Praktiška

Naudingi patarimai praktiškiems žmonėms

Didžiausia klaida, kuri lydi visus, kurie dar neturi namų tvarkymo sistemos – chaosas. Nuvaliau vieną palangę, tada pasiurbiau po stalu, griebiausi šveisti orkaitę, grįžau prie dulkių ir t.t.

Jei vykdysite šį, nuoseklų, tvarkymosi planą, namų ruoša virs paprasta ir lengvai įvykdoma jūsų kasdienybės dalimi. Na, o svarbiausia – ši buities dalis sukels mažiau streso.

Imkitės viso namo ar buto tvarkymo

Tvarkymasis yra daug efektyvesnis, jei pasirinksite vieną užduotį (dulkių valymą, siurbimą, tualeto valymą) ir ją atliksite kiekviename namo kambaryje, o ne valysite virtuvę, vonios kambarius, o tada miegamuosius. Tokiu būdu, atlikdami tą pačią užduotį vėl ir vėl, nesijausite, kad įstrigote į nesibaigiantį tvarkymosi ratą.

Asociatyvi nuotr.

Visos valymo priemonės – vienoje vietoje

Nesvarbu, ar dėžė, kibiras, tačiau viską, ką reikia išvalyti namams, laikykite vienoje vietoje, taip supaprastinsite visą tvarkymosi procesą. Nešvaistysite laiko ieškodami atskirų buitinės chemijos buteliukų, nesiblaškykite. Tame „tvarkos rinkinyje“ turėkite ir įvairių kempinėlių, šluosčių, šepečių.

Pradėkite nuo akivaizdžios netvarkos

Jei turite mažų vaikų, puikiai žinote, ką reiškia, kai nėra net kur kojos padėti namuose. Visur besimėtantys žaislai, drabužiai, virtuvė, apkrauta įrankiais, indais, prieškambaris, kuriame ne vietoje sumesti paltai, batai. Prieš pradėdami valyti, eikite į kiekvieną kambarį ir rinkite tuos daiktus.

Ši tvarkymosi dalis gali pasitarnauti kaip namų „sanitaras“. Seni drabužiai, batai tegul keliauja į vieną maišą – vėliau juos galėsite kažkam atiduoti. Žurnalai, laikraščiai – į popieriui skirtą rūšiavimo konteinerį. Pastebėjote, kad tam tikrų virtuvės smulkiosios technikos aparatų nenaudojote jau metus ar ilgiau? Surinkite šiuos daiktus ir kuriam laikui „paslėpkite“ sandėliuke ar palėpėje. Jei išvis neplanuojate naudoti – paruoškite atidavimui. Daiktų pririnkote daugiau nei tikėjotės? Pasinaudokite jūsų miesto savivaldybės suteikta galimybę kartą per du metus iš jūsų namų išvežti stambių daiktų (jie surenka nuo sofų iki maišų su senais drabužiais, žaislais ir t.t.).

Pastebėjote, kad tam tikrų virtuvės smulkiosios technikos aparatų nenaudojote jau metus ar ilgiau? Surinkite šiuos daiktus ir kuriam laikui „paslėpkite“ sandėliuke ar palėpėje.
Asociatyvi nuotr.

Vietos taupytojas – vakuumas

Daugelis savo drabužių spintas rimčiau tvarko kelis kartus per metus: pavasarį ir rudenį. Aišku, tai užima laiko ir pastangų, o ypač daug – jei visi drabužiai nebuvo tinkamai supakuoti, sandariai uždaryti ir dėl to labai apdulkėjo. Tuomet jums teks viską iš naujo plauti, džiovinti, lyginti. To išvengti tikrai galima. Naudokite specialius, drabužiams skirtus maišus, iš kurių galima „ištraukti“ orą. Toks tvarkymasis turi ne vieną pliusą: pirma – tai sutaupo labai daug vietos, antra – niekas neapdulka.

Dulkės – visada pradėkite nuo jų

Dulkių valymui naudokite minkštas mikropluošto šluostes. Parduotuvėse jų rasite labai skirtingų: tiek dydžių, formų, audinių. Valydami dulkes, būtinai atsidarykite namų langus. Nepamirškite veidrodžių ir stiklų. Juos valyti reikės kiek kitaip. Pirma – su drėgnu skudurėliu (pasirinktinai, purškiant arba ne specialų langų valiklį), po to – su sausu. Taip rezultatas tikrai bus efektyvus.

Veidrodžius valykite pirma drėgnu skudurėliu (pasirinktinai, purškiant arba ne specialų langų valiklį), po to – su sausu. Taip rezultatas tikrai bus efektyvus.

Kartais dezinfekuokite tam tikrus paviršius

Jei iki šiol retas namuose turėjo dezinfekcinio skysčio, dabar jį naudoja bene kiekvienas. Pasaulinė pandemija mus pamokė, kad ant paviršių labai lengvai nusėda įvairūs virusai, o tam tikros namų zonos, pavyzdžiui, durų rankenos, yra ypač pavojingos.

Generalinė tvarka – gera proga ir paviršių dezinfekcijai. Nuvalykite kietus paviršius: nuo stalviršių, prietaisų ir spintelių iki durų rankenėlių, šviesos jungiklių, televizoriaus nuotolinio valdymo pulto bei telefonų. Galite tokį skystį ir patys pasigaminti. Netoksišką dezinfekavimo tirpalą turėsite, jei sumaišysite ketvirtadalį puodelio obuolių acto su puodeliu vandens.

Daugiausiai pastangų – vonios kambariui

Specialiu purškalu valykite virtuvės kriauklę, vonios kriaukles, pačią vonią, tualetą, dušo kabiną. Buitinę chemiją kelioms minutėms palikite „pastovėti“ ant šių paviršių, kad nešvarumai ir dėmės ištirptų, o vėliau gerai nuplaukite šiltu vandeniu.

Asociatyvi nuotr.

Rakite jums patogias valymo priemones

Laiko sutaupysite, jei tvarkymuisi naudosite tas valymo priemones, kurios jums išties patogios. Vieni siurbimui naudoja rankinius siurbliukus, kiti – plaunančius siurblius, treti šio darbo išvengia ir pasinaudoja šiuolaikinių technologijų sukurtu pagalbininku – robotu siurbliu. Tas pats ir su plovimu. Šluotų ir šluosčių yra pačių įvairiausių. Atraskite tą, kuri jums patogiausia.

Nepamirškite reguliariai plauti valymo priemones

Dažnai pamirštame, kad viena namo valymo dalis – valymo priemonių priežiūra. Naudojant dulkėtą šluostę ar siurbliuką su pilnu krepšiu, tvarkysitės mažiau efektyviai, ir turėsite daugiau laiko tam skirti.

Vienas kovos lauke – ne karys

Geras būdas, kaip greitai sutvarkyti namą, yra komandinis tvarkymasis. Iš anksto suplanuokite laiką su šeima, kada visi tai darysite, ir paskirstykite užduotis kiekvienam asmeniui. Dirbdami kartu, galite ir bendrauti, kalbėtis. Net mažiausius vaikus įtraukite į šį, buitinį, procesą. Tegul jie mokosi: pasikloti lovą, nurengti patalinę, šluostyti dulkes, surinkti iš indaplovės indus ir t.t. Kuo jie bus vyresni, tuo toks visų tvarkymasis jiems bus įprastesnis reikalas.

Asociatyvi nuotr.
Geras būdas, kaip greitai sutvarkyti namą, yra komandinis tvarkymasis. Iš anksto suplanuokite laiką su šeima, kada visi tai darysite, ir paskirstykite užduotis kiekvienam asmeniui.

Ką gi, namai jau tvarkingi ir švarūs, o jūs juose galite net lengviau kvėpuoti. Atsiminkite ir dar vieną dalyką – savaitės tvarkymasis bus paprastesnis, jei kasdien bent 15 minučių prieš miegą skirsite „chaoso suvaldymui“. Nepalikite vakarais išmėtytų daiktų, neišplautų indų, ne vietoje besimėtančių drabužių.