Praktiška

Naudingi patarimai praktiškiems žmonėms

Kokią mėsą pasirinkti?

Patyręs grilio meistras žino, kad kepimui geriausia yra rinktis minkštesnias mėsos dalis. Į šią kategoriją patenka kiaulienos nugarinė, mentė ir sprandinė, o taip pat jautienos išpjova. Tokios mėsos dalys tarp raumenų turi daugiau skiriamojo audinio ir riebalų, todėl iškepusios visada būna sultingesnės ir, žinoma, gardesnės.

Tačiau ne tik mėsos rūšies pasirinkimas, bet ir jos išvaizda yra dalis sėkmės gaminant. Kad kiauliena yra šviežia, parodo šviesiai rausva jos spalva, tuo metu šviežią jautieną indikuoja tamsiai rausvas atspalvis. Pats mėsos paviršius turėtų būti drėgnas, tačiau jokiu būdu ne šlapias, riebalai turėtų būti visiškai balta, o raumenų skaidulos – elastingos.

Būtina paminėti ir tai, kad šaldyta mėsa kepimui nėra pats tinkamiausias pasirinkimas. Taip yra todėl, nes ją atšildžius, didelė dalis mėsos sulčių išteka, todėl iškepę kepsniai ar šašlykai natūraliai būna kieti ir sausi. Tad jei tik turite galimybę, visada rinkitės šviežią mėsą.

Marinavimo ABC

Iš karto kepimui paruošta mėsa – puiku, tačiau jei norite viską pasidaryti patys, į marinavimą neturėtumėte žiūrėti pro pirštus. „Šventoji kepsnių marinavimo trejybė“ – aliejus, mėsos prieskoniai ir šiek tiek druskos. Šalia jų taip pat galite naudotis mėsą minkštinančius produktus: citrinos sultis, obuolių actą, vyną. Visgi persistengti su šiais produktais nereikėtų, nes dėl juose esančių rūgščių, šie ne tik minkština, bet ir tuo pačiu tirpina mėsą.

Nors marinatų interneto platybėse ir receptų knygose galime rasti išties galybę, jautiena yra ta mėsa, kuri nereikalauja įmantrių ir iš daugybės ingredientų susidedančių marinatų. Jei persistengsite su prieskoniais, šie užgoš mėsos skonį. Jei vištieną, kalakutieną ir kiaulieną galima marinuoti į valias, tai jautieną geriau kepti be jokių pagardų. Ši mėsa pati iš savęs turi sodrų skonį, tad iškepus teliks pagardinti druska ir pipirais.

Tačiau, jei visgi norite savo kepamai jautienai suteikti išskirtinį skonį, pasigaminę marinatą (padažą), juo įtrinkite mėsą prieš pat kepimą arba jo metu.

Kaip tinkamai iškepti?

Prieš kepdami mėsą, kurį laiką ją palaikykite kambario temperatūroje. Šiek tiek atšilusi mėsa iškeps kur kas tolygiau ir skaniau.

Temperatūra kepant, nepriklausomai nuo kepimo įrenginio, turėtų būti ne mažesnė nei 200 laipsnių. Pamatuoti temperatūrai jums padės specialus termometras, tačiau jei jo neturite, patikrinti karštį galite ir palaikę ranką apie 15 cm virš kepsninės. Jei ranką išlaikote vos kelias sekundes – vadinasi temperatūra tinkama kepimui.

Perkepta ar net sudegusi mėsa – blogiausia, kas gali nutikti kepant grilyje, todėl šioje vietoje yra labai svarbus kepimo laikas. Pačioje pradžioje kepimo temperatūra turėtų būti aukštesnė, kad susidarytų traškus paviršius ir sultingas vidus, o vėliau kepti reikėtų žemesnėje temperatūroje. Pavyzdžiui kiaulienos šašlykai, priklausomai nuo gabalėlių dydžio, yra kepami apie 10–20 min, tuo metu jautienos kepsniai, priklausomai nuo norimo iškepimo lygio, kepami nuo kelių iki keliolikos minučių.

Patikrinti mėsą kepimo metu reikia, tačiau ne per dažnai ir tik su tam skirtomis priemonėmis. Kepdami ant kepsninės, nenaudokite šakutės, nes subadžius mėsą, iš jos išbėgs visos sultys ir kepsnys taps sunkiai įkandamas. Vartymui verčiau įsigykite specialiai tam skirtas žnyples. Tuo metu apvertimas ir patikrinimas turėtų būti atliekami vienu metu ir tik vieną kartą per kepimą.

Baigus kepti, nepulkite iškart skanauti kepsnių, o verčiau palaukite kelias minutes. Ne, ne todėl, kad jie dar labai karšti, o dėl to, jog tokiu būdu tolygiau pasiskirstys mėsoje esančios sultys ir kepsniai taps dar minkštesni bei sultingesni.

Išbandyti šiuos patarimus galite jau dabar – grill sprandinės kepsnio receptas

4 porcijoms reikės:

  • 800 g kiaulienos sprandinės;
  • 160 ml alyvuogių aliejaus;
  • 2-3 skiltelių česnako;
  • 2 v.š citrinos sulčių;
  • pagal skonį druskos, pipirų, prieskoninių žolelių;

Paruošimas:

Supjaustykite sprandinę ir smulkiai sutarkuokite arba išspauskite česnaką. Tuomet į dubenį sudėkite česnaką, suberkite druską, pipirus, prieskonines žoleles, supilkite citrinų sultis, aliejų ir išmaišykite.

Į kitą dubenį dėkite kepsnius, supilkite paruoštą marinatą ir gerai juo įtrinkite mėsą. Tuomet paruoštus kepsnius su marinatu dėkite į šaldytuvą ir palikite per naktį.

Kepsnius kepkite ant grotelių arba kepsninės iš abiejų pusių iki kol iškeps. Kepimo trukmė – apie 15 min.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Praktiška“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją