Sveikatos mitai

Turite baimių dėl įvairių tyrimų? Nežinote, ar tikrai reikia operacijos? Gerti tabletes, o gal geriau masažas ar mankšta? Tai klausimai, kurių ieškosime kartu su gydytojais profesionalais. Būtent jie pasidalins savo patarimais ir rekomenduos, kaip išsaugoti savo sveikatą.

Dažniausiai vargina moteris

„Northway“ medicinos centro gydytojas ortopedas traumatologas dr. Aleksas Makulavičius aiškina, kad Hallux valgus yra pėdos pirmojo piršto deformacija, kai pirštas nukrypsta į išorę.

„Pacientai mato „iššokusį kauliuką“, bet realiai tai yra pirmojo padikaulio galvos ir besiformuojančių kaulinių išaugų derinys. Kuo didesnė deformacija, tuo daugiau patologinių elementų išryškėja. Ilgainiui krypstantis pirmasis pirštas išstumia kitus mažesnius pirštus, todėl atsiranda ir pastarųjų „plaktukinė“ deformacija. Kadangi nukrypsta ir pirmasis padikaulis, mažėja visos pėdos skliautas, o po labiau apkraunamais mažaisiais padikauliais formuojasi nuospaudos, galiausiai progresuoja netaisyklingai apkraunamų sąnarių degeneraciniai pakitimai“, – aiškina specialistas.

Hallux Valgus

Pacientų gretose, kaip sako jis, aiškiai dominuoja moterys. Deformacija kartais išryškėja jau paauglystėje, bet dažniausiai vidutiniame amžiuje ir greitai progresuoja vyresnio amžiaus moterims. Paklaustas, kas lemia šios deformacijos atsiradimą, gydytojas tikina, kad tai – dažniausiai genetika. Vis dėlto, yra manančių, kad tam įtakos turi ir netinkama avalynė.

„Dėl siauros aukštakulnės avalynės vėl vyksta diskusijos, bet visiškai logiška, kad ilgai nešiojant nepatogius batus tai irgi galėtų sąlygoti deformacijos progresavimą. Renkantis batus, mano manymu, verta pirmenybę teikti patogumui, o ne išvaizdai“, – pabrėžia ortopedas traumatologas.

Ragina nedelsti ir laiku ieškoti pagalbos

Gydytojas aiškina, kad konsultacijai reikėtų kreiptis, kai stebimas deformacijos progresas arba pradeda varginti skausmas. Kaip teigia jis, greitas deformacijos progresavimas ir papildomų problemų bei naujų deformacijų atsiradimas yra pagrindinė priežastis kreiptis konsultacijai kuo anksčiau.

„Gydymas priklauso nuo deformacijos ir simptomų sunkumo. Pradžioje galima rinktis patogią avalynę ir laikinai sumažinti krūvį. Taip pat reikėtų įvertinti galimas kitas deformacijas pėdoje ir parinkti optimalų jų gydymą. Jei konservatyvios priemonės nepadeda, siūlomas operacinis gydymas.

Šiuolaikinėje ortopedijoje chirurginių būdų pasirinkimas yra didžiulis. Todėl metodo pasirinkimas priklauso nuo paciento deformacijos dydžio, simptomų sunkumo, papildomos patologijos ir chirurgo bei paciento prioritetų. Man svarbiausia metodo efektyvumo ir saugumo derinys bei komfortas pacientui tiek operacijos metu, tiek ir po jos“, – aiškina jis.

„Northway“ medicinos centro gydytojas ortopedas traumatologas dr. Aleksas Makulavičius

Pašnekovo teigimu, didžiausia pacientų baimė yra ta, kad gydymas – labai skausmingas ir ne visada efektyvus. Tačiau jis pabrėžia, kad dėl skausmo baimintis tikrai nereikėtų, nes šiuolaikinės nuskausminimo galimybės leidžia užtikrinti maksimalų komfortą operacijos metu ir pooperaciniu periodu.

„Dėl chirurgijos efektyvumo net ir šiais laikais niekas negali garantuoti. Chirurgijos išeitys priklauso tiek nuo chirurgo, tiek nuo paciento, tiek nuo sąlygų gydymo įstaigoje. Pasikartosiu, kad patartina atvykti konsultacijai anksti – nelaukiant deformacijos progresavimo ir seno amžiaus, kai audinių kokybė ir gijimas tikrai prastėja. Taip pat svarbu pasirinkti patyrusį chirurgą ir rimta, gera aparatūra aprūpintą gydymo įstaigą“, – tikina dr. A. Makulavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją