Praktiška

Naudingi patarimai praktiškiems žmonėms

Kai indaplovė nustoja veikusi – visi puikiai žinome, ji tiesiog sugedo. Tačiau požymių, kad metas skirti šiam namų prietaisui daugiau dėmesio, yra ir kitų. Jei indai po plovimo lieka nešvarūs, aplipę maisto likučiais, sklinda nemalonus kvapas – vadinasi, indaplovė nėra tinkamai išvalyta. Gali būti užsikimšę purkštukai, filtrai ar reikia keisti kaitinimo elementus.

Dauguma namuose turinčiųjų indaploves klaidingai įsitikinę, kad ji susidoros su bet kokiais maisto likučiais. Indų plovimo kapsulės išplauna indus, tačiau nesunaikina maisto likučių, tad šie gali užkimšti vamzdžius. Taigi prieš dėdami indus į indaplovę, visus likučius pašalinkite. Kapsulės neišvalo ir pačios indaplovės – efektyviam prietaiso darbui užtikrinti būtina naudoti specialią druską, kuri suminkština vandenį, todėl ne tik sumažina kalkių apnašų susidarymą, bet ir pagerina plovimo priemonių efektyvumą.

Vienas didžiausių iššūkių indaplovei - kalkės. Nežinote, ar namuose vanduo kalkėtas? Atkreipkite dėmesį į virdulį. Jei pastarąjį tenka gana dažnai valyti, lygiai tokiu pat dažnumu valyti turite ir indaplovę bei skalbimo mašiną. Kad indaplovė būtų ilgaamžė ir kokybiškai veiktų, reikia reguliariai ir nuodugniai valyti filtrus, pasirūpinti jos riebalų ir kalkių šalinimu.

Indaplovę valyti rekomenduojama kas 30–60 plovimų. Skaičiuoti, žinoma, nepatogu, tad tiesiog įsivertinkite kaip dažnai plaunate indus - jei kasdien, tuomet valykite kas mėnesį ar du, jei porą kartų per savaitę, tuomet kas tris-keturis mėnesius. Šiandien yra sukurta daug indaplovėms skirtų valymo priemonių, kurios efektyviai panaikina riebalus visoje įrenginio sistemoje, dezinfekuoja ir pašalina susikaupusias kalkes.

Kaskart prieš plovimą vertėtų pažvelgti ir į indaplovės filtrą - ar čia neužstrigę maisto likučiai. Nepamirškite patikrinti ir gumų, mat jose nešvarumai taip pat kaupiasi. Užstrigę nedideli maisto likučiai kelia nemalonius kvapus.

Taip pat kartas nuo karto, kad indaplovėje nesikauptų riebalinis sluoksnis, rekomenduojama indus išplauti aukštoje temperatūroje, ypač jei dažniausiai naudojama „Eco“ programa ar ekologiškos indų plovimo kapsulės. Jei indus plausite tik vakare, tuomet, kad maisto likučiai per dieną nepridžiūtų, galima ryte ar per pietus sudėtus į indaplovę indus perplauti specialia praplovimo programa, kuri praskalauja indus šaltu vandeniu.

Po šių procedūrų indų plovimas, skalavimas bei džiovinimas taps žymiai efektyvesni, o reguliari priežiūra prailgins indaplovės tarnavimo laiką.

Ekspertai taip pat atkreipia dėmesį, jog patiems eksperimentuojant su įvairiomis „namudinėmis“ priemonėmis, tokiomis kaip citrinų rūgštis ar actas, gana sunku nustatyti proporcijas bei įvertinti, ar „iš akies“ parinktos valymo priemonės ir kiekiai ilgainiui nepakenks indaplovės vidiniams mechanizmams.

Svarbiausi patarimai, kaip tinkamai prižiūrėti indaplovę:

1. Nubraukite maisto likučius nuo nešvarių indų.
2. Praskalaukite juos praplovimo programa, kad nepridžiūtų, jei indus plausite tik vakare.
3. Kasdien naudokite indaplovių druską.
4. Reguliariai valykite filtrus, pašalinkite kalkes ir riebalus: kas 30–60 plovimų išvalykite su specialiai tam skirta priemone.
5. Kartas nuo karto išplaukite indus aukštoje temperatūroje.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Praktiška“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją