„Kartais žmonės nė nesusimąsto ir į ligoninę atneša įvairių pusgaminių, saldumynų, net gazuotų gėrimų. Nors norima gero, tačiau toks elgesys – neatsakingas. Yra maisto produktų, kurie gali sutrikdyti ir taip sudėtingą žmogaus sveikatos būklę“, – sako Klaipėdos universiteto ligoninės gydytoja dietologė Justina Linauskaitė-Kekė. Medikė įsitikinusi – norint padėti brangiam žmogui sveikti, atnešto į ligoninę lauknešėlio turinį vertėtų atsakingai apgalvoti.

Svarbu apgalvoti, ar papildomas maistas – reikalingas

Vykstant į ligoninę pas sergantį žmogų įprasta jam atnešti lauknešėlį. Dažniausiai jo turinį sudaro maistas, mat jo lengviausia nupirkti, o ir atrodo, kad taip ligonis bus palepintas. Vis dėlto gydytoja dietologė J. Linauskaitė-Kekė sako, jog neverta pas ligonį keliauti su maisto kupinais krepšiais.
„Rekomenduočiau pirmiausia pasiklausti, ar apskritai sergančiam žmogui trūksta maisto. Galbūt jam pakanka to, kas tiekiama gydymo įstaigoje? Neretai pasitaiko liūdna situacija – artimieji atneša pilnus maišus paruošto maisto, kuris negali ilgai stovėti, o ligonis jo nesuvalgo, tad atneštą maistą tenka tiesiog išmesti“, – patirtimi dalijasi medikė.

Anot jos, pasitaiko ir tokių situacijų, kuomet sergantis žmogus ligoninės maisto nenori, jam jis – neskanus. Tokiu atveju galima artimam žmogui atvežti naminio maisto, tačiau itin svarbu, kad jis būtų sveikas, subalansuotas.

„Galite vadovautis tokia taisykle – pusę lėkštės turi užimti daržovės: šviežios, garintos ar keptos. Ketvirtadalį lėkštės turi sudaryti baltymai: liesa mėsa, žuvis, ankštinės daržovės, pieno produktai ar kiaušinis, o likęs ketvirtadalis lėkštės turėtų būti skirtas sudėtiniams angliavandeniams: kruopoms ar kitiems viso grūdo produktams, virtoms bulvėms“, – sako ji.

Visgi gydytoja dietologė pataria prieš atnešant maisto lankomam ligoniui, pasitarti ir su jį prižiūrinčiu personalu. Galbūt ligoniui sudėtinga kramtyti, galbūt jam skirta speciali dieta, kuomet tam tikro maisto bei jo priedų reikėtų netgi vengti.

Į sultis vertėtų žvelgti kritiškai

Ligoninėje prie sergančių asmenų lovos turbūt ne kartą teko matyti padėtų sulčių pakelių. Anot gydytojos dietologės, tai – vienas populiariausių lankytojų pasirinkimų.

„Jei šviežių sulčių išspaudėte namuose ir jas atnešėte sergančiam žmogui, tai nėra blogas pasirinkimas. Tačiau dažniausiai nešamos sultys tetrapakuose, o tokiuose gėrimuose yra nemažai pridėtinio cukraus. Pridėtinis Cukrus skatina uždegimines reakcijas, o sergant onkologine liga tokie procesai gali dar pabloginti bendrą organizmo būklę“, – sako ji.

Medikė paaiškina, jog žmogui rimtai sergant, dažnai kraujyje ir taip yra per daug cukraus, taigi papildomai jo tikrai nereikia.

„Jei norite palepinti sergantį žmogų, užuot nešę sulčių, nupirkite vaisių. Geriausias pasirinkimas – sezoninės gėrybės. Žinoma, jas pacientas turi mėgti, taip pat svarbu, kad jas gebėtų sukramtyti“, – pabrėžia pašnekovė.

Ji paaiškina, kad vaisiuose yra daug skaidulinių medžiagų, o skaidulose esantys antioksidantai mažina laisvųjų radikalų kiekį organizme, kovoja su uždegiminiais procesais.

Svarbiausia – baltymai

Sergantiems onkologine liga medikė rekomenduoja valgyti kuo daugiau baltymų, tačiau nepamiršti ir antioksidantų, itin svarbios omega-3 riebalų rūgštys. Jei pacientas mėgsta žuvį, galite jam atnešti sveikai pagamintos skumbrės, lašišos, silkės ar kitos mėgstamos žuvies.

„Jei žmogus nori palatoje turėti užkandžių, puikus pasirinkimas – lazdyno ir graikiniai ar kiti riešutai, įvairios sėklos. Šie produktai suteiks jėgų, bus sveika alternatyva menkos maistinės vertės užkandžiams: sūreliams, bandelėms, sausainiams, kurių neretai artimieji atneša, tačiau įsitikinkite, kad artimasis geba juos sukramtyti“, – pabrėžia pašnekovė.

Gydytoja dietologė Justina Linauskaitė-Kekė

J. Linauskaitė-Kekė sako, kad dažnai galima išgirsti patarimą, jog sunkiai sergantiems būtina atsisakyti visų angliavandenių, tačiau, anot gydytojos dietologės, tai – mitas. Svarbu, kad valgomi angliavandeniai būtų sudėtiniai. Jų gauti galima valgant kruopas, viso grūdo makaronus, duoną, vaisius, uogas, daržoves. Vis dėlto paprastuosius angliavandenius riboti reiktų. Tai – paprastas cukrus, randamas saldumynuose ir skatinantis uždegiminius procesus.

„Ligoniui verta atsisakyti pridėtinio cukraus, neberti jo į kavą, arbatą. Galbūt įmanoma mėgstamus saldainius ir sausainius pakeisti riešutais, vaisiais. Balti miltai, balta duona – taip pat nekoks pasirinkimas sergant. Verta atsisakyti sočiųjų riebalų (riebūs mėsos ir pieno produktai), pavyzdžiui, jei valgomas kepsnys, o jo šonas padengtas lašinukais, juos geriau palikti lėkštėje nepaliestus, patariama vengti riebių apdirbtos mėsos gaminių“, – sako ji.

Medikė pabrėžia, jog onkologinėmis ligomis sergantiems žmonėms nereiktų piktnaudžiauti riebia mėsa, įvairiomis rūkytomis dešrelėmis, vytintais mėsos gaminiais, gruzdintomis bulvytėmis bei kitais greitojo maisto restoranų patiekalais Tokiame maiste esantys transriebalai – blogas pasirinkimas tiek sergančiam, tiek sveikam žmogui, jie stipriai prisideda prie blogojo cholesterolio susidarymo organizme.

„Sveikatos nepagerins ir itin riebūs pieno produktai: sergančiam žmogui geriau rinktis liesesnę varškę, jogurtą“, – pabrėžia pašnekovė.

Visgi gydytoja dietologė rekomenduoja įsiklausyti į sergančio žmogaus norus bei pageidavimus. Jei jis visiškai neturi apetito, atsisako naudingų maisto produktų ir nori tik riebios varškės su braškių uogiene, tų pačių parduotuvinių sulčių, gydytojui leidus – pacientui jų ir reikėtų atnešti. Svarbu, kad ligonis bent kažką valgytų, gautų taip reikalingų kilokalorijų ir neatsisakytų viso maisto.

Puikus pasirinkimas skubantiems

Natūralu, kad artimieji neturi laiko kasdien gaminti itin subalansuoto maisto bei jį pristatyti sergančiam žmogui. Nors ir norisi ligoninėje gulinčiam žmogui viso ko geriausio, kartais suspėti pasirūpinti viskuo – itin sudėtinga. Vis dėlto, sužinojus, jog ligoniui trūksta baltymų ar angliavandenių, o ligoninės maisto jis atsisako, anot gydytojos dietologės J. Linauskaitės-Kekės, galima atnešti specialiosios medicininės paskirties gėrimų, kuriuose gausu itin naudingų medžiagų.

„Kuo šie gėrimai tokie naudingi? Atsakymas paprastas: viename buteliuke, kurį sudaro 200 ml, yra net 20 g baltymų. Jei tiek naudingų medžiagų norima gauti su maistu, reikia suvalgyti nemenką kepsnį. Jei paciento apetitas prastas, galima įsigyti medicininės paskirties gėrimų, kuriuose yra padidintas kalorijų kiekis, tad žmogus gaus daug vertingų medžiagų, sunaudodamas nedidelį kiekį produkto. Taip pat tokiuose gėrimuose yra mineralų, vitaminų, antioksidantų. Svarbu ir tai, kad tokio tipo gėrimus dažniausiai galima laikyti kambario temperatūroje, o jau atidarytus laikyti šaldytuve ir suvartoti per parą“, – teigia pašnekovė.

Pasak jos, jei pacientas serga onkologine liga, jam ypač svarbu su maistu gauti kuo didesnį kiekį omega-3 riebalų rūgščių. Jei žmogus atsisako produktų, turinčių šių rūgščių (žuvies, riešutų, įvairiausių sėklų), reikia atkreipti dėmesį, kad ligonio specialios medicininės paskirties gėrime būtų ir omega-3 riebalų rūgščių. Tai – antioksidantas, kuris mažina uždegiminius procesus.

„Moksliniai tyrimai įrodo, kad onkologinėmis ligomis sergantiems pacientams, vartojantiems omega-3 riebalų rūgščių, sumažėja po chemoterapijos patiriamų nepageidaujamų reakcijų. Tokiu būdu žmogų galima efektyviau gydyti: nereikia ilgų laiko tarpų tarp procedūrų, pacientas greičiau ir lengviau atsigauna“, – pabrėžia ji.

Ruošiant lauknešėlį ligoniui verta įvertinti ir tai, kad palatoje gali nebūti šaldytuvo, tad neverta nešti greitai gendančių produktų dideliais kiekiais. Gydytoja dietologė J. Linauskaitė-Kekė pabrėžia – geriausios lauktuvės tos, kuriose daug baltymų, antioksidantų ir vitaminų.