Sveikatos mitai

Turite baimių dėl įvairių tyrimų? Nežinote, ar tikrai reikia operacijos? Gerti tabletes, o gal geriau masažas ar mankšta? Tai klausimai, kurių ieškosime kartu su gydytojais profesionalais. Būtent jie pasidalins savo patarimais ir rekomenduos, kaip išsaugoti savo sveikatą.

Mokslininkai nuolat dirba siekdami išrasti naujų būdų, kaip padėti žmonėms kuo mažiau invazinėmis procedūromis, susidūrus su sąnarių problemomis. Viena iš paskutinių naujovių – sąnarių gydymas regeneracinėmis ( mezenchiminėmis kamieninėmis) ląstelėmis, kurių gausu riebaliniame audinyje ir kurio turi dauguma pacientų.

Kaip pasakoja Respublikinės Klaipėdos ligoninės Ortopedijos-traumatologijos skyriaus vedėjas Valdas Mačiulis, ši procedūra jau kaip reikiant paplitusi tokios šalyse kaip JAV, Ispanija ar Lenkija, tačiau Lietuvoje dar tik skinasi savo populiarumą ir žinomumą.

Atsistojo ant kojų ir pradėjo vaikščioti

Jau antrus metus regeneracinėmis ( mezenchiminėmis kamieninėmis) ląstelėmis procedūras atliekantis gydytojas teigė, kad šis metodas taikomas pačiam pacientui pageidaujant. Šiai procedūrai atlikti reikalingos tam tikros priemonės, kurias turi pacientas įsigyti pats.

„Šis metodas efektyviausias sąnarių artrozės ankstyvose stadijose, gydyti kremzlių defektus raiščių plyšimo atvejais“, – paminėjo jis.

Nors specialistas pabrėžė, kad šis gydymo būdas efektyviausias ankstyvose sąnarių veiklos sutrikimo stadijose, visgi procedūra gali būti taikoma ir vėlesnėse stadijose: „Užsienio literatūroje rašoma, kad procedūra taikoma ir vėlyvosiose stadijose tiems pacientas, kurie atsisako endoprotezavimo ar negali operuotis dėl tam tikrų ligų ar didelės rizikos“.

V. Mačiulis pamena ir vieną atvejį Klaipėdoje, kai į ligoninę atvykusi pacientė negalėjo paeiti ir sėdėjo vežimėlyje. Dėl reumatoidinio poliartrito jai buvo pažeisti beveik visi sąnariai. Moteriai buvo pritaikyta procedūra gydant kamieninėmis ląstelėmis. Papildomai dar atlikus dviejų sąnarių protezavimą, po procedūrų ligonė pradėjo vėl vaikščioti.

Vis dėlto dažniausiai ši procedūra pacientams taikoma dar ankstyvose sąnarių ligų ar traumų stadijose.

„Gydymas tikslingas tam, kad ligos neperžengtų į pažengusias stadijas, kad sąnario paviršius nesugriūtų, kad nesusidarytų kaulinės išaugos, kad būtų pavėlintas endoprotezavimas arba kad jo išvis ateityje nereikėtų“, – vardijo V. Mačiulis.

Riebalai – medžiaga organizmui gydyti save

Klaipėdos universitetinės ligoninės ir „Northway“ klinikos Klaipėdoje ortopedas traumatologas Algimantas Čebatorius pasakojo, kad sąnarių gydymas regeneracinėmis ląstelėmis gali būti naudingas kenčiant nuo skausmų, ribojančių kasdienį gyvenimą ir fizinį aktyvumą. Taip pat jei pacientą vargina kelio, klubo, čiurnos, kulkšnies ar paties sąnario skausmai, norima atidėti arba dėl esančių gretutinių ligų išvengti sudėtingų operacijų.

„Procedūra regeneracinėmis ląstelėmis vidutiniškai atliekama per vieną valandą dienos stacionare. Procedūrai atlikti pakanka vietinės nejautros, todėl po procedūros pacientas gali būti greitai išleistas namo“, – kalbėjo gydytojas.

Pasak jo, procedūros metu iš paciento pilvo ar kitos vietos paimamas tam tikras kiekis riebalinio audinio, kuris yra apdirbamas specialiu metodu. Jis vėliau naudojamas sąnario gydymo procedūrai.

Algimantas Čebatorius

Reikalingas audinio kiekis paimamas liposakcijos metodu, minimaliai invazyviai, todėl dažniausiai žaizdelės net nereikia siūti. Naudojant rinkoje esančius metodus, o jų šiuo metu yra keletas, gauname produktą, kuris sprendžia skausmo, judėjimo apribojimo ir kitas problemas dėl kurių ir kreipėsi pacientas. Jame esančios skirtingos ląstelės kartu dirba, kad būtų atkurtas pažeistas audinys, bei būtų paskatintas gijimo procesas. Žinoma, paimtas riebalinis audinys yra specialiai paruošiamas: išvalomas nuo uždegiminių ląstelių ir todėl atmetimo rizika visiškai sumažėja. Galima sakyti, kad pacientas gydo pats save.


„Riebalai – universalus audinys, atsakingas už tinkamą organizmo funkcionavimą. Jis taip pat suteikia energijos organams funkcionuoti. Vis dėlto riebalai turi ir dar vieną nuostabią savybę – padėti organizmui gydyti save“, – pabrėžė pašnekovas.

Panaikinama atmetimo rizika

Po procedūros pacientas greitai atsigauna, tačiau nerekomenduojama gydomai vietai kurį laiką duoti per daug fizinio kūno.

Nors gydymas šiomis ląstelėmis negali visiškai pakeisti įprastinio sąnarių gydymo operacijos būdu, šis sprendimas gali palengvinti ir paspartinti pažeisto audinio gijimo procesą. Koks geriausias gydymo būdas, visuomet patars specialistas.

Sąnario problemos

A. Čebatorius pridėjo, kad šių gydymo metodų privalumas yra tai, kad procedūra yra minimaliai invazinė, greita ir saugi. Be to, savojo riebalinio audinio naudojimas panaikina atmetimo riziką.