Sumanaus taupymo planas

Kaip pasakoja prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė, orams atvėsus į pirkėjų krepšelius dažniau keliauja natūraliais antioksidantais pasižymintys česnakai ir imbierai, sotūs ir maistingi avinžirniai, organizmui itin vertingų Omega-3 riebiųjų rūgščių turinčios jūrinės žuvys.

„Norintys valgyti sveiką, subalansuotą, visavertį maistą pirkėjai turi platų pasirinkimą ir visus metus gali džiaugtis ne tik vietos ūkininkų užaugintais, bet ir iš tolimesnių kraštų atkeliavusiais kokybiškais produktais. Nuo plataus visuomet šviežių vaisių ir daržovių pasirinkimo, iki sparčiai populiarėjančių ir savo maistinėmis savybėmis išsiskiriančių grūdinės kultūros produktų“, – sako V. Budrienė.

TOP 5 superproduktai kasdienėje mityboje

Avinžirniai

Pirmą kartą paragavę avinžirnių neretai nustemba, kiek daug gardžių patiekalų iš šio nebrangiai kainuojančio produkto galima pagaminti. Skrudinti avinžirniai – puikus pakaitalas mažiau sveikiems užkandžiams, o taip pat mėsą galintis pakeisti ingredientas įvairiems troškiniams.

Šis ankštinis produktas yra puikus baltymų, vitaminų ir skaidulų šaltinis. 100 g avinžirnių galime rasti apie 6 g skaidulų, kurios padeda kontroliuoti apetitą ir gerina žarnyno veiklą. Taip pat juose gausu folio rūgšties, geležies ir fosforo. Avinžirniai pasižymi žemu glikeminiu indeksu, todėl tinka žmonėms, kurie serga cukriniu diabetu.

Prekybos centre pamatę akciją šiam superproduktui nepabijokite įsigyti jo daugiau: avinžirnių, kaip ir daugumos kruopų, galiojimo laikas tikrai ilgas, o šį produktą savo virtuvės spintelėje verta turėti visada.

Česnakas

Česnakas – ne tik puikus prieskonis patiekalams gardinti, bet ir natūralus antioksidantas, reikalingas kovojant prieš į mūsų organizmą iš aplinkos patenkančius toksinus. Česnakuose

esantys eteriniai aliejai turi baktericidinių ir kitus mikroorganizmus neigiamai veikiančių savybių. Būtent eteriniai aliejai česnakams suteikia aštrų skonį ir kvapą.

Tikrai ne be reikalo nuo senų laikų česnakas buvo vienas pagrindinių vaistų gydant peršalimo ligas. Česnakuose esantys biologiškai aktyvūs junginiai labai efektyviai kovoja su įvairiais peršalimą sukeliančiais virusais ir įvairias infekcijas sukeliančiomis bakterijoms. Česnako ekstraktas neigiamai veikia ir grybelių augimą, turi priešparazitinių savybių.

Imbieras

Jau daugiau nei 2000 metų gydomaisiais tikslais naudojamas imbieras puikiai tinka ir patiekalams gardinti. Šis ryškaus skonio ir kvapo šakniavaisis – vienas labiausiai vertinamų prieskonių pasaulyje.

Imbieras veiksmingas mažinant virškinimo sutrikimus, turi antioksidantinį poveikį, geba slopinti uždegimus ir turi tiesioginį priešuždegiminį poveikį. Šis superproduktas gali padėti atsikratyti organizme susikaupusių toksinų, tad jį pamėgti turėtų ir tie, kurie nori stiprinti imuninę sistemą, spręsti virškinimo sutrikimų problemas.

Šviežią imbierą naudokite arbatoms, gardinkite juo žaliuosius kokteilius. Maisto gaminimui pasigaminkite džiovintų imbiero miltelių, o imuniteto palaikymui imbierą sutarkuokite, sumaišykite su medumi, citrina ir kasdien valgykite po porą šaukštelių ryte ir vakare. Kainuoja imbiero šaknis tikrai nedaug, o nauda organizmui – tiesiog milžiniška.

Obuolių actas

Mūsų močiutės namų virtuvės be obuolių acto tikriausiai neįsivaizdavo. Šis antibakterinių ir antioksidacinių savybių turintis produktas plačiai naudojamas ne tik maistui gaminti, bet ir sveikatos gerinimo tikslais.

Vartodami nepasterizuotą ir nefiltruotą obuolių actą, gausite natūralių virškinimo fermentų, kurie teigiamai veikia žarnyną. Tokiame acte gausu ne tik gerųjų bakterijų, bet ir baltymų, fermentų bei antioksidacinių medžiagų.

Obuolių acte esančios rūgštys padeda skaidyti riebalus, tad šaukšteliu acto verta pagardinti riebesnius patiekalus. Taip maistą organizmui bus lengviau suvirškinti. Actu galima gardinti ir vandenį ar gaiviuosius gėrimus, tačiau kaip ir visame kame, svarbus saikas. Per dieną kartu su maistu rekomenduojama suvartoti nuo 1 arbatinio šaukštelio iki 2 valgomųjų šaukštų obuolių acto.

Jūrinė žuvis

Didžiausia žuvų nauda sveikatai yra siejama su Omega-3 riebiosiomis rūgštimis, kurių žmogaus organizmas pats pasigaminti negeba. Būtent todėl vertingiausios žuvys yra tos, kurios savyje talpina didžiausią Omega-3 riebiųjų rūgščių kiekį. Viena iš tokių žuvų – lašiša, turinti ne tik didelį kiekį naudingųjų Omega-3 riebiųjų rūgščių, bet ir nemažai vitamino D bei B, kurie yra itin naudingi smegenų veiklai.

V. Budrienė pastebi, kad lašiša lietuvių tarpe metai iš metų neužleidžia savo pozicijų: „Populiariausių žuvų trejetuke lašišai kompaniją palaiko dorados ir upėtakiai, tačiau lietuviai noriai išbando ir naujoves. Norėdami pirkėjams pasiūlyti įvairesnių rūšių šviežios žuvies ant ledo, kiekvieną mėnesį pristatome vis kitą žuvį ir, žinoma, stengiamės pasiūlyti patrauklias kainas, kad kuo daugiau pirkėjų atrastų šį sveikatai itin naudingą superproduktą“.

Šaltinis
Projektas „Sumanaus taupymo planas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją