Dovanoms – tai, ką pagaminote patys

Jeigu prekybos tinklo „Ikiׅ“ parduotuvėse negalite praeiti pro konditerijos skyrių, žinokite – iš tolo žvilgsnius traukiantys tortai, pyragai ir kiti desertai čia gimsta Thierry Lauvray ir jo komandos dėka. Kone du dešimtmečius gražiausias metų šventes mūsų šalyje sutinkantis konditeris neslepia: nors gruodžio mėnuo – pats darbymetis, pasimėgauti švenčių laukimu laiko visuomet stengiasi atrasti, mat Kalėdos Prancūzijoje, kaip ir Lietuvoje, yra ypatinga šventė.

Kalėdoms besiruošiantys iš anksto tikriausiai jau pildo pirkinių krepšelius, mintyse dėlioja meniu ir šventinio šurmulio įsukti dairosi dovanų. Vis tik kaip pastebi T. Lauvray, pastaruoju metu vis daugiau žmonių atsisuka į tikrąją šventės prasmę – buvimą su artimaisiais. Tad ir su dovanomis ragina nepersistengti – tegul jos džiugina mažuosius, o artimiesiems geriausia dovana yra nuoširdus laikas drauge.

„Dovanų reikšmė labai pasikeitusi. Tikrai nebūtina eiti ir kažką pirkti, juk galima tiesiog pasidalinti tuo, ką patys pagaminote savo rankomis – gal džemo naminio išvirėte ar skanų pyragą iškepėte. Džiugu, kad po truputėlį grįžtame prie tikrųjų Kalėdų ištakų ir pradedame labiau vertinti ne blizgančias dekoracijas, o laiką kartu“, – sako T. Lauvray.

Ant stalo palikite vietos desertų karaliui

Konditeriui jau puikiai pažįstamos ir lietuviškų švenčių tradicijos – balta mišrainė, dedama ant stalo kiekviena proga, tikrai nebestebina, o be silkės Kalėdų sakosi net neįsivaizduojantis. Nesvarbu, pataluose ar kaip kitaip paruošta, silkė ant švenčių stalo turi būti visada.

„Prancūzai, kaip ir lietuviai, Kalėdas švenčia sočiai, tačiau taip gausiai nukrautų stalų ten nepamatysite. Patiekalai ant šventinio stalo dažniausiai patiekiami paeiliui, kaip restorane – pirmiausia užkandžiai, tuomet pagrindinis patiekalas ir būtinai desertas. O kaip gi be jo“, – pasakoja T. Lauvray.

Prancūzai desertų turi daug ir įvairių, tačiau kaip pasakoja prekybos tinklo „Iki“ konditeris, ant Kalėdų stalo dažniausiai karaliauja tradicinis „Buche de Noel“ tortas. Jį desertų virtuozas šiais metais rekomenduoja pasigaminti ir patiems. Sudėtinga nebus, o skonis nustebins – teliks dekoruoti sniego baltumo cukraus pudra, papuošti karamelizuotų apelsinų griežinėliais, šokolado drožlėmis ar liofilizuotais vaisiais.

Biskvitui reikės:

  • 100 g miltų,
  • 100 g cukraus,
  • 10 g kepimo miltelių,
  • 3 kiaušinių,
  • 1 kiaušinio baltymo.

Gaminimas:

Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymo. Baltymus gerai išplakite iki standumo, o trynius išsukite su cukrumi elektriniu plaktuvu ir įmaišykite į masę kepimo miltelius bei miltus. Tuomet trynius sumaišykite su baltymais, tačiau labai lėtai ir atsargiai, kad baltymai nesukristų.

Gautą masę tolygiai paskirstykite ant kepimo popieriaus ir 10 minučių kepkite įkaitintoje orkaitėje, 200 C temperatūroje. Iškepusiam biskvitui leiskite atvėsti ir pusdienį pastovėti kambario temperatūroje – taip jis išliks pakankamai tvirtas, tačiau bus minkštas.

Kremui reikės:

  • 100 g miltelinio cukraus (cukraus pudros),
  • 2 kiaušinių,
  • 1 kiaušinio trynio,
  • 125 g juodojo šokolado,
  • 1 puodelio espreso kavos,
  • 200 g minkšto sviesto.

Gaminimas:

Į nedidelį puodą sudėkite juodą šokoladą ir supilkite espreso kavą – tirpinkite šokoladą ant nedidelės kaitros, nuolatos pamaišydami. Į šokoladą įmuškite 2 kiaušinius ir 1 trynį, suberkite miltelinį cukrų ir viską išplakite plaktuvu iki purios, lengvos tekstūros. Tuomet sudėkite minkštą sviestą ir išmaišykite iki vientisos tekstūros.

¾ kremo masės tolygiai paskirstykite ant biskvito ir jį susukite kaip paprastą vyniotinį. Likusią kremo masę užtepkite ant susukto vyniotinio šonų ir perbraukite šakute. Tortą apibarstykite cukraus pudra ir papuoškite mėgstamais ingredientais. Dėkite į šaldytuvą bent kelioms valandoms, kad kremas spėtų sušalti. Jei tortą pasigaminsite iš vakaro, jis bus tik skanesnis.

Šaltinis
Temos
Projektas „Nuo sumanių IKI išradingų Kalėdų“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją