Sumanaus taupymo planas

Ką ir kaip sodinti, kad vos už kelis eurus dabar įsigyti sodinukai džiugintų dar dabar, o pavasarį sukrautų žiedus ir gausų derlių, pasakoja aplinkos projektuotoja Indra Butkienė.

Rudenį pasodintus augalus lengviau prižiūrėti

Nors vazoninius augalus, jeigu žemė nėra įšalusi arba per daug įmirkusi, galima sodinti ištisus metus, aplinkos projektuotoja pataria švaistyti laiko ir pinigų tai darant karštą vasaros dieną – labiausiai tinka pavasaris ir ruduo. Rudenį, pasak jos, žemė dar šilta, o oro temperatūra nėra tokia aukšta kaip vasarą, tad pasodintiems augalams nereikia kovoti su karščiu bandant išgyventi, o sodininkui netenka į balą išmesti pinigų.

„Naujai pasodintiems augalams reikalingas nemažas kiekis drėgmės. Kadangi ši vasara buvo ypatingai karšta ir sausa, pavasarį pasodintiems augalams būtų buvę kur kas sunkiau išgyventi. Rudenį taip pat ne visada pakanka lietaus ir augalus reikalinga papildomai laistyti, tačiau oro temperatūra gerokai mažesnė negu vasarą, todėl augalas ne taip greitai praranda drėgmę ir jam lengviau išgyventi. Dėl to ir jo priežiūra lengvesnė, nes nereikia taip dažnai laistyti“, – sezonų skirtumus pasakoja I. Butkienė.

Aplinkos projektuotoja sako, kad ruduo yra puikus metas sodinti ne tik svogūninius augalus, kurie žiedais džiugina anksti pavasarį, tačiau taip pat ir šiuo metu ypatingai patraukliomis kainomis parduodamus medžius, krūmus, daugiametes gėles, vaismedžius ir vaiskrūmius.

„Šiuo metu geriausia sodinti pavasarį žydinčias daugiametes gėles: bijūnus, astilbes, raktažoles, plautes, šilagėles, flioksus, vaisginas, bruneras. Pavasarį klestės ir šiuo metu pasodinti krūmai: raugerškiai, forsitijos, svarainiai, veigelės, sedulos, serbentai“, – vardija I. Butkienė.

Taupus ir greitas būdas atnaujinti aplinką

Žydinčiais augalais norintiems džiaugtis iš karto, aplinkos projektuotoja pataria rinktis puošniuosius šilokus, astras, rudbekijas, chrizantemas, viržius, verbenas, veronikūnus, tiareles, hortenzijas ar budlėjas.

Lauko prekybą apie 200 populiariausių ir rečiau sutinkamų skirtingų rūšių augalų pradėjusio vykdyti prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė sako, kad puošdami savo namų aplinką, pirkėjai ypač vertina galimybę sutaupyti.


„Vienmetės ir daugiametės gėlės, vaiskrūmių ir medžių sodinukai pagražina peizažą, kartu jie yra puikus pasirinkimas greitai ir taupiai atnaujinti namų aplinką. Įsibėgėjant rudens sodo darbams pastebime, kad lietuviai aktyviai leidžia laiką ne tik savo namų virtuvėje, bet ir kieme. Žiemojantys persikai ir nektarinai į mūsų prekybos tinklo parduotuves atkeliauja iš vietinio medelyno, pirkėjai taip pat gali rinktis iš plataus chrizantemų, viržių, rožių, spygliuočių, dekoratyvinių krūmų, šermukšnių, šilauogių asortimento“, – sako V. Budrienė.

Sodindami laikykitės šių taisyklių

Aplinkos projektuotoja I. Butkienė atkreipia dėmesį, kad tam, jog augalas augtų, būtų sveikas ir klestėtų, jis turi būti ne tik tinkamai pasodintas (neįkasant per giliai ir išpurenant šaknis), bet taip pat turi būti parinktos tinkamos augimo sąlygos: tinkamas apšvietimas ir gruntas.

„Nuo to ir reikėtų pradėti renkantis augalus. Tik tinkamos augimo sąlygos užtikrins, kad augalas bus sveikas ir džiugins žiedų gausa. Labai svarbu, į kokį dirvožemį bus sodinamas augalas. Augalai, kurie mėgsta rūgštų gruntą, sodinami tik į rūgštų, augalai, kurie mėgsta derlingą ar puviningą gruntą, atitinkamai sodinami tik į tokį. Pasodinus augalą į molį nereiktų tikėtis, kad jis puikiai augs ir klestės. Taip pat reikėtų užtikrinti, kad parinkta augimvietė augalui nebūtų permirkusi ir joje nestovėtų vanduo, nebent augalas mėgsta įmirkusią dirvą ir tokios sąlygos jam tinkamos“, – sako I. Butkienė.

Šaltinis
Temos
Projektas „Sumanaus taupymo planas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją