Rinkis gyvenimą

Lietuvoje ne vienerius metus fiksuojamas didelis savižudybių skaičius, aukšti alkoholio vartojimo rodikliai. Rimtų pasekmių palieka ir smurtas artimoje aplinkoje. DELFI žurnalistai projekte ne tik analizuoja susidariusią situaciją, bet ir kviečia lietuvius neužsimerkti susidūrus su šiomis socialinėmis problemomis.

Jei toks sprendimas jums atrodo itin keistas ir negalite įsivaizduoti net savaitės be taurės, stikliuko ar bokalo – specialistai jau galėtų įtarti pirmuosius priklausomybės požymius. Tiesa, kaip jie pabrėžia, pačiam žmogui labai sunku suprasti, kada jau peržengta riba tarp socialaus laisvalaikio ir girtos kasdienybės, todėl bent orientaciškai padėti gali keli populiarūs testai, padėsiantys susivokti, kas kurį valdo – jūs alkoholį ar jis jus.

Žmogus negali įvertinti savo priklausomybės

Pasaulio sveikatos organizacija skaičiuoja, kad kasmet dėl nesaikingo alkoholio vartojimo pasaulyje miršta 3 mln. žmonių. Alkoholis tiesiogiai ir netiesiogiai yra atsakingas už daugiau kaip 200 ligų ir įvairių sužeidimų, tačiau daug žmonių dar neįsivaizduoja savo laisvalaikio be taurės ar bokalo.

„Esminė klaida, kurią daro didžioji dalis populiacijos, yra manymas, kad žmogus gali adekvačiai suvokti, kada jis jau priklausomas. Jei tai būtų taip paprasta, priklausomybė nebūtų pirmaujanti sveikatos problema rytų Europoje. Pats žmogus dažniausiai suvokti problemos ir kritiškai vertinti situaciją, deja, negali. Jis gali save analizuoti tik tada, kol dar nėra problemos, nes vėliau vertinimo skalė labai išsikreipia į vieną pusę“, – pabrėžė Respublikinės Vilniaus ligoninės Tokslikologijos skyriaus vadovas Robertas Badaras.

Esminė klaida, kurią daro didžioji dalis populiacijos, yra manymas, kad žmogus gali adekvačiai suvokti, kada jis jau priklausomas.
R. Badaras

Dėl to, jo teigimu, vis dar gajos (bet neefektyvios) tradicijos „pasigydysiu pats“, o įvairūs testai ir klausimynai yra orientaciniai ir neturintys nieko bendra su priklausomybių diagnostika.

„Na, pavyzdžiui, Pasaulio sveikatos organizacija turi savo kriterijus, kaip apibrėžiama priklausomybė. Jei patenkinami 3 iš 7 kriterijų per pastaruosius 12 mėnesių, didelių variacijų ir intepretacijų ten nėra. Neseniai buvo publikuotas tyrimas, kuris paneigė iki šiol vyravusią nuomonę, kad mažos dozės nėra kenksmingos arba net turi gerą poveikį. Saugių ir mažai rizikingų kiekių nėra“, – kalbėjo toksikologas.

Probleminis ir rizikingas vartojimas laikomas tarpiniu pereinant į mediciniškai gydomus alkoholio vartojimo sutrikimus, tokius kaip piktnaudžiavimas alkoholiu ar priklausomybė nuo alkoholio (alkoholizmas). Pasak R. Badaro, žmogaus polinkį į priklausomybę alkoholiui daug greičiau pastebės jo artimieji, nei jis pats.

Mato prošvaisčių

D. Jokūbonis
Tyrimų duomenimis vis dar esame tarp daugiausiai vartojančių šalių Eurpoje, o penktadalis Lietuvos gyventojų viršija mažos rizikos alkoholį vartojimo lygį.

LSMU MA Psichiatrijos klinikos asistentas, priklausomybės ligų psichiatras Darius Jokūbonis sutiko, kad dauguma šalies, kaip ir beveik pusė pasaulio gyventojų, bent kartais vartoja alkoholį, tačiau jis pabrėžė matantis teigiamų pokyčių.

„Tyrimų duomenimis vis dar esame tarp daugiausiai vartojančių šalių Eurpoje, o penktadalis Lietuvos gyventojų viršija mažos rizikos alkoholį vartojimo lygį. Tendencijos, kad ir nežymiai, rodo alkoholio vartojimo pasekmių mažėjimą, Lietuvoje, kaip ir kitose Europos šalyse jaunimas atsigręžia į sveikos gyvensenos alternatyvas“, – kalbėjo jis.

Tai išties iliustruoja ir naujausi skaičiai. CNN neseniai aprašytame tyrime skelbiama, kad jauni britai šiandien vartoja žymiai mažiau alkoholio, vis madingesnė tampa ir visiška abstinencija. Tyrėjų skaičiavimais, 2005 m. alkoholio nevartojo 18 proc. 16-24 m. jaunimas. 2015 m. šis skaičius kone padvigubėjo ir siekė 29 proc. Todėl nenuostabu, kad Jungtinėje Karalystėje labai populiarūs judėjimai, tokie kaip „Sober for October“ ar „Dry January“, kuomet žmonės noriai priima iššūkį negerti vieną mėnesį.

„Be to, Didžiojoje Britanijoje populiarėja Priklausomybės Studijų Draugijos rekomenduojamų gyvensenos mobiliųjų programėlių naudojimas, kurių pagalba galima stebėti ir įsivertinti alkoholio vartojimo riziką, gauti personalizuotą atgalinį ryšį apie rizikas, atsižvelgiant į sveikatos būklės aplinkybes, kaip palaikyti subalansuotos gyvensenos įpročius“, - informavo gydytojas.

Jis priminė, kad įvertinti asmeninę žalingo alkoholio vartojimo riziką galima atlikus laisvai internete prieinamą AUDIT testą.

„Visgi, labai reiktų suklusti, išgirdus artimųjų, draugų, bendradarbių susirūpinimą dėl aplinkinius trikdančio elgesio alkoholio poveikyje. Tuomet reiktų paklausti šeimos gydytojo patarimo arba kreiptis pagalbos į specialistą“, – ragino D. Jokūbonis.

Saugaus kiekio tiesiog nėra

Tiems, kurie iki šiol vadovavosi „mažai rizikingais“ arba „saugiais“ alkoholio kiekiais – prastos žinios. Prestižiniame mokslo leidinyje „Lancet“ publikuotas itin išsamus tyrimas, kurio rezultatai paneigia tokius savęs raminimus – saugaus kiekio tiesiog nėra.

Studijos „The Global Burden of Disease“ metu nuo 1990 iki 2016 metų buvo stebimas alkoholio vartojimas 195 šalyse ir jo pasekmės sveikatai. Analizuodami žmonių nuo 15 iki 95 metų duomenis, mokslininkai lygino visiškai alkoholio nevartojančių ir vieną alkoholinį gėrimą per dieną išgeriančių žmonių sveikatą. Jie nustatė, kad iš 100 tūkst. alkoholio nevartojančių žmonių 914 asmenų išsivystė tokios su alkoholiu susijusios ligos kaip vėžys arba jie patyrė kokią nors traumą. Tačiau geriant vieną alkoholinį gėrimą per dieną, susirgusių ar susižalojusių žmonių skaičus padidėja keturiais asmenimis. Jei per dieną suvartojami du alkoholiniai gėrimai, per vienerius metus susirgusių žmonių skaičius padidėja 63 asmenimis, o jei kasdien išgeriami penki alkoholiniai gėrimai – 338 asmenimis.

Pagrindinis tyrimo autorius, mokslų daktaras Maxas Griswoldas iš Vašingtono universiteto Sveikatos metrikų ir vertinimo instituto (angl. Institute for Health Metrics and Evaluation, IHME) teigė: „Ankstesni tyrimai buvo nustatę, kad tam tikromis sąlygomis alkoholis turi apsauginį poveikį, tačiau mes pastebėjome, kad bet koks alkoholio kiekis didina įvairialypį pavojų sveikatai. Mūsų tyrime stiprus ryšys tarp alkoholio vartojimo ir vėžio, traumų bei infekcinių ligų pavojaus nusveria apsauginį poveikį širdies ligoms“. Nors išgeriant tik vieną alkoholinį gėrimą per dieną pavojus sveikatai nebūna didelis, jis pradeda sparčiai augti, kai žmonės pradeda vartoti daugiau alkoholio“.

Kaip rašo BBC, 2016 metais Didžiosios Britanijos vyriausybė sumažino vyrams ir moterims rekomenduojamus alkoholio kiekius – jie turėtų sudaryti ne daugiau kaip 14 alkoholio vienetų per savaitę. Tai atitinka šešias pintas vidutinio stiprumo alaus arba septynias taures vyno.

2 populiariausi testai

Jei visgi manote galį kritiškai įvertinti savo ryšį su alkoholiu, yra sukurtas ne vienas testas, padėsiantis nustatyti, ar alkoholio vartojimas jums yra gyvenimo būdas, ar centrinės nervų sistemos sukelta priklausomybė.

Vienas labiausiai pripažįstamų - rizikos grupės asmenų ir piktnaudžiaujančių alkoholiu asmenų ankstyvam išaiškinimui naudojamas testas „AUDIT“. AUDIT (Alcohol Use Disorders Identification Test) – tai PSO (1982 m.) skenavimo instrumentas, kuris išlieka „auksiniu standartu“ alkoholinės priklausomybės diagnostikoje.

AUDIT testas

Kalbant apie alkoholizmo nustatymo tikslus atskirai būtina paminėti Anoniminių alkoholikų (AA) alkoholizmo įsivertinimo testą, kuris apima 12 kintamųjų:

1. Ar kada mėginote savaitei mesti gerti, bet sugebėjote išlikti blaivus tik porą dienų?

2. Ar norite, kad žmonės pasilaikytų sau savo nuomonę ir patarimus apie jūsų gėrimą ir nustotų apie tai jums kalbėti?

3. Ar pereidinėdavote nuo vienos gėrimo rūšies prie kitos, kad neprisigertumėte?

4. Ar per pastaruosius metus buvo, kad jums reikėjo stimuliatorių, jog atsigautumėte po gėrimo?

5. Ar pavydite žmonėms, kurie gali gerti neturėdami dėl to problemų?

6. Ar turėjote problemų su gėrimu per pastaruosius metus?

7. Ar jūsų gėrimas lėmė problemas šeimoje ar mokykloje?

8. Ar per išgertuves jums reikia papildomų gėrimų, nes nesijaučiate pakankamai išgėręs?

9. Ar sakote pats sau, kad galite mesti gerti, kada tik panorėsite, bet prisigeriate, kai to neplanavote?

10. Ar dėl gėrimo padarėte pravaikštų darbe ar mokymosi įstaigoje?

11. Ar turėjote laikinų atminties praradimų?

12. Ar kada nors pajautėte, kad jūsų gyvenimas būtų gražesnis ir geresnis, jei negertumėte?

Kad žmogus pasakytų, jog jis alkoholikas, užtenka 4 teigiamų atsakymų. (Alcoholics Anonymous 1973).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)