Sumanaus taupymo planas

Nors žuvies bei jūros gėrybių asortimentas išties platus, mitybos specialistai atkreipia dėmesį, kad šių produktų lietuviai vis dar suvalgo gerokai mažiau, nei reikėtų. Pastebėta, kad kraštuose, kurių mitybos racione gausu žuvų, moliuskų, vėžiagyvių bei kitų jūros gėrybių, rečiau susiduriama su širdies ir kraujagyslių ligomis, žmonės džiaugiasi geresne savijauta, net ilgesne gyvenimo trukme.

Tad ir mitybos specialistai daugiau žuvies bei jūros gėrybių ragina valgyti ne šiaip sau: jose yra pagrindinių žmogui reikalingų maistinių medžiagų, lengvai virškinamų baltymų ir naudingųjų riebalų.

Krevetės lietuvių tarpe – bene populiariausios

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė pastebi, kad populiariausių žuvų trejetuke karaliauja lašiša, dorados ir upėtakiai, tačiau lietuviai itin pamėgę ir jūros gėrybes, kurių tarpe krevetės – itin perkamos.

„Pastebime, kad lietuviai dairosi ir ne tokių įprastų rūšių gėrybių, pavyzdžiui, midijų ar skraidkalmarių čiuptuvų. Norėdami pirkėjams pasiūlyti įvairesnių rūšių šviežios žuvies ant ledo, kiekvieną mėnesį pristatome vis kitą žuvį ir, žinoma, stengiamės pasiūlyti patrauklias kainas“, – teigia V. Budrienė.

Įvairiausių rūšių krevetės – viena universaliausių jūros gėrybių, mėgstama skirtingų šalių virtuvėse. Štai Azijoje krevetės bei jų lukštai dažniausiai naudojami sriuboms, Japonijoje – sušiams, o Europoje be krevečių vargiai galėtume įsivaizduoti ispanišką ryžių paella ar itališką žuvies troškinį cacciucco. Viduržemio jūros šalyse krevetės patiekaluose dažnai tampa ne tik prabangiu ingredientu, bet groja ir pagrindiniu smuiku. Daugelyje pasaulio šalių krevetės mėgstamos pagardintos citrinų sultimis arba patroškintos grietinėlės ir česnakų padaže.

Tad šią savaitę į mūsų pirkinių krepšelį keliauja virtos baltakojės blyškiosios krevetės, kurias čiumpame su puikia nuolaida, indelis grietinėlės ir česnako galva. Kelios minutės ir namuose tikra puota neišlaidaujant!

Krevetės česnakiniame grietinėlės padaže

Česnaką nulupkite ir supjaustykite jo skilteles ganėtinai stambiais, maždaug pusės centimetro griežinėliais. Įkaitinkite keptuvę, įdėkite šiek tiek sviesto, dalį česnakų ir leiskite jiems maždaug minutę apšilti šonus. Virtuvėje pasklidus maloniam česnako aromatui, sudėkite dalį krevečių (tiek, kad gražiai sutilptų keptuvėje) ir pakepinkite iš abiejų pusių maždaug po pusantros minutės. Kadangi krevetės jau virtos, ilgai kaitinti jų nereikia – pakaks, kad sušils. Taip iškepkite visas krevetes, naujai porcijai kaskart nepamiršdami įdėti šiek tiek sviesto ir česnakų.

Kai visos krevetės bus iškepusios, sudėkite jas į platesnį puodą, užpilkite grietinėlės (1 kg krevečių maždaug 300-400 mililitrų), pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais. Jei namuose turite šviežių žolelių – pasmulkinę įberkite ir jų. Ant nedidelės kaitros troškinkite krevetes maždaug 5-7 minutes, švelniai pamaišydami ir leisdami visoms krevetėms bent šiek tiek pasimaudyti padaže.

Mėgaukitės vienomis ar patiekite su skrudinta prancūziška duonele, kurią mirkykite nuostabaus skonio česnakiniame grietinėlės padaže.

Šaltinis
Temos
Projektas „Sumanaus taupymo planas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją