Šventės be tortų – neįsivaizduojamos

Gruodžio 31-osios vakarą įsileiskite į savo namus šiek tiek magijos – į dubenėlį įberkite riešutų, simbolizuojančių sėkmingą pradžią, padėkite sunokių granatų, žadančių turtus ir klestėjimą, o laikrodžiams mušant vidurnaktį, suvalgykite dvylika vynuogių – tikima, kad jos atneš laimę kiekvienam ateinančių metų mėnesiui.

Nepamirškite ant šventinio stalo padėti ir gardžių desertų, kurie simbolizuoja džiugias, saldžias gyvenimo akimirkas. Kuo didesnė jų įvairovė, tuo įspūdingesni ateinantys metai laukia!

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad prieš Naujuosius metus, kaip ir kalėdiniu laikotarpiu, pirkėjai nepraleidžia progos pasimėgauti gurmaniškais produktais ir dairosi į desertų vitrinas, todėl jų pardavimai šventiniu laikotarpiu šokteli į viršų.

„Savo pirkėjams esame paruošę platų įvairių konditerinių gaminių asortimentą: nuo sveikuoliškų desertų be laktozės ar pridėtinio cukraus iki klasika jau tapusių tortų bei pyragų. Nors pirkėjai šventėms dažnai renkasi išskirtinesnius desertus ir noriai išbando naujoves, tradicinių, daugumai jau puikiai pažįstamų skonių desertai populiarumo taip pat nepraranda“, – sako V. Budrienė.

Šventinių pardavimų duomenys rodo, kad per šventes pirkėjai ir patys noriai išbando įvairiausių žiemiškų skanėstų receptus, tad dažniau ieško naminiams desertams tinkančių prieskonių ir ingredientų. O nusprendusiems šiais metais desertą išsikepti namuose, „Iki“ prekybos tinklui desertų receptus kruopščiai kuriantis prancūzas konditeris Thierry Lauvray primena pagalvoti ne tik apie kepinių skonį, bet ir išvaizdą. Desertus konditeris siūlo papuošti karamelizuotų apelsinų griežinėliais, cukruotomis žolelėmis ir uogomis – spanguolėmis, bruknėmis, šilauogėmis braškėmis ar gervuogėmis.


Senovinis medučio receptas – klasikos mėgėjams

Medaus tortas – klasikų klasika, kurią lietuviai itin pamėgę per didžiąsias metų šventes. Saldžiarūgščiu kremu perteptas tortas subrendęs tiesiog tirpsta burnoje, tad šventėms jį patariama ruošti iš anksto, kad bent vieną dieną galėtų ramiai pagulėti šaldytuve. Gamindami užtruksite maždaug 2 valandas, tačiau pažadame – skonis bus vertas kiekvienos minutės!

Lakštams reikės:

  • 100 g sviesto,
  • 100 g natūralaus medaus,
  • 200 g rudojo cukraus,
  • 600 g miltų,
  • 3 didelių kiaušinių,
  • 1 arb. š. malto cinamono,
  • ½ arb. š. malto muskato,
  • ½ arb. š. maltų kvapiųjų pipirų,
  • ¼ arb. š. maltų gvazdikėlių,
  • 1 arb. š. kepimo miltelių,
  • žiupsnio druskos.


Kremui reikės:

  • 1 litro riebios grietinės (30–40 proc. riebumo)
  • 200 g cukraus,
  • 1 arb. š. vanilinio cukraus,
  • 1 citrinų nutarkuotos žievelės,
  • 2 valg. š. citrinų sulčių,
  • 250 ml riebios grietinėlės (35–36 proc. riebumo)

Pirmiausia reikės išsikepti tešlos lakštus. Pasiimkite vidutinio dydžio puodą ir į jį sudėkite visus ingredientus, išskyrus miltus, kepimo miltelius ir kiaušinius. Puodą statykite ant vidutinės kaitros ir kaitinkite, kol sviestas ir cukrus ištirps iki vientisos masės. Tuomet leiskite mišiniui atvėsti kambario temperatūroje, įmuškite kiaušinius ir gerai išplakite elektriniu plaktuvu.

Atskirame puode suberkite miltus, kepimo miltelius ir šiek tiek druskos. Šį mišinį iš lėto maišydami supilkite į prieš tai pasiruoštą masę. Jei matote, kad tešla per minkšta, įberkite dar miltų. Tešla turi būti minkšta ir glotni, lengvai minkoma. Padalinkite tešlą į aštuonias lygias dalis ir kiekvieną jų suvyniokite į maistinę plėvelę. Palaikykite šaldytuve apie valandą.

Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. Jums reikės aštuonių tešlos lakštų, tad pasiruoškite aštuonis kepimo popieriaus lapelius, ant kurių pieštuku nusibrėžkite 22 cm skersmens apskritimus (galite naudoti torto formą). Iš šaldytuvo imkite po vieną gabalėlį tešlos. Išvyniokite iš maistinės plėvelės, dėkite ant miltais pabarstyto kepimo popieriaus, apiberkite trupučiu miltų ir plonai iškočiokite iki reikiamo dydžio. Subadykite tešlą šakute, kad kepant tešlos lakštas nesideformuotų.

Kiekvieną lakštą kepkite maždaug 4-5 minutes ir išėmę iškart išpjaukite reikiamo dydžio apskritimą, o likučių neišmeskite – iš jų gaminsite trupinius. Lakštams leiskite atvėsti.

Paruoškite kremą. Į dubenį sudėkite grietinę, suberkite cukrų, vanilinį cukrų, nutarkuotas citrinos žieveles ir supilkite citrinos sultis. Išplakite elektriniu plaktuvu.

Atskirame dubenyje iki standžių putų išplakite šaltą grietinėlę, kurią įmaišykite į grietinę. Darykite tai atsargiai, kad grietinėlė nesukristų ir neprarastų savo tekstūros. Kremas turi būti tirštas ir standus.

Pirmąjį torto lakštą dėkite ant lygios lėkštės ar padėklo ir užtepkite aštuntadaliu kremo. Tuomet dėkite antrąjį lakštą, šiek tiek paspauskite iš viršaus ir vėl tepkite kremu. Taip susluoksniuokite visą tortą – ant viršaus turi būti kremas. Suteptą tortą uždenkite maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve per naktį ar net visą parą, kad tortas pailsėtų, kremas susigertų į biskvitus ir šie suminkštėtų.

Nupjautus iškeptų lakštų likučius maisto smulkintuvu sutrupinkite iki smulkių trupinių. Biskvito trupiniais padenkite torto kraštus ir viršų, tortą papuoškite vaisiais, uogomis ar kitais šventiškai atrodančiais ingredientais.

Šaltinis
Temos
Projektas „Nuo sumanių IKI išradingų Kalėdų“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją