Praktiška

Naudingi patarimai praktiškiems žmonėms

Nepersistenkite laistydami

Kambarines gėles derėtų laistyti rečiau ir saikingiau, nes žiemą daugumai augalų natūraliai sulėtėja medžiagų apykaita, o drėgmė skatina augimą. Jei laistysite taip pat dažnai, kaip tai darėte vasarą, per didelis vandens kiekis gėlėms gali pakenkti: žemė įmirks, pradės gelsti ir kristi lapai, nukentės šaknys ir augalas tiesiog žus.

Jei kambariuose, kuriuose auga Jūsų augalai, temperatūra yra pakankamai aukšta, o oras – sausas, jas laistyti reikėtų kas 3–5 dienas, tačiau nepersistengiant.

Jei kambariuose, kuriuose auga Jūsų augalai, temperatūra yra pakankamai aukšta, o oras – sausas, juos laistyti reikėtų kas 3–5 dienas, tačiau nepersistengiant. Daugiau dėmesio skirkite lauramedžiams ir palmėms, kuriems didelis vandens kiekis gali būti pražūtingas. Jei patalpose drėgna ir vėsu, šiuos augalus laistyti gali prireikti tik kartą per kelias savaites, svarbiausia, kad žemė nebūtų išdžiūvusi. Jei namuose temperatūra nėra aukšta, o oras drėgnas, pavyzdžiui, kaktusai be vandens kuo puikiausiai gali augti ir kelis mėnesius.

Žiemą žydinčius augalus, tokius kaip orchidėjos, azalijai, ciklamenai, sanpaulijos, puošniosios karpažolės, bromelijos, ir kambarines gėles stambiais lapais patariama laistykite šiltu vandeniu, kad nenušaltų jų šaknys. Ciklamenus ir azalijas derėtų lieti iš apačios, pripilant vandens į padėklus.

Asociatyvi nuotr.

Nors gėles žiemą laistome rečiau, visgi augalams labai naudinga, jei kasdien juos apipurškiame kambario temperatūros virintu vandeniu. Purkšti reikėtų tik ant švarių ir nuvalytų lapų.

Atkreipkite dėmesį į temperatūrą

Žiemos metu gėlės gauna mažiau saulės šviesos, todėl rekomenduoja jas laikyti kuo arčiau lango, kuris neturėtų būti uždengtas žaliuzėmis ar roletais. Visgi, reikėtų vengti, kad gėlių šakelės ar lapai liestų lango stiklą: esant didesniems šalčiams augalai gali tiesiog nušalti. Ant palangės drąsiai galima laikyti margenius, katilėlius, chlorofitus.

Tačiau toks laikymas turi ir minusų. Jei gėlė stovi ant palangės, po kuria yra radiatorius, ji gali pradėti džiūti, nepaisant kaip dažnai ją laistote. Tokiu atvejų augalus reikėtų patraukti atokiau ne tik nuo radiatorių, tačiau ir kitų šilumą skleidžiančių prietaisų.

Žiemos metu gėlės gauna mažiau saulės šviesos, todėl rekomenduoja jas laikyti kuo arčiau lango, kuris neturėtų būti uždengtas žaliuzėmis ar roletais, tačiau jei po palange yra radiatorius, ji gali pradėti džiūti.

Sauso ir karšto oro ypatingai nemėgsta marantos, tilandsijos, kalatėjos, orchidėjos ir paparčiai, tačiau tokios sąlygos yra tinkamos dracenoms, trijuostėms sansevjeroms, difenbachijoms, aspidistroms, filodendrams, gardenijoms, kaktusams.

Skirtingam augalui – skirtinga temperatūra. Žiemą žydinčius augalus rekomenduojama laikyti šiltoje vietoje, kurioje laikytųsi bent jau 12–16 laipsnių temperatūra. Tokiomis sąlygomis puikiai jaučiasi smidros, agavos, klivijos, kambarinis klevas, geranijos, vaškinės gebenės, rožės ir ciklamenai.

Asociatyvi nuotr.

12–18 laipsnių temperatūra labiausiai patinka balzaminui, katilėliui, lantanai, jazminui, kinrožei, šilokui, fikusui. Tačiau, jei neturite galimybės savo namuose keisti oro temperatūros ar nagalite gėlių perkelti į vėsesnę patalpą, tokiu atveju patariama augalus statyti arčiau balkono durų ar lango.

Didesnę šilumą (18–25 laipsniai) mėgsta Amazonės lelija, antūris, karališkoji begonija, difenbachija, margenis, maranta, sansiverija ir sanpaulija. Todėl žiemą šias gėles geriausia perstatyti kuo toliau nuo langų.

Šaltuoju metu taip pat reikėtų labai atsargiai vėdinti kambarius. Jei už lango vyrauja minusinė temperatūra, arti langų stovinčios gėles gali akimirksiu nušalti. Vėdinant patalpas, nuo žvarbių skersvėjų ypatingai saugokite sanpaulijas ir fikusus, nes šios gėlės į tokias sąlygas reaguoja itin jautriai.

Tręšimas ir kiti patarimai

Ne visas gėles žiemą reikėtų tręšti. Nežydinčioms kambarinėms gėlėms trąšos nėra reikalingos iki pavasario. Naudingiau yra papurenti žemę, mat taip šaknys lengviau įsisavina deguonį.

Šaltuoju metu rekomenduojama tręšti žydinčias arba aktyviai augančias gėles – sanpaulijas, katilėlius ir raktažoles.

Nežydinčioms kambarinėms gėlėms trąšos nėra reikalingos iki pavasario.

Prieš tręšiant kambarines gėles, dirvą būtina sudrėkinti tik kambario temperatūros vandeniu, kad pilamos trąšos nenudegintų augalų šaknų. Kartą per savaitę gėles naudinga palieti ramunėlių, dirvinių asiūklių nuoviru arba užvirtu ir vėliau atšalusiu vandeniu.

Asociatyvi nuotr.

Kalbant apie augalų priešus, kambarinių gėlių neapniks amarai, skydamariai, erkės ir kiti kenkėjai, jei lapus ir stiebus retkarčiais nuplausite šaltu vandeniu, praskiestu tabako nuoviru. Taip pat dažnai ir kruopščiai nuo gėlių reikėtų valyti dulkes, kurios trukdo sugerti saulės šviesą.

Persodinimo darbus reikėtų atidėti iki žiemos pabaigos. Kol gėlės ilsisi, jas persodinant gali būti sukeliamas papildomas stresas, dėl kurio augalui bus sunkiau prigyti naujoje vietoje.

Persodinimo darbus reikėtų atidėti iki žiemos pabaigos. Kol gėlės ilsisi, jas persodinant gali būti sukeliamas papildomas stresas, dėl kurio augalui bus sunkiau prigyti naujoje vietoje. Prieš persodinimą reikėtų apžiūrėti kambarinių gėlių būklę, ar jos tam pasirengusios.

Šaltinis
Specialus projektas „Praktiška“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją