Sveikatos mitai

Turite baimių dėl įvairių tyrimų? Nežinote, ar tikrai reikia operacijos? Gerti tabletes, o gal geriau masažas ar mankšta? Tai klausimai, kurių ieškosime kartu su gydytojais profesionalais. Būtent jie pasidalins savo patarimais ir rekomenduos, kaip išsaugoti savo sveikatą.

Skiepyti ne tik mergaites

Žmogaus papilomos virusas (ŽPV) yra lytiniu keliu perduodama infekcija, kuri pavojinga tuo, kad gali sukelti onkologinius pakitimus tiek vyrams, tiek moterims. Ši liga mūsų organizme negyvena kitaip, tik yra perduodama lytinių santykių būdu: ŽPV skverbiasi į epitelį – moterims į gimdos kaklelio epitelį, vyrams gali skverbtis į lyties organus ir persistuojant sukelti vėžinius pakitimus“, – pasakoja „Northway“ akušerė-ginekologė dr. Lina Mockevičienė.

Dr. Lina Mockevičienė

Anot medikės, tam, kad būtų galimybė užsikrėsti ŽPV, užtenka vos vienų lytinių santykių su virusą turinčiu asmeniu, todėl vienas veiksmingiausių metodų apsisaugoti nuo ŽPV – nuo jo pasiskiepyti dar iki pirmųjų lytinių santykių.

„Tai – itin efektyvus būdas apsisaugoti nuo ŽPV, nes šio viruso yra virš 100 rūšių, o pačių piktybiškiausių, onkogeniškiausių – 15 tipų, jie gali sukelti vėžinius pakitimus. Nuo šių tipų yra sukurta vakcina ir Lietuvoje yra skiepijami tiek mergaitės, tiek berniukai iki pirmųjų lytinių santykių. Tai – efektyviausias būdas, kuris apsaugo nuo šio viruso patekimo į organizmą. Jei iki pirmųjų lytinių santykių yra paskiepyti tiek mergaitė, tiek berniukas, tai pirmųjų lytinių santykių metu jie gali būti saugūs, kad neužsikrės ŽPV ir sumažins riziką onkogeniniams lyties organų pakitimams“.

Gydymas: nuo specialių tepalų iki intervencijų

Tiems, kurie jau pradėję lytinį gyvenimą ir nepasiskiepijo iki tol, medikė pataria vis tiek skiepytis ŽPV vakcina, tik šiems žmonėms jau reikės nebe dviejų skiepų, o trijų. Vakcina apsaugos nuo naujų užsikrėtimų ŽPV net jau turint virusą, jei ateityje bus kitų lytinių partnerių. ŽPV vakcina apsaugos ir nuo viruso sukeliamų kandilomų, t. y. nuo karpų.

Visgi, užsikrėtus ŽPV, tai į onkologinius susirgimus persiverčia tikrai ne visada. Žmogus gali apskritai nepajusti šį virusą turintis, o stiprus imunitetas sugeba apskritai iš organizmo šį virusą išstumti.

Žmogaus papilomos virusas

Kalbant apie ŽPV gydymą, jei šis virusas sukelia karpas – jas reikia šalinti, o jei sukeliami ikivėžiniai pakitimai arba vėžiniai pakitimai – reikalinga stebėsena, papildomi tyrimai, kartais reikalinga biopsija, o kartais skiriamas ir operacinis gydymas arba specialūs geliai makščiai, kurie stiprina epitelį ir skatina ŽPV išvarymą iš organizmo.

Kodėl ŽPV Izraelyje beveik nėra

Virusas labiau paplitęs tarp reprodukcinio amžiaus moterų, didžiausias skaičius tarp 20 – 35 metų amžiaus moterų. Vyrų gretose šio viruso fiksuojama mažiau, tačiau, anot dr. L. Mockevičienės, taip gali būti todėl, kad vyrai rečiau kreipiasi siekdami išsitirti.

Skiepas

„Įdomu tai, kad Izraelyje, kur yra privalomas apyvarpės apipjaustymas, ŽPV praktiškai nėra. Tai labai susiję su tauta, kokioje šalyje esama“, – komentuoja akušerė-ginekologė. Taip, anot medikės, nutinka todėl, kad pašalinus apyvarpę, virusui nebėra kur kauptis ir gyventi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją