Sveikatos mitai

Turite baimių dėl įvairių tyrimų? Nežinote, ar tikrai reikia operacijos? Gerti tabletes, o gal geriau masažas ar mankšta? Tai klausimai, kurių ieškosime kartu su gydytojais profesionalais. Būtent jie pasidalins savo patarimais ir rekomenduos, kaip išsaugoti savo sveikatą.

Kodėl susergama?

„Cistitu arba šlapimo takų uždegimu dažniausiai serga jaunos, lytiškai aktyvios moterys, tad svarbu, kad būtų kuo mažesnė partnerių kaita. Vyresnėms moterims cistitas gali pasireikšti ir dėl estrogenų kraujyje kiekio trūkumo. O vyrai, nors ir rečiau, bet šia liga serga pačioje savo brandoje“, – sako „Northway“ medicinos centro akušerė ginekologė Audronė Meškauskienė.

Šlapimo tyrimas

Paklausus, kokius mitus iš moterų girdi apie šią ligą, gydytoja sako, kad visų pirma tai nėra lytiniu keliu plintanti liga, nėra užkrečiama liga, ir pasėdėjus ant šalto grindinio ūmiu cistitu nesusirgsi, jei moteris sveika ir iki tol buvo sveika. Bet jeigu yra imuninės sistemos defektas, yra bakterijų, kurios iki šiol nepasireiškė, tuomet taip – ši infekcija galima.

„Iš esmės šlapimo pūslės uždegimą sukelia mikroorganizmai, kurie nuo išorinių lyties organų ir tarpvietės pro šlaplę patenka į šlapimo pūslę. Dažniausiai tai tiesiojoje žarnoje gyvenančios žarnyno ląstelės. Moterys šia infekcija serga dažniau nei vyrai dėl anatominių ypatumų, nes jų šlaplė gerokai trumpesnė“, – pastebi A. Meškauskienė.

Į aktualų klausimą, ar vieną kartą susirgus yra tikimybės cistitą lengviau pasigauti ir antrą kartą, akušerė ginekologė sako, kad nors ši liga dažnai būna moters patologija, vieną kartą susirgus dar nereiškia, jog tai būtinai pasikartos, nors antros infekcijos rizika yra tarp 20–30 proc.

Bet vis dėlto, susirgus daugiau nei vieną kartą, yra tam tikrų rizikos faktorių, kurie ligą skatina, veikia jos atsiradimą, tad juos reiktų pašalinti. Dažnai tai susiję su higiena, žalingais įpročiais, maitinimosi ir kitais dalykais.

Gydytoja taip pat pažymi, kad spermicidų ar gimdos kaklelio diafragmų naudojimas irgi gali labai išderinti mikroflorą ir padidinti pakartotinio cistito susirgimo riziką.

Šlapimo takų infekcija

Kaip atpažinti?

Akušerė ginekologė sako, kad cistitas – labai lengvai atpažįstama infekcija: „Kliniškai pasireiškiančios ligos simptomai yra pilvo apačios skausmai, jaučiamas skausmingas deginimo jausmas šlapinantis, tarsi nevisiškai ištuštintos šlapimo pūslės pojūtis, lydintis skausmas baigiant šlapintis.“

Pasak gydytojos, svarbu žinoti, kad šlapimo pūslės uždegimas nesukelia šaltkrėčio, nebūna karščiavimo, jeigu tai nevirsta sunkesnėmis ligomis.

A. Meškauskienė pabrėžia, kad pajutus simptomus reiktų nenumoti į juos ranka, nes šlapimas yra sterilus ir šiaip sau tokių pojūčių neatsiranda.

Kaip gydoma?

„Tai nėra nepagydoma liga, bet kai lydi tokie išties nemalonūs pojūčiai, ji gali sutrikdyti žmogaus darbingumą. Jeigu šlapinimosi sutrikimas nepraeina per 1–2 dienas, būtina kreiptis į gydytoją. Nereikia važiuoti į skubiosios pagalbos skyrių, užtenka kreiptis ambulatorinės pagalbos, – tikrai bus specialistų, kurie padės, patars.

Pirmiausia bus atlikti šlapimo tyrimai, paimtas pasėlis. Atlikus išsamų diagnostinį tyrimą, gydytojas skirs gydymą, reikalingų medikamentų.

Efektyviausias gydymas yra antimikrobinis, dažniausiai skiriama antibiotikų. Jeigu kalbėtume apie žolinius preparatus, tai juos labiau galima naudoti profilaktiškai, kaip prevencinę, o ne gydymo priemonę.“

A. Meškauskienė sako, kad susirgus nereiktų pasikliauti tik internetu, savigyda, draugių patarimais: „Negerai, kai susirgusios moterys pasiskolina vaistų iš draugių ir juos vartoja kaip sau tinkamus. Labai gerai, kad dabar antiuždegiminių vaistų pasiekiamumas labai ribotas, jiems reikalingas receptas, tad tokių atvejų mažėja, ir kuo toliau, tuo mažiau atvejų, kai žmonės gydosi patys, kaip išmano, be gydytojo priežiūros.“

Į klausimą, kokios galimos komplikacijos, jeigu liga negydoma, gydytoja sako, kad iki 45 proc. cistitų gali praeiti savaime, be gydymo, tik gijimo trukmė tuomet ilgesnė, tačiau atkreipia dėmesį, kad nors ir retai, bet negydomas cistitas gali komplikuotis į inkstų uždegimą: „Jeigu infekcija pasiekė inkstus, tai liga jau labai rimtai komplikuojasi į visai kitą būklę, atsiranda tokių simptomų, kaip karščiavimas, šaltkrėtis, pykinimas, pilvo skausmai.“

Serga ir nemažai vyrų

Nors liga daugiau kankina moteris, šlapimo takų infekcija, pasak gydytojos, vyrų serga irgi nemažai: „Nors vyrams tai gerokai retesnė liga bei labiau su komplikacijomis siejama patologija, visgi 20–50 proc. vyrų suserga ja bent vieną kartą savo gyvenime, ir tai visada nutinka brandos laikotarpiu ar po jo.“

Visi šlapimo takų uždegimai, pasak A Meškauskienės, vyrams traktuojami kaip prostatitas ir turi būti gydomi antibakteriniais preparatais, siekiant išvengti sepsio ir lėtinio prostatito. Ligos simptomai labai panašūs į jaučiamus moterų, bet gali būti intensyvesni bei lydimi karščiavimo.

Spanguolės

Kaip nesusirgti?

Išvengti infekcinių ligų, pasak akušerės ginekologės, visų pirma padeda imuninės sistemos palaikymas: svarbu tinkamai subalansuoti mitybą, atsisakyti žalingų įpročių, jei yra lėtinių ligų, ypač jei sergama diabetu, tinkamai jas koreguoti ir gydyti.

Net ir būnant visiškai sveikam žmogui rekomenduojama vartoti pakankamai skysčių, tai yra ne mažiau nei 1,5–2 litrus vandens per dieną, nesulaikyti šlapinimosi, tai yra šlapintis kas 4–6 valandas. Būtina pasišlapinti po lytinių santykių.

Taip pat svarbu palaikyti normalią žarnyno funkciją, vengti vidurių užkietėjimo.

Profilaktiškai galima valgyti daugiau šviežių spanguolių, gerti jų sulčių, taip pat meškauogių arbatos – jų lapai pasižymi šlapimo takus dezinfekuojančiu ir šlapimą varančiu poveikiu.

Paklausus, ar kokio nors vitamino trūkumas gali paskatinti ligą, akušerė ginekologė A. Meškauskienė sako, kad iš esmės ne, bet jeigu imuninė sistema nusilpusi, tada gali.

„Aišku, tokie vitaminai kaip C ar D visada mums svarbūs, ypač D. Bet esminiai patarimai – higiena, grūdinimasis, imuniteto stiprinimas, visavertis maistas, pakankamas fizinis aktyvumas, tinkami apatiniai. Dar rekomenduočiau vartoti D-manozę, tai yra cukraus pakaitalas, pasižymintis antibakteriniu poveikiu ir apsaugantis šlapimo takus, kad bakterijos nepriliptų prie senelių“, – pataria gydytoja.