Sveikatos mitai

Turite baimių dėl įvairių tyrimų? Nežinote, ar tikrai reikia operacijos? Gerti tabletes, o gal geriau masažas ar mankšta? Tai klausimai, kurių ieškosime kartu su gydytojais profesionalais. Būtent jie pasidalins savo patarimais ir rekomenduos, kaip išsaugoti savo sveikatą.

– Dėl kokių priežasčių dažniausiai kreipiasi moterys, norėdamos atlikti krūtų ar pilvo plastiką?

– Dažniausios yra dvi priežastys: arba po svorio netekimo, arba po žindymo. Šiandien plastinės chirurgijos situacija yra gerokai pasikeitusi. Kainos yra tokios, kad ji tapo prieinama bet kuriam žmogui, tai nebėra turtingųjų privilegija. Tik ne visos moterys iki galo supranta, kas yra ta plastinė operacija. Daugelis prisiskaito įvairių forumų ar pokalbių socialiniuose tinkluose ir ateina su klaidingais įsivaizdavimais. Bet moterų, kurios domisi plastine chirurgija, daugėja. Gyvename tokiu laikmečiu, kai visi norime jaustis gerai, o tą labai lemia mūsų kūno išvaizda, norime atrodyti gerai patys sau, būti patenkinti tuo, ką matome veidrodyje.

– Kokie yra tie klaidingi moterų įsivaizdavimai, su kuriais jos ateina?

– Mitų yra labai daug. Tarkime, vienos ateina įsivaizduodamos, kad krūtų pakėlimo ar mažinimo operaciją galima padaryti be pjūvių. Kai pradedi aiškinti, kur bus pjūviai, kokie bus randai, nustemba. Kad ir kaip toli būtų pažengusi medicina, šiandien neįmanoma padaryti operacijos be pjūvio, o ten kur pjūvis bus ir randas. Kokio jis bus dydžio, priklauso nuo mūsų genetikos, nuo pooperacinės rando priežiūros ir pan. Kitos moterys galvoja, kad po operacijos nieko nebereikės daryti ir rezultatas bus matomas iškart. Tiesa tokia, kad daugeliu atveju po chirurginės intervencijos reikės apie porą mėnesių nešioti kompresinius drabužius, negalima bus sportuoti ir t.t. Tai nepaisant to, kad kalbame apie grožį, plastinė chirurgija, visų pirma, yra medicininė procedūra, į kurią reikia žiūrėti labai rimtai.

– Gal dabar yra pats metas operacijoms prieš kitą vasarą?

– Aš visada sakau, kad grožis laiko neturi. Pats tinkamiausias metas, kai turi tvirtą norą ir ryžtą. Aišku, nepriklausomai apie kokio pobūdžio operaciją kalbame, karštu metų laiku jos geriau nedaryti. Reikia įsivertinti, kad reikės dėvėti kompresinius rūbus, kurie nėra labai komfortiški. Kitas dalykas – visada patariu nedaryti operacijos prieš kelionę, nes jei bus kokių nors komplikacijų, gali prireikti medicininės pagalbos, kuri svetur dažnai būna komplikuota.

– O kada po operacijos jau pasimato tas tikrasis rezultatai?

– Praktiškai po daugelio plastinių operacijų – randas nebekinta praėjus metams po operacijos. Todėl galima sakyti, kad tikrąjį rezultatą mes matom po metų.

Krūtų implantai

– Pakalbėkime konkrečiau apie krūtų operacijas. Yra krūtų pakėlimas ir padidinimas implantais, kuo tai skiriasi?

– Dažnai šios dvi operacijos yra painiojamos. Moterims, kurios yra gimdžiusios ir ilgai žindė kūdikius arba neteko daug svorio, krūtų forma dažnai pasikeičia. Jos ištįsta, netenkamas standumas, nukara arba/ir praranda savo tūrį. Pasikeičia ne tik forma, bet ir tūris. Kai pacientė ateina, diskutuojame, kurią operaciją geriau rinktis. Jei tūris tenkina, tuomet užtenka krūtinės pakėlimo operacijos. Jei krūtinės tūris yra labai nedidelis, kalbame ne tik apie formos atsatymą – krūties pakėlimą, bet ir tūrio atkūrimą, tai yra, apie krūties augmentaciją.

– Kaip atliekamas krūtų pakėlimas be implantų?

– Nereikia įsivaizduoti, kad krūtų pakėlimas atliekamas be pjūvių. Vis tiek yra apverstos T formos randas. Pjūvis aplink pačią aureloę, tada nuo jos žemyn eina vertikalus pjūvis ir apačioje vėl horizontalus. Moterys labai dažnai bijo tų randų, bet kai pradedame diskutuoti, kai parodome nuotraukas, reta kuri po to juos akcentuoja. Randai išblunka, yra įvairių priemonių, kurios padeda juos maskuoti. Kai kurios pacientės, kai jau randas būna išminkštėjęs, nueina į tatuiruočių saloną ir likusį baltą ploną randą užretušuoja su savo odos spalvos pigmentu.

– Kiek ilgam yra tas rezultatas?

– Visam likusiam gyvenimui tikrai nebus – to neįmanoma padaryti. Deja, negalime sustabdyti senėjimo proceso. Dažniausiai rezultatai būna 7-8 metams, po to pradeda vykti pokyčiai, susiję su amžėjimu, kuriems negalime padaryti įtakos. Jei vėl netenkina krūtinės forma, tada jau indivdualiai žiūrime ir diskutuojame, ką ir kiek reikia koreguoti jeigu reikia.

– Koks yra tinkamiausias amžius pilvo ar krūtų operacijai? Iki kokio amžiaus tokios operacijos yra daromos?

– Tinkamiausias laikas tuomet – kai atsiradę pokyčiai netenkina ir trugdo gyventi visavertį gyvenimą. Grožis – nei laiko, nei amžiaus neturi. Tai labiau apsprendžia bendra organizmo būklė, kuri turi įtakos chirurginių intrevencijų galimybėms.

– Moterys dažniausiai nori atrodyti natūraliai – taip, lyg nieko ir nebūtų pasidariusios, ar tai įmanoma?

– Tai priklauso nuo chirurgo patirties ir nuo pačios pacientės audinių. Jei reikia koreguoti labai didelius kūno pokyčius, neįmanoma padaryti, kad rezultatas būtų „tarsi nieko nedaryta“. Bet visi chirurgai stengiasi, kad rezultatas būtų kuo natūralesnis.

– Dėl kokių priežasčių moterys domisi pilvo plastinėmis operacijomis?

– Dažniausiai yra dvi priežastys: pokyčiai po nėštumo (perteklinė oda, kabanti papilvė, jei buvo daugiavaisis nėštumas ar stambus vaisius, pilvo raumenų atsiskyrimas) ir po svorio netekimo (taip pat odos perteklius, kabo papilvė žemiau nei yra gakta, iššutimai po papilve).

– Ką reikėtų žinoti ruošiantis pilvo operacijai?

– Reikia suvokti, kad tai yra operacija, kuriai reikia labai rimtai ruoštis. Tai patarimų yra ne vienas. Tarkime, pasižiūrėti, kad operacija nebūtų ciklo metu, nes tomis dienomis būna didesnis kraujavimas. Kitas dalykas – prieš operaciją stiprinti imunitetą, nesilaikyti jokių dietų, vartoti daugiau vitaminų, neperšalti ir nesusirgti, vartoti kuo mažiau arba iš viso atsisakyti alkoholio, sumažinti arba atsisakyti nikotino. Nikotinas blogina žaizdų gyjimą ir pooperacinį rezultatą. Dar vienas svarbus akcentas – kūno masės indeksas. Jei jis didesnis nei 30, atliekant visas grožio operacijas gresia įvairios komplikacijos, todėl pacientė neturi būti nutukusi ir tūrėti kuo mažesnį antsvorį. Jei svoris per didelis, pirmiausia reikėtų mažinti svorį, nes jis gali sukelti rimtas komplikacijas.

– O kaip dėl pilvo raumenų išsiskyrimo operacijos?

– Dažniausiai dėl jos kreipiasi moterys, kurios yra gimdžiusios ir tą raumenų išsiskyrimą pajunta. Jei jis netrukdo, operacijos nereikia, jei trukdo – rekomenduoju pasikonsultuoti su chirurgais. Gali būti ir taip, kad užtenka tik raumenų išsiskyrimo korekcinės operacijos, kuri dažnai atliekama be pjūvio laparoskopiniu būdu. Jei moteris daugiau negimdys, jos kartoti nebereikės. Jei pastos, viskas tikrai bus gerai, ji išnešios ir pagimdys, bet po gimdymo rezultatas gali jau pasikeisti. Apskritai kalbant apie plastines pilvo operacijas, geriausia jas daryti jau po visų nėštumų, kai daugiau vaikų susilaukti nebeplanuojama. Tokia rekomendacija yra ne dėl to, kad po plastinių procedūrų moterims kyla rizika išnešioti ar pagimdyti, bet dėl pačios operacijos rezultato.

– Ką reikia žinoti, kam ruoštis po pilvo plastinės operacijos?

– Po pilvo plastikos, kol nešiojami kompresiniai rūbai, porą mėnesių nerekomenduojama sportuoti. Nusiėmus korsetą, galima grįžti į sportą, bet nepradėti nuo intensyvių treniruočių. Krūvį reikėtų didinti palaipsniui.

– Ar dažnai tenka moteris atkalbėti nuo plastinės operacijos?

– Taip, dažnai. Pavyzdžiui – būna, kad ateina normalaus kūno sudėjimo moterys ir nori riebalų nusiurbimo tam tikrose kūno vietuose. Tokiais atvejais visada sakau, kad daug geriau natūralus svorio mažinimas. Siurbiant riebalus net ir aukščiausio lygio specialistas neapskaičiuos, kiek ir nuo kur nusiurbia riebalų. Vienoje vietoj gali nusiurbti daugiau, kitoje – mažiau. Todėl jei riebalinių sankaupų nėra daug, geriausias variantas peržiūrėti maisto racioną ir gyvenimo būdą. Tai bus gražiausias riebalų tirpinimo būdas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)