tokiu, koks esi. Save mylėti reikia be jokių išlygų, tačiau dažnai meilė sau pirmiausia reiškia rūpinimąsi savo sveikata.

Žinoma, pirmas pasirinkimas esant viršsvoriui yra mitybos keitimas bei sporto režimas. Tačiau kai augančio svorio priežastys yra specifinės, o žmogui diagnozuojamas nutukimas, vienintele išeitimi gali tapti skrandžio mažinimo operacijos.

Nutukimo priežastys

Medicinos ir chirurgijos centro „Northway“ gastroenterologė Aistė Purienė pabrėžė, kad nutukimas yra lėtinė liga, kuri ypač paplito nuo 1980 m. ir nutukusiųjų skaičius padvigubėjo net 70 šalių.

Asociatyvioji nuotr.

„Nutukimą lemia daugelis priežasčių:

Hipotalamo operacijos;

Persivalgymas, vaikų maitinimo įpročiai, gausi riebalais mityba, socioekonominis statusas, tautybė, psichologiniai veiksniai, naktinio valgymo sindromas, besaikis valgymas;

Skydliaukės funkcijų sutrikimai, kiaušidžių policistinis sindromas, augimo hormono trūkumas, Kušingo sindromas;

Sėslus gyvenimo būdas, pvz., „priverstinis“ mažas judrumas po operacijų, dėl amžiaus;

Genetinis nutukimas;

Kita, pvz., mažas gimimo svoris;

Su medikamentais susijęs svorio augimas, pvz., vartojant gliukokortikosteroidus (prednziloną), antidepresantus, antipsichotinius, priešalerginius vaistus, hormoninius preparatus, antidiabetinius vaistus, antihipertenzinius – beta blokerius.

Dažniausios priežastys, vis dėlto, yra pernelyg sėslus gyvenimo būdas bei per didelis gaunamų su maistu kalorijų kiekis“, – išvardijo gydytoja.

Klaipėdoje dirbantis „Northway“ pilvo chirurgas Nerijus Kaselis nutukimo gydymo operacijas atlieka jau 16 metų ir yra atlikęs daugiau kaip 1000 operacijų. Jis taip pat teigė, kad viskas nėra taip paprasta, kaip tiesiog „per daug valgo“. Priežastys yra gerokai sudėtingesnės.

Gastroenterologė Aistė Purienė.

„Įrodyta, kad nutukimas sukelia daugybę ligų: hipertoninę ligą, širdies ir kraujagyslių ligas, kurios išlieka pagrindine mirties priežastimi, II tipo cukrinį diabetą, skeleto-raumenų, sąnarių ligas, knarkimą, miego sutrikimus, kai kuriuos piktybinius navikus (endometriumo, krūties, kiaušidžių, storosios žarnos). Po nutukimo gydymo operacijų daugelis šių ligų sumažėja 80-95 proc.

Dažnai žmogus, nesusidūręs su viršsvorio problemomis, apie nutukusius teigia, kad reikia tiesiog valingai mažiau valgyti. Iš tiesų viskas yra sudėtingiau. Kiekvienas iš mūsų turi skirtingą alkio ir sotumo hormonų lygį savo kraujyje, kurie per galvos smegenyse esančios pagumburio liaukos struktūras sąveikauja tarpusavyje, todėl mes skirtingai jaučiame alkio ir sotumo jausmą.

Šie hormonai gaminasi kasoje, raumenyse, skrandyje, dvylikapirštėje ir tuščiojoje žarnoje. Nemaža dalis jų yra identifikuotų, tačiau net ir šiuolaikinis mokslas pripažįsta, kad yra dar bent 5-6 neidentifikuoti hormonai, kurie dalyvauja šioje sąveikoje. Būtent todėl „stebuklingos“ tabletės nuo nutukimo atsiradimas yra mažai tikėtinas ir artimiausioje ateityje chirurginis nutukimo gydymas išliks pagrindiniu metodu kovojant su nutukimu“, – sakė chirurgas.

Kada kreiptis į medikus?
Neįtikėtini pacientų pokyčiai.

Kūno masės indeksas (KMI) – tai rodiklis, apskaičiuojamas pagal asmens ūgį ir svorį, ir leidžiantis įvertinti, ar svoris normalus, per mažas ar per didelis.

Gydytojos gastroenterologės teigimu, jei nutukimo priežastys yra netinkama mityba ir mažas aktyvumas, tuomet užtektų mitybos plano ir padidinti fizinį aktyvumą – tai yra, keisti gyvenimo būdą. Tačiau priemonės priklauso ir nuo nutukimo laipsnių.

„Jei KMI yra didesnis nei 27, be to, turima gretutinių ligų, arba jeigu KMI yra didesnis nei 30, yra galimybė prie gyvenimo būdo pokyčių pridurti ir medikamentinį gydymą.

Jei KMI yra didesnis nei 35 ir turima gretutinę patologiją, arba jei KMI yra didesnis nei 40, rekomenduojama nukreipti pacientą konsultacijai pas bariatrinės chirurgijos specialistą“, – paaiškino A. Purienė.

Ji įvardijo ir minėtas gretutines patologijas, kurioms susidėjus su nutukimu reiktų svarstyti skrandžio mažinimo operaciją: cukrinis diabetas, pirminė artrinė hipertenzija, miego apnėja, pikviko sindromas, gastroezofaginio refliukso liga, nealkoholinis kepenų suriebėjimas arba nealkoholinis steatohepatitas, astma, sunkus šlapimo nelaikymas, artritas, pablogėjusi gyvenimo kokybė, hiperlipidemija.

Taip pat ši priemonė gali būti tikslinga ir siekiant užkirsti kelią kitoms operacijoms, pavyzdžiui, sąnarių keitimo arba skrandžio išvaržų.

Chirurgas N. Kaselis pabrėžė, kad renkantis ne operaciją, o kitus nutukimo gydymo (esant nutukimo ligai net netinka sakyti „lieknėjimo“) būdus, sėkmė gerokai mažesnė.

„Mokslinių studijų įrodyta, kad žmonėms, kurie jau pasiekę didesnį nei 40 KMI, taikant įvairius kompleksinius svorio metimo metodus (išskyrus operacinius nutukimo gydymo metodus), svoris po 5 metų 98 procentus atvejų grįžta į buvusįjį“, – įspėjo medikas.

O kam operacijos nerekomenduotinos?

Pasak A. Purienės, nerekomenduojamos vyresniems nei 65 m. ar jaunesniems nei 18 m. amžiaus žmonėms (nors Amerikoje tokių atvejų dažnėja).

„Taip pat operuotis nepatariama, jei asmuo serga negydoma depresija ir/ar psichoze; turi nekontroliuojamų bei negydomų valgymo sutrikimų, pvz., bulimiją; vartoja narkotikus ar nesaikingai – alkoholį. Kontraindikacija yra negalėjimas laikytis tolimesnių mitybos rekomendacijų“, – sakė medikė.

Štai kaip viskas vyksta

A. Purienė papasakojo, kad priešoperacinis įvertinimas yra komandinis darbas, kuriame dalyvauja net keli specialistai: psichologas, dietologas, endokrinologas ir chirurgas. Yra sudaromi maitinimosi, elgesio ir sveikatos planai, kuriais remiantis yra siekiamų tikslų.

N. Kaselis pabrėžė, kad visos operacijos atliekamos laparoskopiniu būdu.

„Nutukimą gydančių operacijų yra įvairių ir dauguma jų sukurta vienu tikslu – sumažinti skrandžio tūrį. Kai kurių operacijų metu skrandžio tūris sumažinamas vos iki 30-40 ml.

Tai reiškia, kad pacientas, suvalgęs tokį maisto kiekį, jaučia tokį pat pilnumo ir sotumo jausmą kaip ir neoperuotas. Žinoma, visos šios operacijos atliekamos laparoskopiniu būdu“, – sakė chirurgas.

Atmintinė po operacijos
Pilvo chirurgas Nerijus Kaselis.

N. Kaselis sakė, kad pacientai po operacijos išrašomi gana gretai.

„Pooperaciniu laikotarpiu pacientai jau kitą dieną po operacijos gali gerti skysčius, vaikščioti. Nuskausminimui paprastai užtenka tabletinių vaistų. Lengvą diskomfortą ir neįprastą pilnumo jausmą žmogus gali jausti kelias dienas. Iš ligoninės pacientas išrašomas 2-3 pooperacinę parą“, – teigė jis.

Chirurgas N. Kaselis priminė, kad po skrandžio apylankos operacijų pacientui būtina visą gyvenimą vartoti tam tikrus vitaminus. A. Purienė taip pat akcentavo, kad po operacijos taip pat svarbu laikytis tinkamos mitybos.

Jos teigimu, mityba priklauso nuo operacijos pobūdžio: „Pirmiausia maistas būna skystas, po to – tirštas ir tik po to įprastos konsistencijos. Šitoks perėjimas prie normalaus maitinimosi gali užtrukti iki 1-2 mėn.

Galimas tam tikrų maisto produktų netoleravimas, ypač mėsos, o vaisiai ir daržovės – priešingai, yra lengviau toleruojami.“

Abu medikai pabrėžė, kad po operacijos, priklausomai nuo svorio metimo, yra dietologo sudaromas mitybos planas. O rezultatai gali būti išties stulbinantys. Keli chirurgo gydyti pacientai sutiko pasidalinti savo „prieš“ ir „po“ nuotraukomis. Operacija padėjo pirmiausia – ir svarbiausia – jų sveikatai.

Neįtikėtini pacientų pokyčiai.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)