Praktiška

Naudingi patarimai praktiškiems žmonėms

Maisto likučiai ir panašios bioskaidžios atliekos sudaro net 30 procentų visų namuose išmetamų šiukšlių. Kompostas gali būti panaudojamas vietoje cheminių trąšų ir padės sumažinti į atmosferą išmetamą anglies dioksido bei metano kiekį, tad štai keletas patarimų, kaip tai padaryti namų sąlygomis.

Kompostavimui reikia trijų ingredientų:

Rudujų – į jas patenka lapai, šakos ir šakelės.
Žaliųjų – tai nupjauta žolė, vaisių bei daržovių atliekos ir kavos tirščiai.
Vandens – jis padės sukurti tinkamą terpę kompostavimui.

Jūsų komposte turėtų būti vienodai žaliųjų ir rudųjų atliekų. Taip pat rekomenduojama skirtingo dydžio atliekas sluoksniuoti. Rudosios medžiagos kompostui suteiks anglies, žaliosios – azoto, o vanduo – drėgmės, padėsiančios suskaidyti organines medžiagas.

Rudosios medžiagos kompostui suteiks anglies, žaliosios – azoto, o vanduo – drėgmės, padėsiančios suskaidyti organines medžiagas.

1. Pirmieji sluoksniai

Medinę ar geležinę dėžę išklokite nupjauta žole ar džiovintais lapais – tai puiki kompostavimo pradžia.

2. Vartykite kompostą

Kai komposto krūvoje prasidės biodegradacijos procesai, jos ingredientai įkais. Siekdami sumažinti nemalonius puvimo kvapus, kartas nuo karto pavartykite komposto krūvą – taip į ją pateks oro, kuris padės paspartinti irimo procesą.

3. Įpilkite vandens

Vanduo paspartina atliekų virsmą kompostu. Tiesa, su jo kiekiu nereikėtų persistengti, tačiau jei kurį laiką nelijo, verta papildyti komposto krūvą vandeniu.

4. Venkite mėsos likučių

Nors daržovių likučiai puikiai praturtins kompostą, mėsos – reikėtų vengti. Pūdami šie likučiai ne tik kelia nemalonius kvapus, bet ir gali prikviesti nelaukiamų svečių.

5. Kaupkite daugiau, nei vieną komposto krūvą

Kadangi žaliavoms virsti kompostu prireikia laiko, verta kompostą kaupti keliose krūvose. Kai užpildysite pirmąją dėžę, pradėkite kaupti antrąją. Tokiu būdu pirmosios dėžės turinys virs kompostu, kol pripildysite antrąją, o tuo pačiu atsiras vietos kaupti naujas atliekas. Tai taip pat leis visada turėti komposto atsargų skirtingiems sodinimo sezonams.

6. Venkite šiukšlių

Nepaisant to, kas rašoma ant pakuotės, ne viskas tinka kompostavimui. Pavyzdžiui, laikraščiai puikiai kompostuosis, tačiau prieš tai juos derėtų susmulkinti, o plastiko ir metalinių dėžučių mesti į komposto krūvą nevalia – juos perdirbti reikėtų kitais būdais.

7. Užbaikite procesą

Kompostui pavirtus į panašią masę kaip juoda žemė – gali norėtis jį iškart naudoti darže, visgi pradžioje derėtų įsitikinti, ar kompostavimo procesas baigtas – kitaip, patys to nežinodami, į daržą galite prisėti piktžolių.

Rudenį kompostą papildykite nukritusiais lapais, o jei jų neturite, pridėkite šieno ir šiaudų. Tiesa, juose gali pasitaikyti piktžolių sėklų, tad prieš naudojant – įsitikinkite, kad jos baigė kompostuotis.

8. Pridėkite šiaudų ir šieno

Kaip ir žalias medžiagas, džiovintas atliekas taip pat meskite į kompostą. Rudenį kompostą papildykite nukritusiais lapais, o jei jų neturite, pridėkite šieno ir šiaudų. Tiesa, juose gali pasitaikyti piktžolių sėklų, tad prieš naudojant – įsitikinkite, kad jos baigė kompostuotis.

9. Kiaušiniai ir kavos tirščiai

Virtuvės atliekos neapsiriboja tik bulvių lupenomis – kavos tirščiai ir kiaušinių lukštai yra ne ką prastesni komposto ingredientai, pagerinantys galutinio produkto kokybę.

Naminių gyvūnėlių išmatos yra per daug rūgščios namų kompostui, tad naudodami jas tik prismardinsite būstą.

10. Venkite augintinių mėšlo

Nors mėšlas gali būti puiki daržo trąša, dažniausiai tam naudojamos specialiai paruoštos karvės išmatos. Priešingai negu jos, naminių gyvūnėlių išmatos yra per daug rūgščios namų kompostui, tad naudodami jas tik prismardinsite būstą.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Praktiška“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)