Citrina

Imuniteto stiprinimui skirtų produktų penketuką pradėkime nuo citrinų – vieno didžiausių vitamino C šaltinių tarp visų maisto produktų. Vienoje citrinoje yra maždaug 31 miligramas šio vitamino, o tai yra net pusė žmogui reikalingos dienos normos. Vitaminas C, dar kitaip vadinamas askorbu arba askorbo rūgštimi – labai svarbus elementas norintiems palaikyti gerą imuninės sistemos funkciją.

Vitaminas C kartu yra ir galingas antioksidantas, saugantis organizmą nuo oksidacinio streso, slopinantis molekulių oksidaciją, kuri kenkia sveikoms ląstelėms.

Perštinti gerklė, kosulys, užgulusi nosis – dažniausi peršalimo simptomai. Pasijusti geriau gali padėti citrinos sultys: į vandenį įspauskite vienos citrinos sulčių ir gautu skysčiu apie 1 minutę skalaukite gerklę 3–4 kartus per dieną. Citrinų arbata arba šiltas vanduo su citrina – taip pat puiki prevencinė priemonė ir natūralus vaistais kovojant su peršalimu. Vartojamos citrinų sultys greitina medžiagų apykaitą, iš organizmo pašalina toksinus, suteikia jėgų, stiprina imunitetą.

Imbieras

Vienu sveikiausių prieskonių pasaulyje tituluojamas imbieras jau daugybę metų naudojamas įvairioms ligoms gydyti. Ne išimtis – ir peršalimui ar net gripui.

Imbieras gali padėti atsikratyti organizme susikaupusių toksinų. Be to, manoma, kad jis pasižymi limfinės sistemos, atliekančios organizmo apsaugines ir gyvybines funkcijas, valymo savybėmis. Tam rekomenduojama ne tik vartoti imbierą kaip prieskonį, bet ir garinti jo eterinį aliejų. Siekiant efektyvesnio poveikio, imbiero aliejų galima maišyti su eukalipto eteriniu aliejumi. Toks mišinys ne tik padės sustiprinti imunitetą, bet ir paskatins kvėpavimo takų valymąsi.

Vis tik kone populiariausias imbiero vartojimo būdas siekiant stiprinti imunitetą – imbierinės arbatos. Kadangi imbieras pasižymi priešuždegiminėmis, priešvirusinėmis ir antibakterinėmis savybėmis, užtenka vos 1 puodelio per dieną tam, kad pasijaustumėte geriau. Ne gano to, imbierinė arbata gali padėti normalizuoti virškinimą ir medžiagų apykaitą, numalšinti pykinimą.

Šaltalankiai

Nuo seno šaltalankiai žinomi kaip stiprų peršalimą gydančios ir imunitetą stiprinančios uogos. Jose yra gausu vitaminų C, B, P, E, PP, folio rūgšties, karotinoidų, sacharidų, organinių rūgščių. Šaltalankius vartoti galima skirtingomis formomis: valgyti uogas, gerti sultis ar arbatas, odą tepti šaltalankių aliejumi.

Atsigaunantiems po ligos, reikėtų kasdien suvalgyti bent kelias uogas ar išgerti keletą gurkšnių vandeniu skiestų šaltalankių sulčių.

Šaltalankiai

Labai vertinga vaistinė žaliava yra ir šaltalankio lapai. Juose yra gausybė vitaminų, flavonoidų, triterpeninių rūgščių, folio rūgšties. Iš džiovintų šaltalankių lapų galima ruošti arbatą, kuri ne tik sušildys, bet ir sustiprins daug dirbančių, besimokančių ar stresą jaučiančių žmonių imunitetą.

Dar vienas šaltalankių komponentas – vaisių sėklos. Jose gausybė riebalų, vitaminų B1 ir E, beta karoteno. Būtent iš šaltalankių sėklų yra gaminamas šaltalankių aliejus, kuris labai praverčia nušalus galūnes ar sutrūkinėjus odai.

Česnakas

Česnakai pasižymi antimikrobinėmis savybėmis, todėl ši prieskoninė daržovė puikiai tinka lengvai peršalus ar nusilpus organizmui.

Česnako skiltelėse ir lapuose esantys eteriniai aliejai turi baktericidinių ir kitus mikroorganizmus neigiamai veikiančių savybių. Būtent eteriniai aliejai česnakams suteikia aštrų skonį ir kvapą, o juose esantys fitoncidai (natūralūs augaliniai antibiotikai) veikia ne tik virusus ir bakterijas, bet ir grybelius bei parazitus. Česnakai pasižymi ir atkuriančiomis savybėmis, todėl juos naudinga vartoti persirgus sunkiomis ligomis, po operacijų, traumų.

Česnakas

Geriausios česnakų savybės pasireiškia tada, kai šis prieskonis vartojamas šviežias. Jei nemėgstate stipraus česnako skonio, gardinkite juo duoną, dėkite į salotas, mėsos, žuvies marinatus, sriubą.

Spanguolės

Šiose nedidukėse uogose galima rasti visą puokštę žmogaus organizmui naudingų ir jį stiprinančių medžiagų: vitaminai A, C, B2, B6, E, K1, magnis, geležis ir folio rūgštis. Šios medžiagos padeda palaikyti sveiką kūną, stiprina kaulus ir odą, spartina medžiagų apykaitą, o svarbiausia – neleidžia užklupti nemalonioms ligoms ir peršalimams.

Spanguolės

Spanguolės labiausiai vertėtų vartoti žmonėms, kurie patiria daug streso, tiesiogiai susijusio su organizmo nusilpimu ir imuniteto stoka. Valgant spanguoles, geriant jų sultis ar arbatą, efektyviai kovojama su virusais ir bakterijomis, gerinama kraujotakos veikla.

Šios uogos išsiskiria ir tonizuojančiomis savybėmis. Spanguolių sulčių PH yra labai žemas, todėl jos pasižymi antimikrobiniu poveikiu. Spanguolės turi ir antiseptinių bei priešuždegiminių savybių, todėl gali padėti kovojant su susirgimais, susijusiais su šlapimo pūsle ar tulžimi.

Kadangi spanguolės yra labai rūgščios ir ne visi jas gali valgyti žalias, rekomenduojama iš jų gaminti uogienes, spausti sultis, virti kompotą, saldinti medumi ar naudoti desertuose.


Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Praktiška“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)