Sveikatos mitai

Turite baimių dėl įvairių tyrimų? Nežinote, ar tikrai reikia operacijos? Gerti tabletes, o gal geriau masažas ar mankšta? Tai klausimai, kurių ieškosime kartu su gydytojais profesionalais. Būtent jie pasidalins savo patarimais ir rekomenduos, kaip išsaugoti savo sveikatą.

Hormoninė ir nehormoninė: kurią rinktis?

Gydytoja akušerė-ginekologė paaiškina, kad kontracepcija – priemonės, kurios padeda išvengti neplanuoto nėštumo. Šios priemonės skirstomos į dvi kategorijas: hormoninę ir nehormoninę. Prie pirmosios priskiriamos kontraceptinės tabletės, hormoninės spiralės, kontraceptiniai žiedai ir pleistrai, implantai. Nehormoninei kontracepcijai priskiriami prezervatyvai bei spermicidai. Pastarieji žinomi kiek mažiau. Tai – cheminiai preparatai, kurie mažina spermatozoidų gyvybingumą.

„Šiuo metu vis daugiau jaunų moterų renkasi hormoninę kontracepciją. Šioji gali būti rekomenduojama ir dėl kitų priežasčių, ne vien dėl apsaugos nuo neplanuoto nėštumo“, – sako medikė.

Anot jos, renkantis kontraceptines priemones būtina tinkamai įvertinti savo poreikius ir norus. A. Tarvydienė sako, kad tai, kas tinka kaimynei ar bendradarbei, gali netikti jums.

Tabletės ar spiralė: skirtumai ir pranašumai

Gydytoja akušerė-ginekologė sako, kad į konsultacijas dėl kontraceptinių priemonių į ją kreipiasi pačios įvairiausios moterys. Pavyzdžiui, pasikonsultuoti ateina jaunos moterys, tik pradėjusios lytinį gyvenimą. Po vieno ar kelių gimdymų konsultuojasi moterys, kurios artimiausiu metu nebeplanuoja atžalų. Kreipiasi ir vyresnio amžiaus pacientės.

Agnė Tarvydienė

„Lytinį gyvenimą pradėjusioms moterims, kurios nenori hormoninės spiralės, dažniausiai rekomenduojama vartoti kontraceptines tabletes. Tarp gimdžiusių moterų, kurios šiuo metu nėštumo neplanuoja, populiariausia šiuo metu naudoti hormonines spirales. Tai – ilgalaikė grįžtamoji kontracepcija, padedanti išvengti neplanuoto nėštumo. Hormoninės spiralės dažniausiai puikiai tinka ir vyresnio amžiaus moterims“, – paaiškina pašnekovė.

Anot jos, kontracepcijos būdas turėtų būti pasirenkamas pagal individualų poreikį. Pavyzdžiui, jei moteris mano, kad greitu metu norės susilaukti vaikų, jai labiausiai gali tikti kontraceptinės tabletės, mat jas nutraukus galima iš karto bandyti pastoti, nėra reikalo vykti pas gydytoją spiralės pašalinimui. Negimdžiusioms moterims gali tikti ir kontraceptinė mini spiralė, kuri, gydytoja sako, vis populiarėja. Įprastos kontraceptinės spiralės labiausiai tinka toms, kurios jau yra susilaukusios vaikų ir ilgesnėje laiko perspektyvoje neplanuoja atžalų.

Šimtaprocentinė apsauga neegzistuoja

Hormoninė kontracepcija – saugiausias būdas apsisaugoti nuo neplanuoto nėštumo. Gydytoja nurodo, kad šių priemonių efektyvumas – 99,9 proc. Vis tik, kartais pastoja ir besisaugančios moterys. Taip dažniausiai nutinka, anot medikės, kai moterys kontraceptines tabletes vartoja neteisingai, pamiršta jas išgerti.

„Viskas labai paprasta – moterys pamiršta išgerti kontraceptikus kasdien, tad sulaukia ir teigiamo nėštumo testo. Mano praktikoje tokios neplanuoto nėštumo situacijos kartais pasitaiko. Yra buvę ir keletas atvejų, kuomet pastojo moteris, naudojanti hormoninę spiralę. Vis dėlto, tokie atvejai – itin reti, pasitaikantys vienetams“, – pasakoja ji.

„Svarbiausias skirtumas tarp tablečių ir spiralės – tabletes reikia gerti kiekvieną dieną. Reguliarumas ir griežtumas – itin svarbu. Hormoninė spiralė įdedama keliems metams, tad nereikia nerimauti, jog pamiršai į kelionę įsimesti vaistinėlėje likusias tabletes“, – įsitikinusi A. Tarvydienė.

Gydytoja akušerė-ginekologė pataria, kad siekiant išsiaiškinti, kokios apsaugos priemonės tiks labiausiai, verta nepabijoti išbandyti skirtingų būdų, domėtis ir rasti labiausiai priimtinus sprendimus.


Kada hormoninė kontracepcija nerekomenduojama

Internete galima rasti ne vienos moters nusiskundimų, kad pradėjus vartoti hormonines kontracepcijos priemones sušlubavo sveikata: ėmė kankinti galvos skausmai, atsirado stiprus nuovargis, pradėjo augti svoris. A. Tarvydienė pabrėžia, kad pasitaiko situacijų, kuomet ši kontraceptinių priemonių rūšis – nerekomenduojama.

„Pavyzdžiui, jei moteris turi patvirtintą migreną, šios priemonės gali jai „iššaukti“ šią ligą. Tokioje situacijoje hormoninė kontracepcija – ne itin gera mintis, jos geriau vengti“, – sako pašnekovė.

Ji pasakoja, kad pasitaiko atvejų, kuomet moterims, kurios pradėjo vartoti hormoninę kontracepciją, pastebimai sumažėjo ir lytinis potraukis.

„Vis tik, pastebėta, kad tokį poveikį sukelia ne visi hormoniniai kontraceptikai. Lytinį potraukį gali slopinti geriamosios tabletės, kurių sudėtyje yra progestino. Būtent jis veikia antiandrogeniškai. Kitaip tariant, slopina neigiamą testosterono pertekliaus sukeltą kūno plaukuotumą ir aknę, bėrimus. Testosteronas – vienas iš hormonų, kuris tiesiogiai didina potraukį lytiniams santykiams. Vadinasi, moterims, kurios ir taip turi mažą testosterono kiekį, hormoniniai kontraceptikai gali slopinti lytinį potraukį. Tačiau toms, kurios turi jo per daug, tai niekaip neatsilieps“, – paaiškina medikė.

Ji pabrėžia, kad svoris tikrai neauga nuo hormoninės kontracepcijos. Nuo jos gali atsirasti noras dažniau užkandžiauti, tačiau sveikai maitinantis ir gyvenant aktyvų gyvenimą, papildomi kilogramai negrės.

„Vadelės“ perduodamos vyrams: populiarėja vazektomija

Daugybę metų manyta, kad kontracepcija – moterų rūpestis, kuriuo turi domėtis būtent jos. Vis tik, laikai keičiasi: populiarėja vyrams atliekama procedūra – vazektomija. Skaičiuojama, kad yra šalių, kuriose net kas penktas vyras pasiryžta vazektomijai.

„Pastebėjau, kad atėjusios pasitarti dėl galimos kontracepcijos, pacientės vis daugiau domisi apie vyrų kontracepciją, klausia, į kokius specialistus reikia kreiptis, kaip viskas vyksta. Pasaulyje populiarėjanti praktika beldžiasi ir į Lietuvą, manau, kad ateityje ji tik populiarės“, – įsitikinusi medikė A. Tarvydienė.

Vazektomijos esmė – sėklinių latakėlių perkirpimas, perrišimas ar uždeginimas. Ši procedūra dažniausiai atliekama jau vaikų turintiems vyrams, kurie yra virš 35 metų amžiaus.