Sekant pinigus

Aptariamų asmenų valdomi žiniasklaidos kanalai nėra populiarūs, tačiau kartais jų paskelbta informacija aktyviai platinama tikrais ir išgalvotais profiliais prisidengusių bendraminčių socialiniuose tinkluose. Ypač jautriais atvejais tokia informacija gali kelti grėsmę ir nacionaliniam saugumui, todėl svarbu suprasti, kas juos finansuoja.

„Delfi“ tęsia straipsnių ciklą apie tai, kas ir kaip Lietuvoje finansuoja dezinformaciją. Pirmoje dalyje rašėme apie Rusijos valstybinę žiniasklaidą, o šioje – apie Lietuvos viešosios erdvės paraščių veikėjus. Vėliau skaitykite, kas lemia, ar jų projektai tampa sėkmingais.

K. Juraitis

Pirmosios grupės centre – 59 metų amžiaus Kazimieras Juraitis. Pagrindinis jo sklaidos kanalas yra „Pressjazz TV“, susijęs su viešosiomis įstaigomis „Tėvynės konduktoriai“ ir „Kaisakas“.

Pirmoji registruota Vilniuje, Pelesos g. 1-101. Šią patalpą valdo įmonė „Pelesos verslo centras“, kurios vienintelis akcininkas Michailas Bakša „Delfi“ su klausimais apie „Tėvynės konduktorius“ nukreipė į direktorių Sergejų Levčuką.

„Čia mūsų nuomininkai, – nurodė jis. – Žinau, kad kažkokias laidas veda. Nuomoja pas mus maždaug 40 kvadratinių metrų patalpą.“

Kazimieras Juraitis

VšĮ „Tėvynės konduktoriai“ dalininkai – Audrius Nakas, K. Juraitis, Dmitrij Glazkov ir Gediminas Paplauskas.

Su „Tėvynės konduktorių“ direktoriumi D. Glazkovu „Delfi“ susisiekti nepavyko. Juridinių asmenų registre nurodytu telefono numeriu atsiliepęs asmuo teigė, kad jis ne D. Glazkovas, o į elektroninį laišką direktorius neatsakė.

Registre nurodomas 45 metų amžiaus D. Glazkovo adresas yra Vilniaus rajono Buivydiškių kaime, o jame esančio gyvenamojo pastato ir ūkinio pastato savininkas – 1939 metais gimęs asmuo, pavarde Glazkovas.

„Tėvynės konduktoriai“ 2019 metais gavo 13142 eurus pajamų ir patyrė -1723 eurų grynąjį nuostolį. „Sodros“ duomenimis, įstaiga darbuotojų neturi.

VšĮ yra paramos gavėjas. Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, 2020 metais „Tėvynės konduktoriams“ pervesta pajamų mokesčio dalis (PMD) siekė 1683,57 euro – tokia suma susikaupė po 52 prašymų pervesti PMD.

Kaip „Delfi“ informavo VMI atstovai, duomenys apie tai, kokios konkrečiai įmonės ar gyventojai VšĮ skyrė paramą, nėra viešai skelbiama informacija.

Pats K. Juraitis yra dalyvavęs 2016 metų Seimo rinkimuose. Savo anketoje jis nurodė, kad turi 9320 eurų privalomo registruoti turto, o per metus gavo 2,26 euro pajamų.

Jis nurodė turintis septynis vaikus, tačiau anketoje įvardijo ne visų jų vardus. K. Juraitis teigė, kad yra VšĮ „Kaisakas“ direktorius ir tuometinio Seimo nario A. Nako konsultantas, žurnalistas-publicistas.

K. Juraičio registre nurodomas adresas – Vilniuje, Žvėryne. Tai penkių kambarių butas, kurio viena savininkių yra vyro sutuoktinė (paties K. Juraičio tarp savininkų nėra).

Tuo metu VšĮ „Kaisakas“ finansinių ataskaitų neteikia nuo 2017 metų. Kaip „Delfi“ informavo Registrų centro atstovai, teisės aktai numato, kad juridiniai asmenys, kurių finansiniai metai sutampa su kalendoriniais metais, metines finansines ataskaitas Registrų centrui turi pateikti kasmet ne vėliau kaip iki gegužės 31 dienos.

„Už metinių finansinių ataskaitų rinkinio nepateikimą numatyta administracinė atsakomybė, ji taikoma juridinio asmens vadovui – už šį pažeidimą skiriamų baudų dydis svyruoja nuo 200 iki 3 tūkst. eurų.

Be to, finansinių atskaitų teikimas konkrečiai viešosioms įstaigoms aktualus dar ir dėl to, kad nepateikus, Registrų centras gali savo iniciatyva tokiai viešajai įstaigai panaikinti paramos gavėjo statusą“, – aiškinama pateiktame komentare.

Tačiau „Kaisakas“ paramos gavėjo statusą vis dar turi. 2020 metais po 43 prašymų pervesti PMD VšĮ gavo 1390,97 euro.

K. Juraitis dar turi savo „Patreon“ paskyrą, kur jį vasario 19 dieną rėmė 21 „patronas“ ir per mėnesį skyrė 150 eurų. Jo tinklapyje dar galima rasti parduotuvę, kurioje siūloma įsigyti drabužių, paskaitų ir pan. (kainos svyruoja nuo 15 iki 136 eurų).

Su „Delfi“ K. Juraitis bendravo nenoriai. „Aš esu registruotas darbo biržoje ir mano veikla remiasi savanoriškais įstatymais (…) mano pagrindinės pajamos yra visos teisėtos“, – sakė jis, o po klausimo apie gyvenamąją vietą nutraukė pokalbį.

Audrius Nakas

A. Nakas

Kartu su K. Juraičiu dažnai galima pamatyti A. Naką. 53 metų aktorius, taip pat yra VšĮ „Ekspertai.eu“ dalininkas.

Kiti šios VšĮ dalininkas – Rolandas Boravskis, Rytis Saladžius, Lina Andriuškevičienė ir Vytautas Bakas. Kaip ir „Kaisakas“, „Ekspertai.eu“ vėluoja teikti finansines ataskaitas, tačiau PMD iš VMI gauna. 2020 metais po 20 prašymų pervesta 974,68 euro.

A. Nakas yra buvęs Seimo narys. Savo 2014 metų anketoje per rinkimus į Europos Parlamentą jis nurodė, kad yra vedęs ir turi keturis vaikus. Anksčiau vyras savo adresą nurodydavo Vilniaus Bistryčios g., tačiau butas priklauso kitiems asmenims.

„Delfi“ telefonu atsiliepęs A. Nakas nekalbėjo, į el. laišką neatsakė.

„Ekspertai.eu“ registruota Vilniaus I. Kanto al. esančiame bute, kuris priklauso Šarūnui Puidokui. Jis pristatomas kaip ekspertai.eu visuomeninių ir politinių procesų skyriaus vadovas.

K. Juraičio bendrijoje įvairiose vaizdo įrašuose dar pasirodo 37 metų advokatu prisistatantis Stanislovas Tomas, 47 metų Danielius Sruoga, 66-erių Rolandas Paulauskas ir 64-erių Zigmas Vaišvila.

Pastarieji du yra Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai. Jiems, kaip „Delfi“ informavo Seimo kanceliarija, mokamos valstybinės signataro rentos.

„Z. Vaišvilai Vyriausybės nutarimu nuo 2013 metų gruodžio 11 dienos, R. Paulauskui – nuo 2004 metų sausio 1 dienos“, – nurodyta atsakyme.

Šiuo metu signataro renta sudaro 38,79 proc. Seimo nario pareiginės algos, taigi vienos signataro rentos dydis siekia 1332 eurus per mėnesį.

Kaip žinia, valstybinės signataro rentos ir valstybinės signataro našlių ir našlaičių rentos mokamos iš valstybės biudžeto. Pagal amžių R. Paulauskui ir Z. Vaišvilai turėtų priklausyti ir senatvės pensijos.

Nekilnojamojo turto registro duomenimis, Z. Vaišvila kartu su sutuoktine valdo dalį gyvenamojo namo Vilniaus Valakupiuose, o R. Paulauskas yra gyvenamojo namo netoli Dvarčionių draustinio savininkas.

Būkime vieningi

Kita asmenų grupė yra susijusi su tinklapiu „Būkime vieningi“. Joje vaizdo įrašus skelbia 42 metų amžiaus Vaidas Lekstutis. Jis savo adresą nurodo Klaipėdos rajono Aukštiekimų kaime.

V. Lekstutis yra ir vienas VšĮ „Būkime vieningi“ steigėjų. Kiti steigėjai – 31-erių kretingiškis Martynas Burkauskas, 52 metų Olegas Titorenko iš Šilutės ir 50 metų Vygantas Kelertas iš Palangos. Juridinis asmuo registruotas patalpoje Klaipėdos Taikos pr., kurios savininkas yra „V. Kuršin individuali įmonė“.

2020 metais VšĮ „Būkime vieningi“ po vieno prašymo gavo 193,99 euro PMD. „Būkime vieningi“ „Patreon“ paskyrą vasario 19 dieną rėmė 20 „patronų“, kurie per mėnesį skyrė 123 eurus. Projektą dar siūloma paremti pinigus pervedant tiesiai į V. Lekstučio banko sąskaitą, per „Paypal“ arba kriptovaliutomis.

Vaidas Lekstutis

V. Lekstutis, kaip ir dauguma kitų veikėjų, į „Delfi“ el. paštu pateiktus klausimus neatsakė.

„Būkime vieningi“ tinklapyje galima rasti 56-erių Jono Kovalskio, 50-ies Ramūno Alaunio, 69-erių Algimanto Lebionkos, Lauryno Ragelskio ir Simono Zagursko publikacijų. Pastarasis, kaip ir V. Lekstutis bei O. Titorenko yra nuteistas už antivalstybinę veiklą: V. Lekstutis už okupacijos neigimą, o S. Zagurskas dėl Lietuvos valstybės apšmeižimo.

Pavieniai veikėjai

43 metų L. Ragelskis valdo tinklapį ldiena.lt. Internete galima rasti labai panašių tinklapių adresais 15min.online ar 20min.lt.

Ldiena.lt turi vieną „patroeną“, kuris skiria 7 eurus per mėnesį. Puslapis aukas renka ir piniginėmis perlaidomis, SMS, per „Paypal“, siūlo reklamuotis.

L. Ragelskis yra vieno daugiabučio Vilniaus Subačiaus g. bendrijos vadovas. NT registro duomenimis, jo 3 kambarių buto bendrasavininkė yra asmuo, pavarde Ragelskienė.

Dar vieną tinklapį „Infa.lt“ valdo 58 metų amžiaus Arvydas Daunys. Jam Vilniuje Žirmūnų g. priklauso trijų kambarių būtas.

2019 metais VšĮ „Infa.lt“ gavo 1184 eurus pajamų, uždirbo 28 eurus pelno. Darbuotojų neturinčiai įstaigai 2020 metais po 6 prašymų pervesta 183,07 euro PMD.

„Infa.lt“ dar siūloma paremti per „PaySerą“, banko pavedimu ir SMS.

Laisvas laikraštis

52 metų Aurimas Drižius per savo įmonę „Patikimas verslas“ valdo „Laisvą laikraštį“. 2019 metais įmonė gavo 47408 eurus pajamų, patyrė -9713 eurų nuostolį. „Sodros“ duomenimis, bendrovė turi vieną darbuotoją. „Laisvo laikraščio“ metinė prenumeratos kaina – 22 eurai.

A. Drižius „Delfi“ sakė, kad „Patikimas verslas“ kitų veiklų, be laikraščio leidybos, neturi.

„Kiek man žinoma, tai ne. O kodėl dabar jums tai parūpo?“, – stebėjosi žurnalistų skambučiu įmonės direktorius A. Drižius.

Pamokęs, kad nereikia pūsti muilo burbulų, jis paaiškino, kad įmonė išsilaiko iš prenumeratorių ir laikraščių pardavimų.

„Prenumeratorių yra daugiau negu 1,5 tūkst., jie sumoka metinę prenumeratą. Plius yra laikraščio pardavimai, kurie yra neblogi. Ten, tarkime, dar apie 7 tūkst. laikraščio išparduodame ir iš tų pinigų išsilaikome“, – kalbėjo A. Drižius. Jam priklausantis nekilnojamasis turtas Moliakalnio g., Vilniuje, šiuo metu yra areštuotas. A. Drižius patvirtino, kad tai vienintelis jam priklausantis NT.

„Mano asmeninis turtas yra mano problemos. Bet jeigu jums įdomu, tai lietuviška teisėsauga – viskas yra parašyta pas mus portale, ką aš apie ją galvoju. Esu persekiojamas jau daugiau negu 12 metų, teismas yra įvedęs cenzūrą, uždraudęs man rašyti straipsnius ir kriminalizavęs visą žurnalistiką“, – teigė A. Drižius.

Aurimas Drižius

Jis paaiškino, kad turto areštas yra jo profesinės veiklos rezultatas, jis tikino esąs nukentėjęs, kaltino teisėsaugą, lygindamas su nusikalstama gauja.

„Ir aš kažkada pasieksiu teisingumą, bet tam reikia laiko, savaime suprantama. Esu šešis kartus teistas už straipsnių rašymą. Ne tai, kad kažką apšmeižiau, bet už tai, kad parašiau straipsnį. Tai teismas pasakė, čia yra nusikaltimas. Teismas tau neleido rašyti“, – sakė A. Drižius, užsiminęs, kad tai ilga istorija.

Paklaustas apie leidinio perspektyvas, leidėjas atsakė: „Klausykit, tai jūs labai nesirūpinkite „Laisvu laikraščiu“, nežinau, kodėl čia taip parūpo. Laikraštis išsilaiko iš prenumeratos ir iš pardavimų.“

Maksimalietis

Tinklapį minfo.lt valdo VšĮ „Maksimalistinės psichoterapijos draugija“, kurios vienintelis dalininkas – 43 metų Marius Gabrilavičius.

2019 metais VšĮ gavo 198.672 eurus pajamų, uždirbo 28.981 eurą grynojo pelno.

Įstaiga turi penkis darbuotojus, o 2020 metais po 2 prašymų gavo 39,61 euro PMD.

„Maksimalistinės psichoterapijos draugijos“ pajamų šaltinis yra mano darbas su žmonėmis, priklausomais nuo priklausomybių“, – „Delfi“ sakė M. Gabrilavičius.

Direktorius negalėjo pasakyti, kokius veiklos rezultatus įstaiga pasiekė pernai.

„Aš dabar nežinau, reikia buhalterijoje žiūrėti, nepasakysiu“, – patikino M. Gabrilavičius.

Iš kitų veikėjų M. Gabrilavičius išsiskiria tuo, kad daug lėšų skiria reklamai socialiniame tinkle „Facebook“, iš viso yra išleidęs beveik 8 tūkst. eurų. Vadovas tai aiškino vertybių reklama.

„Aš reklamuoju savo vertybes, tai reiškia įrašus apie alkoholio žalą, narkotikų žalą, remiu savo įrašais tuos žmones, kurie yra irgi tame kelyje, kurie už prevenciją, už žmonių gydymą, o ne žalojimą narkotikais, psichoaktyviomis medžiagomis, ir dar neaišku kuo kitu.

Mediciniame formate yra visokių nuodų. Tai tiesiog leidome ir žmones šviečiame, kad visuomenė nepasiduotų žalingų lobistų įtakai. Grynai vertybiniais tikslais dėl to, kad nėra alternatyvios informacijos visuomenei, tik Soroso apmokama žiniasklaida vieną temą rašo, kad žmonės žinotų, kaip naudinga lobistams, o ne tai, kad žmogui būtų naudinga“, – kalbėjo M. Gabrilavičius.

Jis taip pat patvirtino, kad įstaigos veikloje naudojamas NT yra nuomojamas, o savo NT jis neturi.

Karžygiai

Projektą karzygys.lt valdo 41 metų Justinas Vaickus. Jis taip pat yra ir VšĮ „Liber continens“ dalininkas bei direktorius.

Įstaiga registruota vienoje netoli Vilniaus esančių sodų bendrijų ir turi tris darbuotojus. VšĮ neteikia finansinių ataskaitų, negauna pajamų mokesčio paramos.

„Delfi“ susisiekus su J. Vaickumi, direktorius komentuoti atsisakė ir paprašė klausimus atsiųsti paštu, kadangi tuo metu, kaip teigė, dažė lubas. Išsiuntus klausimus, į juos atsakymo negavome.

Susisiekus telefonu dar kartą, J. Vaickus informavo: „Žiūrėkite mūsų programas, mes jums ir atsakėme“.

Portale pateikiamoje transliacijoje į „Delfi“ klausimus tiesiogiai atsakyta nebuvo.

„Labai susirūpino mūsų materialine padėtimi. Tiesą sakant, kol jis nepaklausė, aš pats nepagalvojau, žinot“, – šaipėsi J. Vaickus.

Jis savo laidoje teigė, kad tai ne žiniasklaidos reikalas ir siūlė klausimus „susikišti“ į tris vietas.

„Aš kaip Melnikaitė pririšta sakysiu, kankinkit budeliai stipriau“, – kalbėjo J. Vaickus.

„Delfi“ J. Vaickaus klausė, ar jis iš projekto karzygys.lt gauna kokių nors pajamų ir kiek, taip pat, kas yra asmuo, kurio adresu įregistruota jo vadovaujama VšĮ „Liber continens“, kuo užsiima trys šios įstaigos darbuotojai. Taipogi klausėme, kas sieja su kitais kūrėjais, kuriuos J. Vaickus ragina paremti per „Patreon“ platformą.

Tinklapyje per „Patreon“ raginami paremti NeCentroEkspertą, Jotvingį, Liepą, Teismo Vikingą, Murloq17, Visatos Kelionę ir Zmogų. Jų turimų „patronų“ skaičius svyruoja nuo 0 iki 30, o per mėnesį gaunama suma nuo 0 iki 70 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (496)