Rinkis gyvenimą

Lietuvoje ne vienerius metus fiksuojamas didelis savižudybių skaičius, aukšti alkoholio vartojimo rodikliai. Rimtų pasekmių palieka ir smurtas artimoje aplinkoje. DELFI žurnalistai projekte ne tik analizuoja susidariusią situaciją, bet ir kviečia lietuvius neužsimerkti susidūrus su šiomis socialinėmis problemomis.

Atėjus rudeniui ir atvėsus orams, susidaro palankios aplinkybės plisti įvairioms infekcijoms. Gripas – ypač pavojinga sezoninė liga, nuo kurios galima pasiskiepyti.

„Kasmet gaunama nauja vakcina, prieš tai Europoje vyksta tyrimai, kokios atmainos dabar vyrauja, pagal tai gaminama vakcina. Dabar gauta vakcina yra keturvalentė, kuri yra labai efektyvi ir neturi didelių pašalinių poveikių“, – sakė N. Šertvytienė.

Šiais metais nuo gripo ir COVID-19 galima pasiskiepyti tą pačią dieną vieno vizito metu.

Peršalimas

„Pernai metais skiepijome atskirai, vieną kartą nuo koronaviruso, kitą kartą nuo gripo, dabar žinome, kad galime skiepyti kartu. Jie gerai toleruojami, vienas skiepas gali sustiprinti kito poveikį“, – kalbėjo gydytoja.

Gripas sukelia staigius simptomus – iš pradžių žmogus pajaučia greitai pakilusią, aukštą temperatūrą. Tada prasideda kaulų, raumenų, galvos, akių obuolių skausmai. Vėliau atsiranda sloga, gerklės skausmas, sausas kosulys.

„Jei atsiranda pirmi simptomai, žmogus turi izoliuotis, kad neapkrėstų kitų. Gydymas yra simptominis, vaistai, kurie mažina temperatūrą. Tačiau jie turi būti naudojami tik tada, kai temperatūra aukšta, didesnė nei 38,5 laipsnio. Be simptominio gydymo yra gerklės skalavimas, vitaminas C ir D, cinko preparatai, arbatos, medus, imbieras“, – sakė N. Šertvytienė.

Veiksmingiausia apsauga nuo gripo yra skiepas, kuris apsaugo nuo itin sunkios ligos. Kitos apsaugos priemonės yra panašios kaip ir dėl COVID-19: kontakto vengimas su kitais žmonėmis, susibūrimų vengimas, tinkama mityba, tinkama apranga, rankų dezinfekcija, patalpų vėdinimas. Padeda ir grūdinimasis, tačiau jis turi trukti visus metus.

Vakciną nuo gripo valstybės lėšomis gauna rizikos grupių pacientai: vyresni nei 65 metų pacientai, žmonės, sergantys lėtinėmis ligomis, nėščiosios, turintys imunodeficitą.

„Nemokamas skiepijimas yra poliklinikose, kur pacientas priregistruotas. Taip pat pacientas gali pasiskiepyti ir kitose gydymo įstaigose arba vaistinėse, bet tai yra mokama“, – kalbėjo gydytoja.

Nuo gripo yra sukurti ir vaistai, tačiau jų efektyvumas priklauso nuo to, kada pacientas juos pradeda vartoti.

„Todėl rekomenduojama juos vartoti kuo anksčiau, jau pirmą ar antrą parą nuo simptomų pradžios. Bet tai receptinis vaistas, kurį išrašyti gali tik gydytojas“, – sakė pašnekovė.

„Delfi“ primena, kad norint pasiskiepyti vakcina nuo gripo, reikia kreiptis į savo gydymo įstaigą, kurioje žmogus yra registruotas. Jei rizikos grupei žmogus nepriklauso ir nori pasiskiepyti savo lėšomis, kreiptis galima į bet kurią sveikatos priežiūros įstaigą.

Tuo metu vakcinomis nuo COVID-19 galima pasiskiepyti bet kurioje sveikatos priežiūros įstaigoje. Reikia skambinti į gydymo įstaigos registratūrą arba registruotis internetu koronastop.lrv.lt puslapyje bei per išankstinę pacientų registracijos sistemą – ipr.esveikata.lt.

Praėjusį sezoną paskiepyta 50 tūkstančių COVID-19 vakcinos dozių, gripo – apie 200 tūkstančių gripo vakcinos dozių, įsigytų valstybės lėšomis. Nuo gripo pasiskiepijo 12 proc. žmonių daugiau nei prieš tai buvusį sezoną.

Kiek anksčiau Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento, Sveikatos stiprinimo skyriaus patarėja Ginreta Megelinskienė pasakojo, kad šiais metais gripo vakcina, įsigyta už valstybės lėšas, yra „Influvac tetra“, jos įsigyta apie 200 tūkstančių dozių. Vakcina nuo COVID-19 įsigyta iš „Biontech-Pfizer“, jos įsigyta 115 tūkstančių suaugusių dozių ir 4 800 dozių 5–11 amžiaus vaikų skiepijimui.

LNK Žinių reportažą rasite čia: