Rinkis gyvenimą

Lietuvoje ne vienerius metus fiksuojamas didelis savižudybių skaičius, aukšti alkoholio vartojimo rodikliai. Rimtų pasekmių palieka ir smurtas artimoje aplinkoje. DELFI žurnalistai projekte ne tik analizuoja susidariusią situaciją, bet ir kviečia lietuvius neužsimerkti susidūrus su šiomis socialinėmis problemomis.

Tokių istorijų – tūkstančiai ir Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis tai grindžia skaičiais. 2017 m. iš viso užregistruota 10 973 nusikalstamų veikų, susijusių su smurtu artimoje aplinkoje. Iš jų – 3683 įvykdė neblaivūs įtariamieji: 92 proc. vyrų, 8 proc. moterų. Alkoholiu dvelkiantys smurtautojai taip pat patys įvairiausi – kaimo, miesto gyventojai, be išsilavinimo arba su aukštu laipsniu ir pavydėtinomis pareigomis.

Ir nors norėtųsi visą kaltę suversti alkoholiui, specialistai pabrėžia – priežastinis ryšys tarp alkoholio vartojimo ir smurto nėra vienareikšmiškas.

Asmenims, kurie jau turi nemažą alkoholio vartojimo stažą, gali keistis apsvaigimo vaizdas – žmogus tampa perdėm emocionalus, stiprios emocijos keičia viena kitą. Dar vėliau šis emocionalumas gali pereiti į agresiją – tereikia nedidelės provokacijos.
Psichiatrė Z. Skardinskaitė

Stiprios emocijos gali prišaukti bėdų

Nors smurtinis elgesys gali pasireikšti ir nevartojant alkoholio, vis dėlto Europos Sąjungos pagrindinių teisių agentūros atliktame smurto prieš moteris tyrime teigiama, kad moterys, kurių partneriai dažnai ir stipriai svaiginasi alkoholiu, daug dažniau patiria partnerio fizinį ir seksualinį smurtą.

Tyrimo duomenimis, kai partneris alkoholio nevartoja tiek, kad stipriai apsvaigtų, fizinio ir seksualinio smurto lygis – 5 procentai, kai partneris stipriai apsvaigsta kartą per mėnesį ar dažniau, smurto lygis – 23 procentai (daugiau – čia).

Tam antrina ir draudikai – smurtą šeimoje lydi alkoholis, įvairaus sunkumo galvos traumos, žandikaulio lūžiai, išmušti dantys ir kiti sužalojimai. Pasitaiko skaudžių atvejų, kai smurtas šeimoje baigiasi mirtimi.

Psichiatrė Zita Skardinskaitė DELFI pabrėžė, kad alkoholis neretai tik nuima „garpuodžio dangtį“ ir parodo, ką mes jau ilgai laikėme užgniaužę.

„Kiekvieno žmogaus organizmas alkoholį metabolizuoja skirtingai, tai priklauso nuo įgimtų, individualių savybių, alkoholio vartojimo stažo, tolerancijos, vartojamų medikamentų, esamos žmogaus būklės (dehidratuotas, nevalgęs, sergantis ir pan...). Dauguma žmonių žino savo individualią reakciją į tam tikrą alkoholio kiekį, tad ir apsisprendžia – vartoti jį ar ne tam tikroje situacijoje.

Alkoholis yra nervų sistemos depresantas, t. y. slopina psichinius procesus, žmogus tampa lėtesnis, mažiau dėmesingas, lėtėja reakcijų greitis, vėliau jis gali veikti euforizuojančiai, o galiausiai, didinant dozę, galima pasiekti miego ar net komos būseną.

Kitaip tariant, galima teigti, kad alkoholis tarsi susilpnina žmogaus kontrolę, tarsi nuima „garpuodžio dangtį“, ir pasirodo tai, ką mes laikėme užspaudę, kam neleidome pasireikšti“, – aiškino psichiatrė.

ES pagrindinių teisių agentūros atliktas tyrimas rodo:
Kai partneris alkoholio nevartoja tiek, kad stipriai apsvaigtų, fizinio ir seksualinio smurto lygis – 5 procentai, kai partneris stipriai apsvaigsta kartą per mėnesį ar dažniau, smurto lygis – 23 procentai.

Anot jos, smurto proveržiui gali prireikti nedidelio preteksto.

„Asmenims, kurie jau turi nemažą alkoholio vartojimo stažą, t.y. besivystančią ar jau išsivysčiusią priklausomybę, gali keistis apsvaigimo vaizdas – žmogus tampa perdėm emocionalus, stiprios emocijos keičia viena kitą... Dar vėliau šis emocionalumas gali pereiti į agresiją – tereikia nedidelės provokacijos ir prasideda muštynės. Ir taip kiekvienas kitas alkoholio pavartojimas bus lydimas sunkiai kontroliuojamos agresijos“, – prognozavo pašnekovė.

Perspėja dėl esminės klaidos

Šia tema itin daug pasisakyti gali ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Sveikatos tyrimų instituto vadovas dr. Mindaugas Štelemėkas. Jo daktaro disertacijos darbo tema – „Alkoholio vartojimo socialinė ir ekonominė žala Lietuvoje“ (2014 m., mokslinis vadovas – doc. dr. Aurelijus Veryga).

„Alkoholis yra svarbus su nusikalstama veikla susijęs veiksnys. Didelė dalis Lietuvoje įvykdomų smurtinių nusikaltimų yra padaromi apsvaigus nuo alkoholio, o bendroje nusikaltimų statistikoje neblaivių asmenų padaromi nusikaltimai sudaro 7 proc.“, – rašo jis.

Alkoholio vartojimo ir nusikalstamumo ryšys, jo teigimu, yra seniai žinomas ir tyrinėjamas įvairių šalių mokslininkų. Iš tokių nusikaltimų išskiriami tokie kaip užpuolimai, sužeidimai (įvairaus laipsnio) ir žmogžudystės.

„Jei iš visų nusikalstamų veikų apie 7 proc. buvo siejami su alkoholio vartojimu, tai atskirai vertinant smurtinius nusikaltimus, tokius kaip sunkūs sveikatos sutrikdymai ir žmogžudystės, didžioji dalis gali būti siejami su alkoholio vartojimu. Labai didelė dalis išžaginimų (vertinant kai kurių metų išžaginimų statistiką – didžioji dalis) ir viešosios tvarkos pažeidimų taip pat siejami su neblaivumu. <...> kitose šalyse alkoholio žmogžudystės siejamos su maždaug puse atvejų, kuomet nusikaltimą įvykdo neblaivūs asmenys (Lietuvoje šis dalis buvo 74 proc.). Tačiau taip pat atkreipiamas dėmesys ir į tai, kad maždaug tokia pati proporcija aukų (nužudytųjų), taip pat buvo neblaivūs“, – analizės duomenimis dalijosi M. Štelemėkas.

Alkoholis yra svarbus su nusikalstama veikla susijęs veiksnys. Didelė dalis Lietuvoje įvykdomų smurtinių nusikaltimų yra padaromi apsvaigus nuo alkoholio, o bendroje nusikaltimų statistikoje neblaivių asmenų padaromi nusikaltimai sudaro 7 proc.
M. Štelemėkas

Visgi jis pabrėžia nepadaryti esminės klaidos ir tarp alkoholio bei smurtinio elgesio nedėti lygybės ženklo.

„Alkoholizmas yra tik galutinė „stotelė“, bet priklausomybės alkoholiui neturintys (t.y. asmenys, vis dar pakeliui link tos „galutinės“ stotelės) ir pasigėrę asmenys taip pat gali padaryti tuos pačius labai skaudžius nusikaltimus arba sukelti mirtis dėl išorinių priežasčių (traumų, nelaimingų atsitikimų, avarijų). Jei kalbame tik apie kovą su alkoholizmu, tuomet nematome visos problemos ir plataus alkoholio vartojimo poveikio fenomeno“, – pabrėžė pašnekovas.

„Išplautos“ ribos

„Ąžuolyno klinikos“ direktorius, gydytojas psichiatras psichoterapeutas Raimundas Alekna pabrėžia, kad alkoholio poveikis kiekvienam žmogui – be galo skirtingas. Vieno tyrimo autoriai aiškinosi, kaip į alkoholį reaguoja skirtingų šalių žmonės.

„Buvo pastebėta, kad Viduržemio šalių gyventojai po taurelės tampa socialesni, atviri bendravimui, o britai bei skandinavai – labiau linkę į agresiją, gašlumą. Tada tyrėjai alkoholį pakeitė placebu – žmonės nežinojo, kad gėrė ne alkoholį ir jų elgesys buvo identiškas pirminėms išvadoms. Prof. M. Gosopas knygoje „Gyvenimas su narkotikais“ aprašė ne vieną studiją, kai žmonės mokosi elgesio iš kitų. Pavartoję naujas medžiagas jie nežino, kokio poveikio tikėtis, ir tai perima iš savo aplinkos, savo sociumo. Jie išmoksta, ką ir kaip turi jausti“, – aiškino R. Alekna.

Psichiatras atkreipia dėmesį, kad smurtas yra glaudžiai susijęs su asmenų psichologinėmis problemomis, netinkama emocijų kontrole, nemokėjimu spręsti konfliktų, išmoktu elgesiu, aukos ir smurtautojo bendravimo ypatybėmis, turimomis smurtą pateisinančiomis vertybėmis. Itin didelį vaidmenį, specialisto teigimu, turi šeima.

Raimundas Alekna

„Galbūt vienas šeimos atstovas gerdavo tik du kartus per metus, bet abu kartus išgėręs buvo labai agresyvus. Yra tikimybė, kad tokį elgesį stebėjusi atžala pasąmonėje tai užfiksavo ir užaugęs elgsis panašiai“, – kalbėjo R. Alekna.

Jis pabrėžė, kad priklausomybė – tai psichinė, psichologinė problema.

„Tik klinikiniais atvejais ji skirstoma į atskirus susirgimus – priklausomybę nuo alkoholio, narkotikų, lošimų, rūkymo. Neretai šios priklausomybės gali transformuotis viena iš kitos ir vis daugiau tyrėjų pabrėžia, kad šių priklausomybių ribos – labai „išplautos“, neaišku, kur viena prasideda, o kita – baigiasi. Priklausomybės – itin kompleksinė problema“, – akcentavo pašnekovas.

Smurtas, jo teigimu, taip pat yra viena priklausomybės formų.

„Yra žmonių, turinčių polinkį smurtauti, norą kitam sukelti skausmą. Yra ir kita pusė, turinti sadomazochistinių apraiškų. Alkoholį vartojantis žmogus gerai jaučiasi tik trumpą laiką. Vėliau – fizinės, moralinės pagirios. Pacientai kartais pripažįsta, kad jiems patinka blogai jaustis, gera savijauta tarsi atsibosta. Viskas yra daug subtiliau, nei kartais galvojame. Ne priežastinio ryšio čia reikia ieškoti, čia kompleksinė problema“, – kalbėjo R. Alekna.

Gydytojas pasakojo turėjęs „koduotų“ pacientų, kur vienos priklausomybės slopinimas pažadino kitas.

„Grįžta vėl ta moteris, kuri prašė padėti vyrui, ir sako – vyras nebegeria, tačiau dabar jis labai piktas, agresyvus, prieš mane smurtauja psichologiškai. Mūsų pasąmonėje glūdi baisūs dalykai ir kai kuriems alkoholis „nuima“ kontrolę, į paviršių išleisdamas visas nuoskaudas, nuo vaikystės slėptas emocijas“, – aiškino ilgametę patirtį turintis gydytojas ir pridūrė, kad psichiškai sveikas žmogus gerti pradeda būdamas blaivus.

„Jis žino, kad vėliau sės girtas prie vairo, bet, vadinasi, jį problemos tiek slegia, kad jis geriau pasirinks rizikingą saviapgaulės mechanizmą. Žmogus moka labai gerai save kvailinti“, – įsitikinęs jis.

Psichiatro tikinimu, norint padėti priklausomybių – alkoholio, smurto – kamuojamam žmogui būtinas sisteminis įsikišimas. Veikti esą turi visa šeima, darbinė aplinka. Vienas pacientas, akcentuoja pašnekovas, lauke ne karys.

Mūsų pasąmonėje glūdi baisūs dalykai ir kai kuriems alkoholis „nuima“ kontrolę, į paviršių išleisdamas visas nuoskaudas, nuo vaikystės slėptas emocijas.
Psichiatras R. Alekna

„Labai dažnai pasiekiame itin gerą efektą dirbdami su geriančiųjų šeimomis, mokydami keisti atsaką į geriantįjį, laiku pažinti ir padėti. Alkoholizmas yra liga, o tą, kuris geria, mes norime nubausti. Problemos tai neišspręs. Žmogų reikia gydyti. Iš darbo jį reikia išmesti dėl to, kad jis nesilanko darbe, o ne dėl to, kad turi alkoholizmo problemų“, – aiškino R. Alekna.

Gydytojo teigimu, neretai pagalbos kreipiamasi per vėlai – straipsnio pradžioje kalbėjusi moteris – reta pacientė. Yra stiprių asmenybių, kurios psichologinio, materialinio smurto netoleruoja ir palieka toksišką antrąją pusę, tačiau, pastebi specialistas, visuomenėje daugelis vis dar linkę kentėti „lengvesnes“ smurto apraiškas, bando savaip „gydyti“ artimą, toleruoti, nesėkmingai jį pakeisti, tačiau mažiau pastebimos smurto formos neretai sukelia dar stipresnius neigiamus padarinius nei akivaizdus fizinis smurtas.

„Mano mamai nepasisekė su vyru, bet štai aš sugebėsiu, parodysiu jai, kad meilė gali pakeisti žmogų. Praeina labai daug laiko, kol tokia pora suvokia, kad viskas eina tik prastyn, kad reikalingas specialisto įsikišimas“, – pastebėjo pašnekovas.

Tiesa, tai esą neretai suvokia ir pripažįsta tik viena – kenčianti – pusė.

„Aš žinau, ko sulaukčiau užsiminusi, kad vyrui reikia specialisto iš šalies pagalbos. Lengva kalbėti, kad reikia kreiptis pagalbos, tačiau vienodai sunku pas mediką atvesti tiek alkoholizmo palaužtą girtuoklį, tiek mano vyrą – jie abu neigs, kad yra problemų. Nežinau, koks turėtų įvykti sukrėtimas, kad jis persigalvotų. Skyrybos?“, – retoriškai mąstė Alina.

Smurtas teisės požiūriu yra baudžiamąją atsakomybę užtraukiantis nusikaltimas, kurį reikia nutraukti ir už kurį asmenys yra baudžiami kriminalinėmis bausmėmis. Nesvarbu, asmuo buvo girtas ar blaivus – nedvejodami kreipkitės pagalbos. Daugiau apie smurtą artimoje aplinkoje, jo atpažinimą ir prevenciją – skaitykite čia.

Pagalba turintiems priklausomybių
Norėdami gauti pagalbos kreipkitės į savo šeimos gydytoją ar artimiausią Priklausomybės ligų centrą:
RPLC Vilniaus filialas 8(52)137808 registratura@rplc.lt P. Širvio g. 5
RPLC Kauno filialas 8(37)333255 registratura.kaunas@rplc.lt Giedraičių g. 8
RPLC Klaipėdos filialas 8(46)415025 registratura.klaipeda@rplc.lt Taikos pr. 46
RPLC Šiaulių filialas 8(41)455644 registratura.siauliai@rplc.lt Daubos g. 3
RPLC Panevėžio filialas 8(45)582673 registratura.panevezys@rplc.lt Elektronikos g. 6
Anoniminių alkoholikų draugija +370 685 05191 info@aalietuvoje.org
Pilnų namų bendruomenė +370 698 73005 info@pnb.lt
Bendrojo pagalbos centro numeris – 112.
Specializuotos pagalbos centrų sąrašas ir kontaktai pagal savivaldybes:
Emocinės paramos tarnyba Telefono numeris El. adresas Darbo laikas
„Pagalbos moterims linija“ 8 800 66366 pagalba@moteriai.lt kasdien visą parą
„Vilties linija“ 116 123 vilties.linija@gmail.com kasdien visą parą
„Linija Doverija“ (pagalba paaugliams ir jaunimui teikiama rusų kalba) 8 800 77277 II-VI 16:00-20:00
Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba 8 800 10 800 Pirmadieniais – ketvirtadieniais: 8.00-19.00 val.
Penktadieniais: 8.00-18.00 val.
SPC kontaktai:
Specializuotos pagalbos centrų, 2017 metais teikiančių specializuotą kompleksinę pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims, sąrašas pagal savivaldybes
Savivaldybė Organizacijos pavadinimas Tel. Nr. El. pašto adresas
Akmenės r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Alytaus m. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Alytaus r. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Anykščių r. Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464 anyksciumoterys@gmail.com
Birštono Moterų teisių asociacija (buv. Kauno moterų draugija 8 603 89833 mota.mums@gmail.com
Biržų r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Druskininkų Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Elektrėnų Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Ignalinos r. Visagino šeimos krizių centras 8 699 20069 8 686 60657 viltisvskc@gmail.com
Jonavos r. Moters pagalba moteriai 8 618 40044 vinfo@moters-pagalba.lt
Joniškio r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Jurbarko r. Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 446 61565 8 616 55877 taurage@moterscentras.w3.lt
Kaišiadorių r. Asociacija „Kauno moterų draugija“ 8 603 89833 kmd.asoc@gmail.com
Kalvarijos Marijampolės apskrities moters veikos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Kauno m. Kauno apskrities moterų krizių centras 8 679 31930 kaunoaspc@kamkc.lt
Kauno r. Asociacija „Kauno moterų draugija“ 8 603 89833 kmd.asoc@gmail.com
Kazlų Rūdos Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Kelmės r. Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 446 61565 8 616 55877 taurage@moterscentras.w3.lt
Kėdainių r. Moters pagalba moteriai 8 618 40044 info@moters-pagalba.lt
Klaipėdos m. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 46 350099 8 650 60094 kmn@moteriai.lt
Klaipėdos r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024 8 605 82331 kretingosmoterys@gmail.com
Kretingos r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024 8 605 82331 kretingosmoterys@gmail.com
Kupiškio r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Lazdijų r. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Marijampolės Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Mažeikių r. Telšių krizių centras 8 609 02636 8 682 29459 8 444 74282 kriziucentras@gmail.com
Molėtų r. Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464 anyksciumoterys@gmail.com
Neringos m. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 46 350099 8 650 60094 kmn@moteriai.lt
Pagėgių Koordinacinis centras „Gilė“ 8 610 10715 koordinaciniscentras@gmail.com
Pakruojo r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Palangos m. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 46 350099 8 650 60094 kmn@moteriai.lt
Panevėžio m. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Panevėžio r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Pasvalio r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Plungės r. Telšių krizių centras 8 609 02636 8 682 29459 8 444 74282 kriziucentras@gmail.com
Prienų r. Asociacija „Kauno moterų draugija“ 8 603 89833 kmd.asoc@gmail.com
Radviliškio r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Raseinių r. Raseinių krizių centras 8 657 87475 info@kriziucentras.eu
Rietavo Telšių krizių centras 8 609 02636 8 682 29459 8 444 74282 kriziucentras@gmail.com
Rokiškio r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Skuodo r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024 8 605 82331 kretingosmoterys@gmail.com
Šakių r. Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Šalčininkų r. Moterų informacijos centras 8 650 95216 8 5 2629003 spc@lygus.lt
Šiaulių m. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Šiaulių r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Šilalės r. Koordinacinis centras „Gilė“ 8 610 10715 koordinaciniscentras@gmail.com
Šilutės r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024 8 605 82331 kretingosmoterys@gmail.com
Širvintų r. Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Švenčionių r. Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Tauragės r. Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 446 61565 8 616 55877 taurage@moterscentras.w3.lt
Telšių r. Telšių krizių centras 8 609 02636 8 682 29459 8 444 74282 kriziucentras@gmail.com
Trakų r. Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Ukmergės r. Moters pagalba moteriai 8 618 40044 info@moters-pagalba.lt
Utenos r. Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464 anyksciumoterys@gmail.com
Varėnos r. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Vilkaviškio r. Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Vilniaus m. (išskyrus Naujininkų, Grigiškių, Naujosios Vilnius seniūnijas) Vilniaus m. (Naujininkų, Grigiškių, Naujosios Vilnius seniūnijos) Vilniaus moterų namai Moterų informacijos centras 8 5 2616380 vmotnam@vmotnam.lt
Vilniaus r. Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Visagino r. Visagino šeimos krizių centras 8 699 20069 8 686 60657 viltisvskc@gmail.com
Zarasų r. Visagino šeimos krizių centras 8 699 20069 8 686 60657 viltisvskc@gmail.com
SVARBU. bukstipri.lt - Vidaus reikalų ministerijos administruojama internetinė svetainė, skirta žmonėms, susidūrusiems su smurtu artimoje aplinkoje.
Bendrojo pagalbos centro numeris – 112.
Pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims visoje Lietuvoje teikia Specializuotos pagalbos cendivai (SPC). Patyrėte fizinį, psichologinį, seksualinį, ekonominį smurtą? Nedvejodami kreipkitės nurodytais kontaktais pagal savo gyvenamąją vietą:
Regionas Specializuotos pagalbos centras Telefonai, el.paštas
Akmenės r., Joniškio r.,Pakruojo r., Radviliškio r., Šiaulių m., Šiaulių r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232
mvic@splius.lt
Alytaus m., Alytaus r., Druskininkų sav., Lazdijų r., Varėnos r. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287
info@ammkc.lt
Anykščių r., Molėtų r., Utenos r. Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464
anyksciumoterys@gmail.com
Birštono sav., Kaišiadorių r., Kauno r., Prienų r. Moterų teisių asociacija 8 603 89833
mota.mums@gmail.com
Panevėžio m., Panevėžio r., Biržų r., Kupiškio r., Pasvalio r., Rokiškio r. Lietuvos agentūros "SOS vaikai" Panevėžio skyrius 8 699 86866
paramosnamai@gmail.com
Elektrėnų sav., Šalčininkų r., Širvintų r., Trakų r., Švenčionių r., Vilniaus m.(Naujininkų, N.Vilnios, Grigiškių seniūnijos), Vilniaus r. Moterų informacijos centras 8 650 95216
skpc@lygus.lt
Visagino m., Ignalinos r., Zarasų r. Visagino šeimos krizių centras 8 699 20069
viltisvskc@gmail.com
Jonavos r., Kėdainių r., Ukmergės r. Kauno moterų linija 8 618 40044
skpc@moterulinija.lt
Tauragės r., Kelmės r., Jurbarko r. Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 616 55877
taurage@moterscentras.w3.lt
Marijampolės sav., Kalvarijos sav., Kazlų Rūdos sav., Šakių r., Vilkaviškio r. Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 63355007
spc.mar@gmail.com
Kauno m. Kauno apskrities moterų krizių centras 8 679 31930
kaunoaspc@kamkc.lt
Klaipėdos m., Neringos m., Palangos m. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 650 60094
kmn@moteriai.lt
Kretingos r., Klaipėdos r., Skuodo r., Šilutės r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 605 82331
kretingosmoterys@gmail.com
Telšių r., Mažeikių r., Plungės r., Rietavo sav. Telšių krizių centras 8 671 16590
spc.telsiai@gmail.com
Šilalės r., Pagėgių sav. Koordinacinis centras "Gilė" 8 610 10715
koordinaciniscentras@gmail.com
Raseinių r. Raseinių krizių centras 8 428 52177
info@kriziucentras.eu
Vilniaus m.(išskyrus Naujininkų, N. Vilnios, Grigiškių seniūnijas) Lietuvos moterų teisių įtvirtinimo asociacija 8 664 31207
pagalba@skpcpagalba.lt
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)