Praktiška

Naudingi patarimai praktiškiems žmonėms


Vieno kąsnio silkės sumuštinukai

Šv. Kūčių stalo akcentas – šventiškai paruošti silkės patiekalai, tad pradėkime būtent nuo jos. Pats paprasčiausias ir greičiausiai pagaminamas užkandis iš vakarykščių likučių – daugelio mėgstami vieno kąsnio sumuštinukai. Ant ketvirčiais padalintų ir paskrudintų duonos riekelių uždėkite likusių marinuotų burokėlių, o ant viršaus – gabalėlį silkės. Vietoje burokėlių taip pat galite naudoti marinuotus grybus, silkę su morkomis, baltą ar raudoną mišrainę – iš esmės viską, kas lieka po šventinio Kūčių stalo.

Įdaryti kiaušiniai

Šventinių pusryčių, pietų ar vakarienės tiesiog negalime pavadinti šventiniais, jei ant stalo nėra įdarytų kiaušinių. Tai puikus užkandis, kuris dera kone su bet kokiais maisto likučiais: silke, šprotais, grybais, lašiša, tunu, agurkėliais, balta mišraine. Išsivirkite kiaušinių, turimus ingredientus sumaišykite su kiaušinio tryniais bei majonezu ir štai – kalėdiniam stalui turite klasikinį ir be galo gardų užkandį vos per kelias minutes.

Tortilijų suktinukai su silke

Jei norite greitai į savo šventinį meniu įnešti naujų skonių, tortilijų suktinukai su silke – vienas geriausių pasirinkimų. Sumaišykite lydytą sūrį su majonezu ir šia užtepėle ištepkite lavašo lakštus. Smulkiai supjaustykite silkę ir sudėkite ant lavašų. Agurką, pomidorą ar kitas likusias daržoves sutarkuokite ir tolygiai paskirstykite ant lavašų, o viršaus išklokite salotos lapus. Tuomet tvirtai susukite suktinukus ir supjaustykite juos vieno kąsnio gabaliukais. Užkandis paruoštas.

Pyragėliai su žuvimi arba grybais

Jei galite skirti daugiau laiko virtuvėje, vakarykščius žuvies likučius paverskite gardžiais pyragėliais. Geriausia šį užkandį gaminti su kepta žuvimi arba grybais, tačiau įdaras gali būti labai įvairus: rauginti kopūstai, pievagrybiai, virti kiaušiniai, ryžiai. Gaminant tešlą, naudokite kefyrą, kurį reikia sumaišyti su kepimo milteliais. Tada suberkite cukrų, druską, įpilkite aliejaus, įmuškite keletą kiaušinių, suberkite miltus, viską gerai išmaišykite ir užminkykite tešlą. Galiausiai iš tešlos suformavę paplotėlius ir per vidurį įdėję įdaro, sujunkite kraštus ir tvirtai suspauskite. Kepkite keptuvėje, ant mažos ugnies iki 10 minučių.

Bulviniai blynai su silke

Na ir dar šiek tiek silkės. Virtas bulves sutrinkite iki vientisos masės. Kuo smulkiau supjaustę silkę, sumaišykite ją su trintomis bulvėmis ir miltais, tešlą pagardinkite druska ir pipirais. Iš masės suformavę blynelius, apvoliokite juos džiūvėsėliuose. Tuomet dėkite blynelius ant įkaitintos keptuvės ir apkepkite juos iš abiejų pusių, kol šie gražiai apskrus. Pagardinti šiam skanėstui, vertėtų pasigaminti ir padažą. Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką bei gerai juos apkepkite keptuvėje. Tuomet įpilkite grietinėlės, pagardinkite druska, pipirais ir dar šiek tiek pakepkite. Kalėdiniai pusryčiai paruošti.

Kūčiukų tinginys

Jei nuo silkės burnoje ir taip jau sūru, tuomet šis desertas kaip tik jums. Kai kūčiukų namuose, atrodo, užteks dar ir kitiems metams, pabandykite iš jų pasigaminti tinginį. Šiek tiek pasmulkinkite kūčiukus, tuomet ištirpinkite sviestą keptuvėje, supilkite kondensuotą pieną, kakavą ir viską išmaišykite iki vientisos masės. Karštą masę supilkite ant kūčiukų, dar kartą gerai išmaišykite ir susukite į kepimo popierių arba foliją. Palikite stingti šaldytuve. Šventinį desertą jau turite.

Mandarinų pyragas

Sąrašą baikime su per šventes daugelio namuose randamu mandarinų pertekliumi o tiksliau – mandarinų pyragu. Ištirpintą sviestą atvėsinkite ir pilkite į tradicinę miltų, cukraus, kiaušinių, vanilinio cukraus ir kepimo miltelių tešlą, kuri turėtų gautis grietinės tirštumo. Tuomet tešlą dėkite į kepimo popieriumi išklotą formą ir ant viršaus išdėliokite mandarinų skilteles. Kepkite apie 30 minučių, iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Puikus desertas kalėdiniam maratonui užbaigti.


Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Praktiška“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją