Praktiška

Naudingi patarimai praktiškiems žmonėms

Moliūgas

Ši daržovė geriausiai yra žinoma kaip stipraus antioksidanto beta karoteno, kuris organizme gamina vitaminą A, šaltinis. Vartojant šią daržovę, sumažėja tam tikrų rūšių navikų, širdies ligų ir astmos atsiradimo rizika, sulėtėja senėjimo procesai.

Moliūguose netrūksta ir skaidulų, kurios lėtina cukraus absorbcijos į kraują greitį bei prisideda prie sklandaus virškinimo. Valgant šią daržovę, sumažėja nutukimo rizika, sutvirtėja plaukai, pagražėja oda, padaugėja energijos ir išlaikomas tinkamas kūno masės indeksas (KMI).O moliūgų sėklos yra laikomas vienu geriausių natūralių magnio šaltinių: padeda kontroliuoti kraujospūdį, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, mažina riziką susirgti širdies ligomis. Svarbiausia sėklų sudedamoji – aliejus, kuriame, be omega-3 ir omega-6, dar yra 13 riebalų rūgščių, svarbių bendrai savijautai palaikyti.

Sunku patikėti, tačiau saujelėje moliūgų sėklų yra net pusė rekomenduojamo dienos magnio kiekio, todėl gaminant patiekalus iš šios daržovės, išmesti sėklas būtų neišmintinga.

Cukinija

Dar viena moliūginių daržovių atstovė, kuri yra vertinama dėl antioksidantų, organizme neutralizuojančių laisvuosius radikalus ir saugančių nuo įvairių ligų, gausos. Geltonosiose cukinijose jau minėto beta karoteno yra netgi daugiau nei žaliosiose. Šioje daržovėje netrūksta ir vitamino C – pagrindinės maistinės medžiagos, kuri yra ypač reikalinga akims, odai, energijos palaikymui ir bendrai savijautai gerinti.

Cukinija išsiskiria ir dideliu kiekiu mangano bei vario. Šie du mineralai yra itin svarbūs palaikant daugelį organizmo funkcijų. Štai varis padeda raudonųjų ląstelių gamybai, reguliuoja širdies susitraukimų dažnį ir kraujospūdį, aktyvina imuninę sistemą, užtikrina kaulų, jungiamojo audinio ir organų, tokių kaip smegenys ir širdis, vystymąsi bei palaikymą, dalyvauja prostatos uždegiminių procesų, neurodegeneracinių ligų prevencijoje.

Tuo metu manganas yra būtinas normaliam smegenų, nervų sistemos ir daugelio fermentinių procesų organizme palaikymui. Pakankamai daug cukinijoje ir kitų mikroelementų: magnio, fosforo, kalio, cinko, kalcio, geležies, B grupės vitaminų.

Baklažanas

Ši daržovė sodo karaliumi vadinama tikrai ne veltui. Baklažanas yra tikrų tikriausias vitaminų ir kitų naudingų mineralų rinkinys: A, C, PP ir B grupės vitaminai, aminorūgštys, skaidulos, kalis, magnis ir geležis.

Šių daržovių sudėtyje esančios rūgštys yra laikomos stipriais augalinės kilmės antioksidantais, todėl baklažanai – virusų bei mikrobų priešai. Daržovės žievėje esantis antioksidantų junginys nasuninas yra žinomas kaip labai stiprus kovotojas su uždegimais ir oksidaciniu stresu. Negano to, jis gali apsaugoti nuo riebalų ir lipidų oksidacijos bei tokiu būdu mažinti širdies ligų riziką.

Pagaliau – baklažanas yra labai nekaloringa daržovė, o jame esančios maistinės skaidulos suteikia sotumo jausmą, reguliuoja apetitą ir kovoja su antsvoriu.

Morkos

Kalbėdami apie maistingas ir organizmui naudingas daržoves, tiesiog privalome paminėti morkas. Šiose daržovėse galima rasti B grupės, C, PP, E, K vitaminų, karoteno, kuris gamina vitaminą A, gerinantį regėjimą, o taip pat tokių mineralinių medžiagų kaip kalcis, natris, magnis, fosforas, jodas ir kalis.

Būtent kalio morkose yra išties daug. Jis normalizuoja kraujo apytaką, suaktyvina daugelio organų funkcijas bei sumažina neigiamą širdies ir kraujagyslių sistemoms tenkantį stresą.

Morkos taip pat pasižymi antiseptinėmis ir antibakterinėmis savybėmis, todėl jas vartojant stiprėja imunitetas, gerėja savijauta. Gausus dietinių skaidulų kiekis šioje daržovėje užtikrina tinkamą virškinamojo trakto veiklą, stimuliuoja peristaltiką ir skandžio sulčių išsiskyrimą.

Verta paminėti, kad daugelis išvardintų naudingų medžiagų yra randamos viršutiniame morkų sluoksnyje, todėl gamindami patiekalus su morkomis, per daug jų nenuskuskite.

Burokėlis

„Kraujotakos sargas“, „spaudimo mažintojas“, „pulso reguliuotojas“, „širdies draugas“ – ir dar daugeliu kitokių epitetų, kai kalba pasisuka apie kraujotaką, yra vadinamas burokėlis. Šviežiuose burokėliuose esantis cholinas yra žinomas kaip kraujotaką gerinantis bei normalią medžiagų apykaitą organizme palaikantis vitaminas.

Burokėlis yra vertinamas ir dėl didelio geležies koncentrato, todėl ši daržovė tinka ne tik tiems, kurie turi problemų dėl kraujo ar sumažėjusio hemoglobino kiekio jame, bet ir norintiems visapusiškai stiprinti imunitetą. Tuo metu magnis reguliuoja kraujo spaudimą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, palaiko normalų širdies ritmą. Magnis taip pat padeda kraujyje geriau kontroliuoti cukraus kiekį.

Vartoti šią daržovę verta ir todėl, nes joje esantis betainas padeda pašalinti toksinus ir kitas kenksmingas medžiagas iš organizmo. Visgi verta žinoti, kad burokėliai, kaip ir daugelis kitų daržovių, geriausias savo savybes išlaiko tuomet, kai nėra termiškai apdoroti.