Praktiška

Naudingi patarimai praktiškiems žmonėms

Pasirūpinkite namų sandarumu

Jei gyvenate senos statybos ar nerenovuotame name, greičiausiai negalite pasidžiaugti aukštu energetiniu efektyvumu. Nesandarios sienos, langai ir durys į lauką išleidžia nemažą dalį šilumos, o sąskaitos už šildymą, nepriklausomai nuo namuose esamos temperatūros, vis tiek išlieka tokios pačios. Tad jūsų užduotis – kuo labiau užsandarinti minėtas namo dalis.

Tai galima padaryti naudojant šilumos nepraleidžiančias pustas, kurios purškiamos į durų ar langų rėmus, arba specialias izoliacines juostas, kurių galima rasti prekybos centruose ar buitinių prekių parduotuvėse.

Nuorinkite radiatorius

Jei prasidėjo šildymo sezonas, o jūsų radiatoriai vis dar šalti arba vos šildo, greičiausiai to priežastis – įstrigęs oras įrenginio viduje, stabdantis šilto vandens cirkuliaciją. Dėl to būtina nuorinti radiatorius.

Radiatoriaus šone rasite vožtuvą, kurį reikės atsukti. Priklausomai nuo modelio, jums prireiks radiatoriaus rakto arba atsuktuvo. Įstatę vieną iš įrankių, sukite vožtuvą prieš laikrodžio rodyklę. Neatidarykite vožtuvo pilnai – pakaks pasukti vos pusę apsisukimo. Tačiau būkite atsargūs, nes oras išeinantis iš radiatoriaus gali būti karštas. Orui pradėjus išeidinėti, išgirdėsite švilpimo garsą. Kai radiatorius bus nuorintas, pradės lašėti vanduo. Tuomet užsukite vožtuvą pagal laikrodžio rodyklę.

Neuždenkite šilumos šaltinių

Efektyviausiai radiatoriai šildo tuomet, kai šalia jų nėra jokių kitų baldų. Jei priešais radiatorių pastatysite, pavyzdžiui, sofą, tai laiką leidžiant ant jos, žinoma, bus šilta ir jauku, nes audinys sugers didelę dalį šilumos. Tačiau tokiu būdu pastaroji bus blokuojama ir tinkamai nepasiskirstys po kitas kambario erdves, kuriose natūraliai bus šalčiau.

Lygiai taip pat reikėtų vengti ir skalbinių džiovinimo ant radiatorių. Taip, rūbai tikrai kur kas greičiau išdžius, tačiau dėl to prarasite nemažai šilumos. Jei namuose santykinė oro drėgmė ir taip yra gana aukšta, patalpose ne tik taps vėsiau, bet ir atsiras terpė pelėsiui, sparčiau dauginsi organizmai, kurie gali sukelti įvairias alergines reakcijas ir susirgimus.

Išnaudokite saulės šilumą

Net ir šalčiausią dieną, jei už lango saulėta, galite pasinaudoti nemokama šiluma. Dienos metu palikite atitrauktas užuolaidas ar žaliuzes ir leiskite šilumai patekti pro langus. Atėjus nakčiai, pasinaudokite atvirkštines taktika – langus uždenkite, kad šiluma kuo ilgiau išliktų namuose.

Verta paminėti: jei jūsų namuose radiatoriai yra šalia langų, nesirinkite labai ilgų užuolaidų, nes medžiaginiams audiniams uždengus radiatorius, šiluma bus blokuojama.

Reguliariai vėdinkite patalpas

Kai kalbame apie šilumos taupymą, patarimas atlapoti langus, skamba gana keistai. Tačiau namus vėdinti būtina. Nevėdinamoje patalpoje deguonies lygis sumažėja, žmonės greičiau pavargsta, paskausta galva, atsiranda įvairūs kvėpavimo takų sutrikimai, blogėja mikroklimatas. Vėdinant patalpas pašalinamas drėgmės perteklius, kambarys yra prisotinamas deguonimi.

Tam, kad namai netaptų šaldytuvu, kambarius geriausia yra vėdinti po vieną. Atsikėlę ryte arba prieš miegą išvėdinkite miegamąjį, kuriame, tikėtina, laiko dienos metu praleidžiate mažiausiai. Tuo metu svetainę vėdinkite tuomet, kai esate virtuvėje, o pastarąją – kai visi maisto gaminimo darbai jau pabaigti.

Išnaudokite orkaitės šilumą

Jei maistą namuose esate pratę gaminti orkaitėje, pasinaudokite jos sugeneruota šiluma. Ištraukę paruoštą patiekalą iš orkaitės, dureles palikite praviras – taip šiluma pasklis po visus namus be papildomų išlaidų. Elektros energijos orkaitė išnaudoja panašiai, kaip ir elektrinė plytelė, tad verta pasvarstyti, kurį variantą rinktis labiau apsimoka.