Praktiška

Naudingi patarimai praktiškiems žmonėms

Rožės

Visi puikiai žinome, kad dovanoti rožes galima praktiškai be kokia proga, ne išimtis – ir Motinos diena. Šios gėlės simbolizuoja džiaugsmą, kilnumą ir didelė meilę, todėl neabejotinai sušildys visų mamų širdis. Tačiau kaip elgtis su rožėmis, kad jos kuo ilgiau išliktų šviežios ir džiugintų bei primintų artimiausių žmonių rūpestį ir meilę?

Pirmiausia rožes reikėtų merkti į pilnai kambario temperatūros vandeniu pripildytą vazą ar kitą indą, paliekant neįmerktus tik pačius žiedus. Tokiu būdu gėlės maksimaliai prisisotins vandens.

Maždaug po pusvalandžio ar valandos įstrižai nukarpykite rožių kotelius ir nuskabykite apačioje esančius lapelius (geriausia tai daryti dar gėlėms esant vandenyje). Tuomet į vazą iš naujo įpilkite šilto vandens (35-40 laipsnių temperatūros) ir dar kartą pamerkite gėles. Vandenį rekomenduojama keisti kasdien.

Jei po kiek laiko pamerktų rožių žiedai pradės linkti, patrumpinkite jų kotelius per pusę, nuskabykite apatinius lapelius ir vėl pamerkite į šiltą vandenį.

Tulpės

Dar vienos universalios gėlės, kurias tinka dovanoti įvairiausiomis progomis. Teisingai jomis rūpinantis, tulpės savo grožiu gali stebinti visą savaitę, o vėsioje patalpoje – net ir kelias.

Tulpės

Tulpėms, kitaip nei rožėms, patinka kur kas vėsesnis vanduo, todėl kasdien jį keičiant, į vazą ar kitą indą, kuriame laikote šias gėles, rekomenduoja įdėti keletą ledo kubelių. Tačiau atminkite, kad labai daug šalto vandens tulpės netoleruoja, tad 10 cm gylis – pats tinkamiausias pasirinkimas.

Norint ilgiau išlaikyti šias gėles šviežias, taip pat vertėtų bent kas antrą dieną jas patrumpinti, tačiau kotelio pjūvį reikėtų atlikti ne įstrižą, o tiesų, maždaug centimetro ilgio.

Vėdrynai

Jokia kita gėlė taip gerai neįprasmina atėjusio pavasario, kaip kad vėdrynai. Šiek tiek rožę primenantys dekoratyvinių vėdrynų žiedai ir netaisyklingų formų stiebai neabejotinai praskaidrins jūsų brangiausio žmogaus dieną.

Prieš pamerkdami vėdrynus į vazą, nuimkite visus lapelius nuo stiebų apačios, o jau merkdami, įsitikinkite, kad nei vienas lapelis nepatenka į vandenį. Vanduo turėtų būti kambario temperatūros. Pilnai užpildyti vazos vandeniu taip pat nereikia, pakaks 3-5 cm gylio.

Kasdien keisdami vandenį, pašalinkite apie 2,5 cm gėlės stiebo. Tai leis vėdrynams lengviau pasisavinti vandenį ir tokiu būdu ilgiau išlikti šviežiems.

Verta paminėti, kad dekoratyviniai vėdrynai labai nemėgsta tiesioginių saulės spindulių, todėl juos reikėtų laikyti atokiau nuo langų ar kitų vietų, per kurias gali patekti saulė. Jei vėdrynų stiebai pradeda linkti, nutrumpinkite juos palikdami 1-2 cm kotelio ir pamerkite į mažesnę vazą ar taurę.

Eustomos

Jei jūsų mama išsiilgo vasaros ir norite jai padovanoti gėlę, kuri ilgai puoštų namus, tuomet eustomos, galinčios išsilaikyti iki pusės mėnesio, neabejotinai yra geriausias pasirinkimas.Net ir šioms gėlėms nuvytus, žiedlapiai nenubyra, o lieka tvirtai prisitvirtinę prie žiedkočio. Šio augalo žiedai būna įvairių spalvų ir formų – nuo atrodančių kaip rožės, iki primenančių išsiskleidusias aguonas.

Eustomų priežiūra gana paprasta. Kadangi jų koteliai trapūs, merkti eustomas reikėtų į gana aukštą vazą, pripildytą apie 20 cm šalto vandens. Dažnai karpyti šių gėlių nereikia, tiesiog kas keletą dienų užtenka įstrižai perpjauti kotelį virš narelio.

Bendros taisyklės, kaip laikyti nuskintas gėles:

Vaza ar kitas indas, į kurį merkiate gėles, visada turėtų būti švarus ir ne per siauras. Jei gėlės bus pamerktos į nešvarų indą, padidės rizika užkrėsti jas bakterijomis ir kitais mikroorganizmais, o jei indas bus labai siauras – gėlių koteliai susispaus ir natūraliai pradės greičiau vysti.

Siekiant, kad gėlės išsilaikytų ilgiau, patartina papildomai naudoti jas stiprinančias priemones, pavyzdžiui, gėlių vitaminus, kuriuos galima įsigyti sodininkystės priemonių parduotuvėse, arba rinktis natūraliai pasigaminamas priemones.

Lapai vandenyje labai greitai pradeda pūti, todėl susidaro palanki terpė bakterijoms, kurios pažeidžia gėles. Todėl norint, kad pamerktos gėlės stovėtų ilgiau, nuskinkite visus lapus, kuriuos apsemia vanduo.

Raskite gėlėms vietą, kurios nepasiektų tiesioginiai saulės spinduliai ir kuri būtų toliau nuo šilumą skleidžiančių prietaisų. Taip pat nelaikykite gėlių arti vaisių, nes šie išskiria metileno dujas, dėl kurių gėlės greičiau pradeda vysti.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Praktiška“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją