Sumanaus taupymo planas

Tradicinėje lietuvių virtuvėje bulvės nuo seno buvo vertinamos kaip vienas svarbiausių maisto produktų. Skaičiuojama, kad vienas lietuvis jų suvalgo kone 100 kilogramų per metus! Kainuoja centus, o panaudojimo galimybės kulinarijoje kone neišsemiamos – nenuostabu, kad antrąja lietuvių duona juokais vadinamos bulvės be konkurencijos nurungia kitas daržoves.

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė antrina – šį rudenį bulvės kaip ir kasmet puikuojasi gausaus šių metų daržovių derliaus priešakyje.

Sumaniai apsipirkti ir namuose gaminti pamėgę pirkėjai rudens metu krepšelius pildo taupiai vakarienei itin tinkamomis sezoninėmis daržovėmis – kopūstais, morkomis, cukinijomis, svogūnais. Tačiau niekas negali įveikti lietuvių meilės bulvėms. Ar rudenį, ar vasarą daržovių tarpe bulvės nepralenkiamos visais metų laikais tiek dėl itin patrauklios kainos, tiek dėl panaudojimo galimybių gaminant ne tik tradicinius lietuviškus, bet ir įmantresnius patiekalus“, – sako V. Budrienė.

Lietuviškos tradicijos, atkeliavusios iš Vokietijos

Vienas populiariausių bulvinių patiekalų ant lietuvių stalo kugelis. Manoma kad kugelis, arba kitaip – plokštainis, į Lietuvą atkeliavo iš Vokietijos. Tiesa, toli gražu ne toks, kokį esame pratę valgyti šiais laikais. Maisto istorikai pasakoja, kad tų kraštų kugelis, keptas išskirtinai tik krosnyje ir apvaliame inde („kugeltopf“ – iš čia ir kilęs patiekalo pavadinimas) buvo gaminamas iš miltų. Ir tik Lietuvoje po truputėlį keičiant receptūrą virto bulviniu patiekalu.

Ūkininkavimu užsiėmę lietuviai žiemai bulvių būdavo sukaupę sočiai, tad kugeliu mėgaudavosi kone kasdien. Kad būtų sočiau, įdarydavo turima mėsa ir pačių užaugintomis daržovėmis, miške surinktais grybais.

Tradicinį lietuvišką kugelį nesunkiai pasigaminsite ir patys namuose. Tiesa, šiais laikais krosnį pakeis orkaitė, bet skonis tikrai nenukentės. Vos keli kugeliui reikalingi produktai (kurių galbūt jau turite namuose) piniginės tikrai nenuskriaus, o šiuo tradiciniu lietuvišku patiekalu palepinsite visos šeimos skrandžius.


Tradicinis arba kitaip – lengvai paruošiamo kugelio receptas

Reikės:

1.5–2 kg bulvių
2 vidutinių svogūnų
2 kiaušinių
200 ml pieno
2 šaukštų majonezo
Šlakelio aliejaus
Druskos ir maltų juodųjų pipirų
Sūdytos šoninės ar lašinukų (jei mėgstate spirgučius)


Bulves bei svogūnus nulupkite ir sutarkuokite. Jei tešla bus labai vandeninga, ją lengvai nusunkite. Atskirame puode užvirinkite pieną ir juo užpilkite bulvių bei svogūnų mišinį. Įmuškite kiaušinius, sudėkite majonezą, viską pagardinkite druska bei pipirais ir gerai išmaišykite.

Kepimo formą (jei norite puresnio kugelio, rinkitės mažesnę, bet aukštesnę) patepkite aliejumi ir supilkite tešlą. Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių ir kepkite maždaug 40-50 minučių.

Iškepusį kugelį gardinkite tiesiog grietine ar svieste kepintais svogūnais, sūdyta šonine, lašinukais. Prieš valgydami kugeliui leiskite šiek tiek atvėsti – bus tik gardžiau!

Šaltinis
Temos
Projektas „Sumanaus taupymo planas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją