Sumanaus taupymo planas

Kuo atsakingiau planuosite, tuo mažiau išleisite

Pirkinių sąrašas padeda ne tik greičiau apsipirkti, bet ir sutaupyti ne vieną dešimtį eurų. Aiškiai žinodami, kokių produktų ieškote, mažiau dairysitės į lentynas, tad išvengsite nereikalingų pagundų. Juk žinote, kaip dažniausiai būna: patrauklia kaina suvilioję, į pirkinių krepšelį visai neplanuotai keliauja sausainiai, saldainiai ir kiti užkandžiai, apie kuriuos namuose galbūt net nepagalvojote.

Tam, kad pirkinių sąrašas būtų naudingas, vadovaukitės keliais esminiais principais – pirmiausia išsiaiškinkite, ko virtuvės spintelėse trūksta, o tuomet galvokite, ką norėtumėte įsigyti.

Taigi pirmasis žingsnis – spintelių ir šaldytuvo revizija. Paprastai kalbant, patikrinkite, kokie produktai jau baiginėjasi. Pradėkite nuo kasdien vartojamų: kavos, daržovių, vaisių, duonos kepinių, pieno gaminių. Tuomet pereikite prie pagardų: aliejaus, miltų, druskos, cukraus, prieskonių. Galiausiai peržiūrėkite namų apyvokos ir higienos prekių likučius. Skaičiuodami produktų likučius, įvertinkite namiškių valgymo įpročius. Galbūt šaldytuve dar likę mažųjų pamėgtų sūrelių, tačiau iš anksto žinote – ryte nebus nė kvapo. Vadinasi, sūreliai taip pat turėtų atsidurti prekių sąraše.

Dalį jūsų pirkinių sąrašo jau turite, tad antrasis žingsnis – norimų produktų planavimas. Peržiūrėkite, kokias akcijas šią savaitę siūlo jūsų pamėgtas prekybos centras ir pagalvokite, iš kurių patraukliomis kainomis viliojančių produktų galėtų gimti sotūs pietūs ir vakarienės visai šeimai. Pavyzdžiui, kone perpus pigiau kainuojančios krevetės – puiki proga pasilepinti artėjant savaitgaliui, o minkštutėlė broilerių šlaunelių mėsa galėtų tapti puikia alternatyva jūsų pamėgtai vištienos krūtinėlei.

„Pirkinių sąrašo susidarymas prieš išeinant į parduotuvę – ne tik puiki ir labai paprasta priemonė sutaupyti pinigų, bet ir kovoti su maisto švaistymu. Apsipirkinėdami su sąrašu, išvengsite impulsyvių pirkinių, o planuodami pirkinius pagal prekybos tinklo kainų leidinį, sutaupysite tikrai ženklią pinigų sumą. Svarbiausia – nepamirškite saiko. Greitai gendančių produktų geriausia nusipirkti tik tiek, kiek spėsite suvalgyti, o štai ilgesnio galiojimo prekių verta įsigyti ir daugiau“, – sako prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

Laikas – pinigai

Sumaniai sudarytas pirkinių sąrašas padeda taupyti ne tik pinigų, bet ir laiko. Jei didesniems apsipirkimams dažniausiai renkatės tą pačią parduotuvę ir gerai prisimenate jos išplanavimą, sudarinėdami pirkinių sąrašą atsižvelkite į prekių išdėstymą. Pavyzdžiui, pirmąja produktų grupe sąraše turėtų būti vaisiai ir daržovės (šis skyrius įprastai būna pačioje parduotuvės pradžioje), tuomet – pieno produktai, mėsa ir žuvis. Tai padės išvengti nereikalingo klaidžiojimo, ieškant reikiamų produktų.

Net jei nežinote, kuriame prekybos centre šį kartą apsipirksite, prekių sąraše išlaikykite tą patį grupavimo principą: daržoves rašykite šalia vaisių, mėsą – šalia žuvies produktų, sūrį, varškę ar jogurtus – pieno produktų skiltyje.

Jei vaikštinėjimas parduotuvėse neteikia jums didelio malonumo, verta apsvarstyti ir prekių pristatymo į namus galimybę. Norimus produktus išsirinksite patogiai įsitaisę namuose ant sofos, o juos surinks ir tiesiai į namus pristatys kurjeriai. Taupu, greita, ir patogu!

Būkite inovatyvūs

Ant šaldytuvo priklijuotas ar piniginėje laikomas pirkinių sąrašas – patikimas variantas, tačiau pirkinių sąrašą sudaryti galima ir dar paprasčiau. Šiais technologijų laikais patogių išmaniųjų programėlių, skirtų pirkinių sąrašo planavimui, išties gausu.

Daugelis jų leidžia sudarinėti išlaidų suvestines, žymėti reikalingiausius produktus ir juos grupuoti, taip pat pateikia įvairių patarimų taupymo klausimais. Tokiu būdu galėsite ne tik sekti, kuriems produktams išleidžiate daugiausiai pinigų, bet ir sumaniai planuoti savo apsipirkimus.