Pažinkite savo grožį

Renkasi tiek dėl estetinių, tiek dėl medicininių priežasčių

Viršutinių vokų plastika yra vienas efektyviausių sprendimų siekiant pašalinti perteklinę užkritusių akių vokų odą. Kita vertus, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas pabrėžia, kad tai jokiu būdu nėra vien tik perteklinės odos pašalinimas: „Atsižvelgiant į paciento pageidavimus ir jeigu įmanoma juos patenkinti, blefaroplastikos metu galima keisti akių vokų ir kanto (išorinio akies kampo) poziciją, o tinkamai atliktos operacijos suteiktas išvaizdos pokytis lemia reikšmingą bendrą veido išvaizdos patobulinimą.“

Pašalinti perteklinę odą pacientai renkasi tiek dėl estetinių, tiek dėl medicininių priežasčių: atlikti vokų plastiką ryžtamasi ir pageidaujant išraiškingesnio žvilgsnio, ir kai stipriai užkritęs vienas ar abu akies vokai trukdo matymui, ribodami regėjimo lauką, taip pat retais atvejais – ir dėl tam tikrų neurologinių ligų įtakotos ypatingai ryškios akių vokų asimetrijos. Tokiais atvejais vokų plastika dažnai kombinuojama su kitomis procedūromis, pavyzdžiui, vienos pusės ar pilnos apimties kaktos pakėlimo operacija. K. Gailius pastebi, kad nors viršutinių akių vokų plastika dažnai siejama su dėl amžiaus atsirandančiais fiziologiniais pokyčiais, skaičiai pase šiai procedūrai įtakos turi ne visada: „Blefaroplastiką esu atlikęs ir 25 metų amžiaus pacientei, kuriai viršutinių vokų būklė trukdė regėjimui“.

Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Karolis Gailius pastebi, kad pastaruoju metu viršutinių ir apatinių akių vokų operacijos sparčiai populiarėja

Tuo tarpu, apatinių vokų plastikai pacientai dažniausiai ryžtasi tik dėl estetinių priežasčių. „Kalbant trumpai, jie kreipiasi dėl susiformavusių maišelių po akimis. Šie maišeliai yra akiduobėje esantys pertekliniai riebalai, kuriuos jungiamasis audinys įprastomis aplinkybėmis prilaiko, todėl vizualiai maišelių nesimato. Veikiamos amžiaus, jungiamojo audinio savybės silpsta – gali pradėti ryškėti paburkę paakiai, kurie tampa labiau pastebimi rytais. Pacientams maišeliai po akimis estetine problema tampa tuomet, kai laikinas rytinis paburkimas tampa nuolatiniu“, – pasakoja plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas.

Populiarumą lemia ir procedūros nesudėtingumas

Užsiėmusiems, aktyviems, darbingo amžiaus žmonėms, planuojantiems atlikti akių vokų plastiką, itin svarbiu aspektu tampa pooperacinis laikotarpis. Žinojimas, kad procedūra užtrunka sąlyginai neilgai ir dauguma atvejų nesukelia pooperacinio skausmo bei minimaliai riboja fizinį ir socialinį aktyvumą, skatina neatidėlioti sprendimo.

Apie valandą trunkančios viršutinių vokų operacijos metu atliekami pjūviai, kuriuos užsiuvus, didžioji dalis rando arba jis visas patenka į voko raukšlę. Jeigu dalis rando ir lieka voko raukšlės šone, jis ilgainiui tampa nepastebimas: spalva susilygina su aplinkinės odos atspalviu, randelis pasislepia tarp natūralių, akies šonuose esančių raukšlelių, ir po pusės metų sunku pastebėti, kad pacientui šioje srityje apskritai buvo atlikta chirurginė intervencija.

Jeigu operacijos metu taikoma vietinė nejautra, po procedūros tą pačią dieną galima vykti namo, o kitą dieną – užsiimti įprasta, didelio fizinio aktyvumo nereikalaujančia veikla. Pjūvis voko raukšlėje padeda užtikrinti minimaliai matomą randą, tačiau tam, kad jis išbaltų ir taptų dar mažiau pastebimas, pusmetį po operacijos rekomenduojama vengti tiesioginių saulės spindulių arba naudoti SPF 50 apsaugos indikatorių turinčias priemones nuo saulės.

Nors viršutinių vokų plastika yra dažnesnė nei apatinių, „Kardiolitos klinikų“ Dermatologijos ir estetinės chirurgijos plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas sako, kad neretai kreipiasi ir žmonės, vienu metu pageidaujantys kelių skirtingų procedūrų, pavyzdžiui, viršutinių ir apatinių vokų plastikos, antakių pakėlimo, taip pat – kitose kūno srityse reikalingų atlikti operacijų.

„Jeigu kreipiasi pacientas, kuris nori ir kuriam indikuotinos kelios tos pačios srities plastinės operacijos, jos visada atliekamos vienu metu. Tuo pat metu gali būti atliekamos ir skirtingų sričių operacijos, tačiau tiek prieš atliekant didesnės apimties operacijas skirtingose kūno vietose, tiek prieš bet kokią kitą operaciją, reikalinga gydytojo konsultacija, kartais – ir kelių gydytojų konsiliumas, kai objektyviai įvertinama paciento sveikatos būklė ir priimamas bendras galutinis sprendimas dėl galimo operacijų plano“, – pasakoja gydytojas K. Gailius.

Vilniaus „Kardiolitos klinikų“ Dermatologijos ir estetinės chirurgijos centro plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Karolis Gailius

Šiuolaikinė plastinė chirurgija orientuota į natūralumą

Norint atlikti akių vokų plastiką tiek dėl estetinių, tiek dėl medicininių priežasčių, konsultacijos su patyrusiu gydytoju metu taip pat išsiaiškinami paciento lūkesčiai ir juos atitinkančios galimybės. „Kardiolitos klinikų“ gydytojo teigimu, konkrečiai problemai spręsti tinkamiausias būdas gali būti ne tik akių vokų plastika – kartais vietoje jos rekomenduojama kaktos pakėlimo operacija ar siūlomi kompleksiniai sprendimai. „Pavyzdžiui, konkrečiam pacientui, besikreipiančiam dėl problemos akių srityje, gali būti rekomenduojamos skirtingos procedūros: viršutinių vokų odos pertekliaus pašalinimas, kantopeksija (išorinio akies kampo pozicijos pakeitimas), voko keliamojo raumens plastika ar visų šių technikų kombinacija, taip pat tam tikrais atvejais – kaktos pakėlimo operacija ar visos viršutinės veido dalies patempimo (pakėlimo) operacija“, – pasakoja plastikos chirurgas.

Pasak gydytojo, profesionalus chirurgas akių vokų korekcijos planą sudaro individualiai, atsižvelgdamas į konkretaus paciento anatomiją, nes skirtingiems žmonėms gali būti taikomos skirtingos metodikos. „Akių vokų plastika visų pirma atliekama atsižvelgiant į paciento lūkesčius, tačiau yra ribos, kuriose chirurgas gali veikti. Pavyzdžiui, jeigu žmogus beda pirštu į svetimą nuotrauką ir net kreipiasi į tą patį chirurgą, atlikus manipuliacijas, konkrečiam asmeniui lėmusias nuotraukoje matomus pooperacinius pokyčius, nebūtinai bus įmanoma ir netgi tikslinga siekti tokio paties rezultato. Taip yra todėl, kad skirtingų žmonių anatominė sandara nėra analogiška – skiriasi tiek kaulinės, tiek minkštųjų audinių struktūriniai elementai. Taigi pooperaciniai rezultatai niekada nebus „taip, kaip pas draugę“, – teigia Vilniaus „Kardiolitos klinikų“ Dermatologijos ir estetinės chirurgijos plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Karolis Gailius.

Gydytojas pabrėžia, kad šiuolaikinė plastikinė chirurgija orientuota į kuo natūralesnį galutinį rezultatą: kad sugijus žaizdoms, chirurginės intervencijos požymiai būtų pastebimi tik tas procedūras atliekantiems chirurgams, o pacientai atrodytų ne kaip kažkas kitas ir ne kaip plastikos chirurgo darbo rezultatas, o kaip gaivesnė, išpuoselėta savęs versija, ir tai įrodo vis daugiau teigiamų pavyzdžių aplinkoje.

„Kardiolitos klinikų“ Dermatologijos ir estetinės chirurgijos centras
Adresas: Ukmergės g. 219, Vilnius
Registracija tel. +370 620 33383