Praktiška

Naudingi patarimai praktiškiems žmonėms

Pirkinių sąrašas

Tikriausiai viena pagrindinių užduočių, kurią turėtumėte atlikti kartu su savo vaikais – rašomojo stalo, stalčių ir spintelių revizija. Nemaža tikimybė, kad rasite visiškai naujų, nuo praėjusių mokslo metų likusių sąsiuvinių, aplankalų ar kitų nepanaudotų mokyklinių priemonių. Dalis šių reikmenų taps puikia pradžia pirmosioms mokslo metų savaitėms, o gal net ir mėnesiui.

Atlikus patikrą, rekomenduojame susidaryti sąrašą, ko ir kokių pagrindinių prekių mokyklai reikės.

Nors ruošiantis mokslo metams, nusistatyti tikslų biudžetą, kurį galėsite skirti mokyklinėms prekėms, nėra lengva, preliminarią sumą vis tiek vertėtų turėti galvoje, mat pagal tai galėsite orientuotis prekių kainose.

Neskubėkite visko supirkti vienu ypu

Neretai tėveliai visas mokyklines priemones stengiasi įsigyti vieno apsipirkimo metu. Tačiau tai nėra pats geriausias sprendimas dėl keleto priežasčių.

Pirmiausia, mokykliniai reikmenys skirtingose prekybos vietose kainuoja skirtingai. Pavyzdžiui, viename prekybos centre sąsiuviniai gali būti pigesni, tačiau brangesnės jame bus piešimo priemonės, ir atvirkščiai. Todėl mokyklinių priemonių paieškoms reikėtų skirti šiek daugiau laiko, apsilankyti bent jau keliose jomis prekiaujančiose vietose, paanalizuoti prekybos tinklų naujienlaiškius, paieškoti akcijų.

Viską susipirkti vienu kartu neverta dar ir todėl, nes neprasidėjus mokslo metams, niekada nebūsite tikri, kokių tiksliai mokyklinių prekių vaikui reikės. Taip, sąsiuviniai, pieštukai, parkeriai ar penalai yra būtinybė, o štai dėl kitų priemonių geriausia sulaukti žinių iš mokytojų ar auklėtojų, jau atėjus rugsėjo 1-ajai.

„Skūpus moka du kartus“

Šis posakis puikiai tinka ieškant tokių pirkinių, kaip sportinė apranga, penalai, kuprinės ir kiti ne vienus metus galintys tarnauti daiktai. Nors pirkinio kokybę tikrai ne visada nulemia kaina, tačiau pasitaiko tokių atvejų, kai pigiai įsigytas daiktas neatlaiko nei pirmų mokslo metų savaičių, suplyšta ir dėl to tėveliams vėl reikia skubėti į parduotuvę. Tad pirkdami minėtas prekes, atkreipkite dėmesį tiek į kainą, tiek ir į daikto medžiagų kokybę, tvirtumą, tvarumą ir pan.

Žinoma, jei auginate „užmirštuką“ ar pastarųjų mokslo metų praktika rodo, kad net ir labai kokybiški daiktai jūsų vaiko rankose nėra linkę ilgai tarnauti, rinktis pigesnes mokyklines priemones – ne pats blogiausias variantas.

Taupantiems laiką

Jei nesate iš tų, kurie prieš įsigydami daiktą, nori jį pamatyti ir paliesti, o galbūt tiesiog neturite laiko vykti į fizines parduotuves, internetinės parduotuvės – sprendimas jums. Vos kelių mygtukų paspaudimu galite užsisakyti visas būtiniausias prekes mokyklai. Tačiau prieš apsipirkdami internete, būtinai susidarykite sąrašą, kad nekiltų pagunda pirkti visko iš eilės.

Apsipirkdami mokslo metams internetu, ne tik išvengsite eilių fizinėse parduotuvėse, bet ir sutaupysite, mat dažnu atveju užsisakyti prekes yra pigiau nei jas įsigyti vietoje. Visgi, atkreipkite dėmesį, kad daiktus užsisakant internetu, ypač tada, kai mokslo metai jau ant nosies, jų palaukti gali tekti ilgėliau, todėl planuoti tokio apsipirkimo likus vos kelioms dienos iki mokslo metų pradžios nerekomenduojame.

Daiktų mainytuvės

Norint įsigyti mokyklinių prekių, ne visada būtina jų ieškoti prekybos centruose ar internetinėse parduotuvėse. Šiais laikais socialiniuose tinkluose netrūksta grupių, kuriose žmonės mainosi, atiduoda arba pigiau parduota įvairius naujus ar naudotus daiktus. Mokyklinės prekės – ne išimtis.

Nepanaudoti sąsiuviniai, aplankalai, pieštukai, knygos ar net mokyklinė uniforma – visą tai nesunkiai galite rasti įvairiuose žmonių patalpintuose internetiniuose skelbimuose. Tereikia susisiekti su pardavėju, susitarti dėl prekių kainos ir atsiėmimo. Tokiais pasiūlymais labai verta pasinaudoti ieškant nenaujų vadovėlių.

Būkite kūrybingi

Gerokai sumažinti išlaidas mokyklinėms prekėms padės ir asmeniniai tėvelių ar senelių įgūdžiai. Galbūt kažkas iš jūsų artimųjų, o gal net ir jūs pats mokate siūti? Jei taip, pasiūti, pavyzdžiui, naują mokyklinę uniformą kainuos kur kas mažiau pinigų, tačiau, suprantama, pareikalaus daugiau laiko.

Tuo metu perkant mokyklinius reikmenis, verta pasinaudoti pastaruoju metu išpopuliarėjusiu apsipirkimo urmu būdu. Daugelis prekių, iš kurių – ir mokyklinės, perkant didesniais kiekiais, kainuoja mažiau. Todėl jums tereikia susirasti bendraminčių tėvelių, apsitarti, kokių ir kiek prekių reikia, bei apsipirkti didmeninės prekybos vietose arba užsisakyti internetu.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Praktiška“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją