Praktiška

Naudingi patarimai praktiškiems žmonėms

1. Vanduo + actas

Klasikinis buities herojus – baltas actas. Į maždaug 4 litrų karšto vandens kibirą įpilkite apie pusę stiklinės acto ir skudurėliu, kempine ar kita valymo priemone valykite sunkiai įveikiamus arba įsisenėjusius grindinio nešvarumus. Kadangi actas turi specifinį kvapą, į mišinį galite įpilti ir kelis lašus bespalvio eterinio aliejaus, kuris suteiks kur kas malonesnį kvapą. Po valymo nepamirškite nusausinti grindų.

2. Vanduo + actas + augalinis aliejus

Jei ruošiatės valyti medines grindis, kurios yra jautresnės už plyteles, prie vandens ir acto derinio neprošal būtų pridėti ir arbatinį šaukštelį augalinio aliejaus. Sumaišykite visus komponentus, gautu mišiniu suvilgykite skudurėlį ir neperstipriai trinkite valomą vietą. Kad būtų patogiau ir tiksliau išvalytumėte dėmes, galite naudoti purškimo buteliuką.

Actas

3. Vanduo + actas + alyvuogių aliejus + citrinos sultys

Medinių grindų valymui gali pasitarnauti ir alyvuogių aliejus, kuris grindiniui suteikia išskirtinį blizgesį. Tris ketvirtadalius puodelio alyvuogių aliejaus ir pusę puodelio citrinos sulčių įpilkite į 4 litrus karšto vandens, sumaišykite ir gerai išgręžta šluoste valykite grindų paviršių. Citrinos sultys ne tik atlieka valomąją funkciją, bet ir naikina nemalonios kvapus bei yra prevencinė priemonė nuo tarakonų, skruzdžių ar kitų nepageidaujamų svečių.

4. Vanduo + actas + indų ploviklis + alkoholis

Keturios priemonės – keturis kartus geresnis efektas. Įvairių grindų paviršiams tinkantis valiklis, pasižymi unikaliomis kiekvieno ingrediento savybėmis. Alkoholis padeda pagreitinti išgaravimą, kad ant grindų neatsirastų dryžių, taip pat dezinfekuoja ir nuriebalina grindis, o indų ploviklis puikiai ištirpina nešvarumus.

Specialiai šiam mišiniui rinkitės paprastą indų ploviklį be įvairių priedų, tokių kaip drėkikliai ar antibakteriniai ingredientai. Mišinio santykis – du puodeliai šilto vandens, pusė puodelio acto, ketvirtadalis puodelio izopropilo alkoholio ir lašelis skysto indų ploviklio, kuris taip pat sumažins acto rūgštingumą, kad šis nepakenktų jautrioms grindims.

Valymo priemonės

5. Vanduo + actas + kalcinuota soda

Tikrai nepamišome ir vieno žinomiausių dėmių priešo – kalcinuotos sodos. Nors ji dažniausiai yra naudojama suminkštinti vandenį skalbiant, dėl savo riebalų ir dėmių šalinimo savybių kalcinuota soda gali puikiai pasitarnauti ir valant grindis.

Į jau paruošą vandens ir acto mišinį įberkite du valgomuosius šaukštus kalcinuotos sodos. Svarbu, kad vanduo būtų karštas, nes aukšta temperatūrą yra reikalinga sodos tirpinimui. Tokia valymo priemonė pasitarnaus naikinant pelėsį ar grybelį nuo akmens, dekoratyvinių plytelių, betono ar net medinių grindų.

6. Vanduo + actas + kepimo soda

Nors kepimo sodos ir acto derinį galite naudoti kaip bendrą grindų valiklį, šis derinys gali būti dar naudingesnis valant įkyrius tarp plytelių esančius nešvarumus.

Lygiomis dalimis maišykite sodą ir šiltą vandenį, kol susidarys tiršta pasta. Užtepkite šią pastą ant plytelių tarpelių, tada paimkite purškiamą buteliuką su actu ir purkškite juo pasta padengtas vietas. Leiskite actui pastovėti apie 15 minučių, o tada šveiskite šepetėliu. Baigę nuplaukite šiltu vandeniu.



Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Praktiška“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją