Ilgametę patirtį sukaupęs medikas sutiko supažindinti, kaip reikėtų maitintis susidūrus su sunkia liga, bei pasakė, kodėl nerekomenduojama artimiesiems į ligoninę nešti valgomų lauknešėlių.

Kiekvienas atvejis – individualus

Susirgus onkologine liga, norisi imtis visų priemonių, kurios galėtų padėti pasveikti. Gydytojas dr. A. Baušys sako, kad ligoninėje yra gydoma daugybė pacientų, kurie serga skirtingomis ligomis. Dalies jų sveikimui užtikrinti, anot jo, gali reikėti ir specifinės dietos.

„Pavyzdžiui, pacientui gali būti skirta dieta su gerokai sumažintu druskos kiekiu. Gali prireikti trinto maisto dietos, dietos, kuri praturtinta baltymais. Kartais mityba yra individualaus gydymo plano sudedamoji dalis, todėl neturėtų stebinti, kad gydytojas, sudarydamas gydymo planą, gali parinkti specialią dietą“, – paaiškina pašnekovas.

Anot jo, onkologinių ligų yra labai skirtingų, tad ir jų gydymo metodai skiriasi. Net tam pačiam pacientui ilgame jo gydymo kelyje gali būti skiriami skirtingi metodai. Medikas pabrėžia, kad kartais gali atsitikti taip, kad gydytojas rekomenduos kurį laiką atsisakyti tam tikrų specifinių produktų, tačiau kažkokių itin griežtų apribojimų dažniausiai nėra.

„Dauguma onkologinėmis ligomis sergančių pacientų gali valgyti viską, ką valgo ir šia liga nesergantys žmonės. Kaip ir sveikiems asmenims, mūsų pacientams visuomet patariu nepamiršti saiko ir bendrų sveikos mitybos principų. Įvairus racionas sergančiam onkologine liga yra toks pats svarbus, kaip ir sveikam žmogui“, – sako medikas.

Vis dėlto jis pabrėžia, kad sergant onkologine liga svarbu atkreipti dėmesį, ar maisto suvartojama pakankamai, ar gaunamas pakankamas kalorijų kiekis, užtikrinantis stabilų svorį.

Lankant ligonį – jokių lauknešėlių

Onkologine liga sergančiam žmogui gydantis ligoninėje prireikia nuoširdaus šeimos narių ir draugų palaikymo. Vis dėlto, ilgametę patirtį sukaupęs gydytojas sako, kad sergančiojo artimųjų visada prašo jokių valgomų lauknešėlių į ligoninę nenešti.

„Mūsų ligoninėje tiekiamas maistas yra subalansuotas onkologine liga sergantiems pacientams, o ir iš pačių pacientų girdžiu gerus atsiliepimus apie maisto kokybę. Rūpestis ir pagalba ligoniui gali būti daug svarbesni ne jam gulint ligoninėje, o prieš ir po stacionarinio gydymo. Dar iki gydymo ligoninėje pacientui svarbu tam tinkamai pasiruošti, ypač kai reikalingas chirurginis gydymas. Dažnu atveju operacijos dėl onkologinių susirgimų yra didelės apimties ir susijusios su žymia pooperacinių komplikacijų rizika.

Šiuo metu vis daugėja įrodymų, kad prieš operaciją taikomi reabilitacijos veiksmai, kurių metu pacientas padidina savo fizinį aktyvumą bei maitinasi taip, jog būtų užtikrinamas pakankamas kalorijų ir baltymų kiekis, leidžia tikėtis geresnių gydymo rezultatų“, – sako jis.

Augustinas Baušys

Viena dažniausių problemų, su kuria susiduria sergantieji, – mitybos nepakankamumas. Dr. A. Baušys paaiškina, kad pacientui sergant virškinamojo trakto vėžiu, maitintis įprastu maistu iki operacijos yra sudėtinga, mat būtent virškinamajame trakte yra mechaninę kliūtį sukeliantis navikas.

„Piktybiniai navikai gali lemti įvairių cheminių medžiagų, slopinančių apetitą, išsiskyrimą. Todėl virškinamojo trakto onkologinėmis ligomis sergančių pacientų tarpe dažnai diagnozuojame mitybos nepakankamumą. Tokiais atvejais mitybos poreikiams užtikrinti į pagalbą galime pasitelkti specialios medicininės paskirties maisto produktus – enterinės mitybos gėrimus ar mišinius, kuriuose su nedideliu tūriu skysčio galima gauti reikšmingą kiekį kalorijų, baltymų ir mikroelementų“, – vardija jis.

Norint padėti savo artimam žmogui, medikas rekomenduoja tą daryti dar iki atvykimo į ligoninę. Pavyzdžiui, teigiamą naudą turės bent 30 minučių pasivaikščiojimas lauke tokiu tempu, kad būtų sudėtinga einant kalbėti.

„Vietoj lauknešėlio į ligoninę, geriau pasirūpinkite, kad pacientas visavertiškai maitintųsi dar būdamas namuose. Moksliniuose tyrimuose nestinga įrodymų, kad fizinis aktyvumas ir gera mityba leidžia pagerinti ne tik chirurginio, bet ir chemoterapinio gydymo rezultatus“, – sako jis.

Medikas primena, kad nors ir labai griežtų apribojimų mitybai pacientams dažniausiai nėra, tačiau sveikos mitybos principų laikytis vertėtų.

Fizinis aktyvumas – kelias į pasveikimą

Kovojant su onkologine liga neužteks griežtai laikytis medikamentinio gydymo. Pilvo chirurgas pabrėžia, kad sergantys onkologinėmis ligomis dažniausiai yra gydomi kompleksiškai: jų gydymui kombinuojami chirurginiai, radioterapiniai ir sisteminio gydymo metodai. Tokiais atvejais, išėjus iš ligoninės ir baigus vieną gydymo etapą, laukia kitas gydymo etapas, kurio sėkmei įtakos turi ir visavertė mityba.

„Sveikstančiam pacientui be pilnavertės mitybos taip pat labai svarbus fizinis aktyvumas. Net po sudėtingų operacijų gydydami pacientus stengiamės, kad fizinis aktyvumas niekur nedingtų. Pacientai raginami pradėti užsiimti įvairiais fiziniais pratimais jau per pirmąją parą po operacijos. Taip pat rekomenduojame pasivaikščioti po ligoninės skyrių. Tai svarbu greitesniam sveikimui bei siekiant sumažinti pooperacinių komplikacijų dažnį“, – sako jis.

Medikas džiaugiasi, kad Nacionaliniame vėžio institute pacientams sveikti padeda visa specialistų komanda. Sergančiaisiais rūpinasi ne tik chirurgai, bet ir gydytojai reabilitologai, kineziterapeutai.